3 zdravstvene prednosti surutke: Ovaj napitak čisti jetru i smanjuje stres
Mnogi negoduju ideju da piju surutku, ali ovaj napitak je toliko zdrav da bismo mogli da ga svrstamo u vrh onih namirnica koje bi trebalo konzumirati što češće.
Surutka je nusproizvod koji nastaje pri proizvodnji sira i jogurta. U ovoj tečnosti ostaju vredni sastojci mleka poput viramina B i E, minerala i mlečnih šećera. Nutricionisti je preporučuju i kao eliksir zdravlja i mladosti jer su njeni benefiti za zdravlje veliki.
Ono što je čini posebno primamljivom jeste to što je lako dostupna, a sada se može kupiti u mnogim većim marketima, ali i lokalnim prodavnicama.
1. Pomaže u čišćenju jetre
Ovaj napitak sadrži beta-laktoglobulin koji snabdeva organizam aminokiselinama zvanim BCAA koje pomažu kod bolesti jetre. Ako želite da pročistite jetru, najbolje što možete da uradite je da uzmete čašu surutke. Takođe, ona reguliše i povišene masnoće u krvi.
2. Rešava problem zatvor
Surutka će brzinski podstaći varenje i rešiti neprijatan osećaj nadutosti i zatvora. S obzirom na to da ima svojstva diuretika, pazite da ne preterate s konzumacijom. Ona poseduje mlečnu kiselinu koja smanjuje prekomeran broj gljivica i bakterija u crevima, a njen niski pH podstiče rad creva.
3. Pomaže u izgradnji mišićne mase
Surutka, i to ona u prahu, danas je možda najpopularnija među sportistima koji dragocena svojstva ovog zaboravljenog blaga obilno koriste za izgradnju mišićne mase, ali i za oporavljanje mišića nakon fizičkog napora.
Uz sve to, podstiče lučenje serotonina, hormona sreće i tako smanjuje osećaj stresa i hroničnog umora, zbog čega je poželjna svakome ko želi da dobro raspoloženje obeleži njegov dan.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Suri
Moja lepsa polovina pravi surutku dovede mleko do vrenja skloni sa vatre pa doda sok od celog limuna oko 50 ml, promesa, poklopi i ostavi da se zgrusa, moze i da prenoci. Ujutro procedi kroz cediljku i cedilo, surutka u cistu flasu a sir u cedilu pritisne i ostavi da se jos malo cedi. Mislim da je to najzdracija verzija pravljenja surutke.
Podelite komentar