• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

10 biljaka koje možete da uzgajate u vodi bez zemlje: Jedinstven i zabavan dodatak u svakom domu

M. M.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Počnite "malim koracima" i proširite svoju vodenu baštu kako postajete samopouzdaniji

  • 0
Biljke Foto: Shutterstock

Biljkama su potrebne tri stvari da bi preživele: svetlost, voda i negde da rastu. Mnogi od nas pretpostavljaju da "negde da raste" predstavlja saksiju ispunjenu zemljom ili baštu u dvorištu, ali neke biljke mogu da uspevaju isključivo u vodi. Što daleko više olakšava njihov uzgoj jer je praktično kao da stavljate reznice u vodonepropusne posude i gledate ih kako rastu.

Sve što je potrebno da uradite je da izaberete prave biljke i naučite kako da im pomognete da napreduju.

Uzgajanje biljaka bez zemlje može biti zabavno i fascinantno, ali je znanje kako da se brinete o njima od suštinskog značaja za uspeh. Kada se vaše biljke pravilno neguju, veća je verovatnoća da ćete postići željene rezultate.

Pre svega, svetlost je nešto što je neophodno za rast biljke, bilo da su u zemlji ili vodi. Svaka ima svoje jedinstvene "prohteve" za količinu svetlosti, zbog čega morate da saznate njihove preferencije za svaku specifičnu sortu koju odlučite da uzgajate, piše "Brook field residential".

Biljke u vodi Foto: Shutterstock

Kada uzgajate biljke bez zemlje i u vodi, biće vam potrebni vodonepropusni kontejneri koji pružaju dovoljnu podršku korenu biljke. Staklene posude su popularan izbor jer ih je lako pronaći i zanimljivo je videti kako koreni rastu. U tom slučaju je međutim veća šansa za rast algi zbog izlaganja svetlosti i stajaće vode, zbog čega je upotreba neprozirne posude možda praktičnija.

Voda je drugi faktor, pa tako ona koja se sipa iz slavine može da sadrži nečistoće ili prekomerne minerale koji mogu da utiču na rast vaše biljke. Razmislite o korišćenju filtrirane ili dehlorisane vode da biste sprečili probleme sa neravnotežom hranljivih materija. Vremenom voda isparava iz posude ili postaje mutno. Dosipajte čistu vodu svake nedelje ili je potpuno promenite. Većini biljaka je potreba da se voda menja mesečno, ali to zavisi od vrste posude, biljke i količine sunčeve svetlosti koju dobija.

Biljke koje rastu u vodi bez zemlje

Neke biljke su pogodnije od drugih za uzgoj bez zemlje, a ovo je deset najboljih opcija koje se lako održavaju i dobro rastu u vodi.

1. Pothos (ili đavolji bršljen)

Pothos je jedan od najpopularnijih izbora biljke za rast vode. Njegova priroda vinove loze, listovi u obliku srca i sposobnost da se nosi sa skoro svim svetlosnim uslovima čine ga modernom opcijom koja zahteva malo održavanja.

Biljke Foto: Shutterstock

2. Srećni bambus

Ova biljka se skoro isključivo prodaje u posudama samo za vodu i drži uz mali sloj šljunka ili ukrasnog kamenja. Zahteva minimalnu negu i veruje se da donosi sreću.

3. Pauk biljka (ili zeleni ljiljan)

Pauk biljke je još jedna kućna biljka koja se lako uzgaja samo u vodi. Ove biljke proizvode zasade na dugim, kaskadnim stabljikama koje se mogu odrezati i ubaciti u čašu vode da bi se ukorenile.

4. Engleski bršljan

Engleski bršljan je još jedna biljka vinove loze koja proizvodi vazdušno korenje slično pothosu. Kada su posađene na otvorenom, ove loze mogu da budu veoma invazivne i lako da preuzmu vašu baštu. Ali kada se zatvore u saksiju i drže u zatvorenom prostoru, možete da uživati u njihovoj bujnoj lepoti bez stresa da se ne prošire.

5. Aglaoneme (kineske zimzelene biljke) 

Kineska zimzelen je izdržljiva biljka koja zahteva malo pažnje. Toleriše slabe svetlosne uslove i može dugo da raste u vodi zahvaljujući debelim stabljikama i velikim listovima. Aglaonema ima u nebrojenim oblicima listova, bojama i ukupnoj veličini.

6. Koleus (ili ukrasna kopriva)

Coleus je biljka sa šarenim lišćem koje izuzetno liči na koprivu, a veoma brzo pušta svoj koren u vodi. Ukrasna kopriva uspeva na jutarnjem suncu i senovitim popodnevima, posebno na toplim mestima.

7. Filodendron

Filodendroni su poznati po svom rastu i bujnom lišću. To je biljka koja se lako održava i uspeva čak i kod apsolutnih početnika koji gaje biljke. Oni vole vlažno okruženje i mogu da podnesu širok spektar uslova osvetljenja bez ikakvih problema. Ukorjenjuju se u vodi jednako lako kao pothos i za kratko vreme će izroditi uspešnu mladicu.

Balkonsko cveće, Begonija Foto: Pixabay

8. Begonija

Iako sve begonije dobro rastu u vodi, reks i gomoljaste sorte će nicati - izuzetno dobro. Ove biljke imaju šareno lišće i prelepe cvetove. Pa iako je moguće da će proći i po nekoliko nedelja od reznice do njihiovog razvoja korena, ne brinite jer su vredne čekanja.

9. Začinsko bilje

Bilo koja začinska biljka sa mekom stabljikom može da preživi samo u vodi. Uzmite reznicu sa zrele, zdrave biljke i stavite je na sunčano mesto. Bilju je potrebno mnogo jarke, indirektne svetlosti da bi napredovalo. Bosiljak, menta, origano, timijan i žalfija su samo neke od njih koje mogu uspešno da se uzgajaju u vodi.

10. Ostaci povrća

Uzgajanje ostataka povrća u vodi neće doneti obilan plod u kome ćete uživati, ali je zabavan način da ponovo iskoristite delove povrća koje biste obično bacili, a i zanimljivo je gledati ih kako rastu. Zelena salata, zeleni luk i vrhovi šargarepe su glavni kandidati za rast samo na vodi.

(Ona.rs / Brookfield)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ulepšajte svoju prazničnu trpezu uz ovih 5 trikova za savijanje salveta

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Dom i dekor