• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Od škole iz 19. veka do porodičnog doma: Danijela sa mužem 8 meseci renovirala objekat i dobila pravo čudo

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Neverovatna transformacija starog zdanja

  • 0

Danijela i Kreg Džons su veliki ljubitelji renovacija i uređenja prostora. Tako se ovaj bračni par odlučio da kupi jedan objekat u Nju Hempširu, koji je u 19. veku služio kao škola, da bi je oni danas svojim sredstvima preobratili u - porodični dom.

Oni su ovaj objekat kupili za 210.000 dolara i pošto vode svoju arhitektonsku firmu, zajedno sa sinom koji je u tom trenutku završio srednju školu rešili su da se uhvate ukoštac sa ovim projektom.

- Odrastao je gledajući nas kako gradimo i radimo, pa želimo da ga naučimo da sutra zna da popravi stvari i izgradi nešto svoje - rekla je mama Danijela, prenosi "CNBC".

Ova porodica je živela u Montani ali su se pet godina borili da pronađu svoj stalni dom. Onda su ugledali ovu kuću u Nju Hempširu i rešili da postanu njeni ukućani.

U pitanju je istorijska zgrada izgrađena 1856. godine i bila je škola sve do 1952. godine. Posle toga je korišćena sa gradsko sastajalište sve do 1980-ih, da bi sredinom 1990-ih bila uvrštena u Nacionalni registar istorisjkih mesta. Ovaj objekat je već 15 godina bio naveden na prodaju kao komercijalna imovina, da bi par dana pre nego što su je kupili promenjena u stambenu. Samo dan posle davanje ponude, kuća je bila u posedu porodice Džons pa su rešili da od tog prostora naprave za sebe najlepši dom.

- Bila je u odličnom stanju u smislu osnove i imala je veliki prostor i videli smo to kao priliku da nešto sa njom uradimo. Sve je klasično proporcionalno, a sve zahvaljujući visini zidova u rasponu od četiri do šest metara, kao i velikim prozorima - rekli su Danijela i Kreg.

Tako su koncipirali prostor da se u ogromnoj prostoriji u prizemlju zajedno nalaze kuhinja, trpezarija kao i dnevna soba, dok ih crni, tanki, drveni stubovi "razdvajaju". U jednom kutku se mogu videti i stare cigle iz perioda gradnje ovog objekta, koje ovaj bračni par nije hteo da dira. Kada se popnete na sprat, tu je dugačak hodnik koji dalje vodi do ostalih soba.

Spavaća soba Danijele i Krega je prostrana, toliko da su imali prostor da "ubace" i dodatni krevet kao mesto za odmor. Zidove su ukrasili tapetama narandžastih nijansi, što je dodatno doprinelo svetlosti ove odaje u potkrovlju. Fokusirali su se i na knjige, pa se u svakoj prostoriji nalazi manja ili veća polica.

Trebalo im je osam meseci da je renoviraju baš onako kako su i zamislili da ona izgleda. Pretvorili su nekadašnju školu u dom sa tri spavaće sobe i dva kupatila. Želeli su da renoviranje ostane verno istorijskoh prirodi imanja, pa su sačuvali originalne podove, plafone, stepenice, vrata pa i prozore. Čak su ostavili i jedan zid na kome su bila isppisana imena škosle dece iz 1990. godine.

- Dodali smo malo boje i života, ali i dalje je naš dizajn veoma dobar, šaren i zabavan - rekla je Danijela.

Već više od tri godine ovo je njih dom. Pošto je zgrada sagrađena u periodu kada nje bilo struje, bili su neophodni veliki prozori, što se Danijeli posebno dopalo. Voli kada je u dnevnoj sobi mnogo svetlosti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Renovirala je kupatilo i šokirala se kad je videla šta je iza pločica

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Dom i dekor