• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Arhitekta Nemanja je dizajnirao inovativan i jedinstven komad nameštaja: Šta to nudi dečji krevetac 7 u 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Od velike je važnosti da materijal bude prirodan i ekološki, kada govorimo prvenstveno o deci"

  • 0
arhitekta i njegovo delo Foto: Nebojša Milošević

Arhitekta Nemanja Kiso je dizajner enterijera i nameštaja. Projektovao je desetine stanova, luksuznih javnih objekata u Srbiji; radovi su mu objavljeni u više od 150 časopisa u zemlji i inostranstvu. Javnosti je poznat po dizajniranju inovativnog i multifunkcionalnog nameštaja, a baš jedan takav komad nameštaja je i dečji krevetac MATA 7 u 1.

- Dečji krevetac MATA 7 u 1, pre svega, inovativan je i jedinstven po svom dizajnu ali i funkcionalnosti. Između ostalog, to je potvrdio i zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije, kao i međunarodni biro u Ženevi, koji su mi potvrdili patent na dizajn u preko 40 zemalja na svetu. Verujem da je svako od nas upoznat sa već viđenim i klasičnim konceptom bebi komode 3 u 1, koja u sebi sadrži krevetac za bebe, deo za kupanje i povijanje, kao i deo gde se odlažu potrebne stvarčice za novorođenče. Sada je vreme da zaboravite na komode i krevece kakve ste viđali do sada, jer ovo je, nešto sasvim drugačije - kaže Nemanja i objašnjava:

- Moj novi dizajn poseduje sve pomenute stavke koje poseduju klasične komode, ali možemo videti i dodatne osmišljene delove celine, poput teleskopskog stuba, čijim spuštanjem i podizanjem, na određenu visinu, možete dobiti pisaći sto ili policu za tv, kao i kutak za sedenje, a sve to možete koristiti u zavisnosti od starosnog doba vašeg deteta. Takođe, kako vam dete napreduje, možete produžiti krevetac ili pak oboriti prednju stranu kreveca, te isti postaje udoban i komforan dvosed. Dakle, reč je o jednom multifunkcionalnom komadu nameštaja koji zaista nema rok trajanja, poput klasičnih bebi komoda ili krevetaca koje viđamo na našem i svetskom tržištu.

Arhitekta Nemanja Kiso, Dečji krevetac MATA 7 u 1 Foto: Nebojša Milošević

Nemanja je pre nekoliko godina dizajnirao bebi kolevku 3 u 1, koja je bila veoma uspešna i medijski propraćena, kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu. Želja mu je, kaže, bila da osmisli i ponudi još bolji i funkcionalniji komad nameštaja. Tako je nastao dečji krevetac MATA 7 u 1. Saradnik u ovom projektu bio mu je Nebojša Milošević, mašinski inženjer, koji je bio zadužen za osmišljavanje teleskopskog stuba.

Na pitanje na koji način inovativni krevetac mamama i tatama olakšava svakodnevnicu, Nemanja Kiso odgovara:

- Roditeljima i budućim roditeljima je olakšano tako što će im biti sve nadohvat ruke kada je u pitanju njihovo novorođenče. Neće morati da prelaze nepotrebne korake kada je u pitanju kupanje i presvlačenje deteta, a odmah tu se nalaze i fioke sa potrebnim stvarčicama. Praktično je i to što voda iz kadice ne može da prska u krevetac, što je od ogromne važnosti. Kasnije, kako dete bude odrastalo, u pomenute fioke može da stavi svoje igračke ili knjige, deo za kupanje i presvlačenje, kako sam već naveo, može da koristi kao pisaći što.

Kao dizajner enterijera Nemanja se konstantno susreće sa prostorima manjih kvadratura u kojima je pravi izazov smestiti sve potrebne stvari za decu. Upravo ovakav multifunkcionalni dizajn, ističe sagovornik, koji u sebi poseduje sve neophodno za vaše dete, idealan je i pogodan za sve stanove, zauzima manje mesta, a slobodan prostor vam ostaje za igru i zabavu deteta.

Arhitekta Nemanja Kiso, Dečji krevetac MATA 7 u 1 Foto: Nebojša Milošević

A kada je reč o materijalu od koga je nameštaj namenjen deci u pitanju, Nemanja ističe:

- Od velike je važnosti da materijal bude prirodan i ekološki, kada govorimo prvenstveno o deci. Uostalom, ako želite da proizvodite nameštaj za decu, morate da posedujete određene ateste, da prođete neke provere proizvoda. Od početka i same ideje za ovaj proizvod, moja ideja je bila da dizajn bude napravljen od šper-ploče, to je ekološki materijal, nesalomiv, nije težak, sačinjen je od nekoliko slojeva furnira. Svi znamo da se šper-ploča koristi već u proizvodnji dečjeg nameštaja ali i igračaka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vanja Vulin Ivošević: Slikanje je igra

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Dom i dekor