Da li holesterol mora da bude štetan? Profesor dr Stojiljković ruši mitove o ovom važnom nutrijentu

   ≫ 
  • 0

Poslednjih godina, pa i decenija, vodi se prava kampanja o štetnom uticaju masti i holesterola na ljudski organizam. Posebno u kontekstu stvaranja ugrušaka ili plakova u arterijama, koji dovode do začepljenja i srčanih bolesti.

Zato su masti poslednjih decenije demonizovane, a istaknut je značaj ugljenih hidrata. Međutim, poslednjih godina nova naučna istraživanja pokazuju da ugljeni hidrati mogu da imaju štetan uticaj na stvaranje lošeg holesterola, a ne životinjske masti.

Međutim, da li je to stvarno tako ili samo jednostrano gledište, otkriva nam prof. dr Staniša Stojiljković, nekadašnji šef katedre za ekološko inžinjerstvo na Fakultetu tehnoloških nauka u Leskovicu.

- Masnoće životinjskog porekla sedam puta brže dolaze u sistem krvi od masnoća biljnog porekla. Znamo da, kad otvaramo bocu s uljem, makar to bilo i maslinovo, devičansko ulje, ono užegne i lepljivo je. To znači da biljne masnoće mogu stvarati mnogo opasnija jedinjenja nego životinjskih u umerenim količinama - kaže prof. dr Stojiljković.

Kako sve holesterol utiče na naš organizam, saznajte u videu na početku teksta. 

Preporučujemo i: 

Video: Da li je meso sa roštilja zaista kancerogeno? Profesor Stojiljković ruši ovaj mit

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje