• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Veštačka inteligencija kao najbolji fitnes saveznik: Kako će doprineti zdravlju i navikama pojedinca

Vreme čitanja: oko 4 min.

Neke aplikacije koje pokreće veštačka inteligencija nadgledaju vaše zdravlje, a druge deluju kao virtuelni treneri i mogu kreirati personalizovane rutine vežbanja. U međuvremenu, modeli učenja jezika kao što je ChatGPT već vam mogu pomoći da kreirate zdrave planove obroka

  • 0
fitnes Foto: Shutterstock

Nakon što smo svedočili "moći" veštačke inteligencije (AI) i njenoj implementaciji u svim oblastima, čini se da će ona doneti revoluciju i dobrobit u svetu zdravlja u narednim godinama.

Od pametnog planiranja obroka koje zadovoljava svaku vašu želju i potrebu do režima prilagođenih vašoj specifičnoj biomehanici i morfologiji tela, AI će biti naš dobar saveznik.

Osnove veštačke inteligencije i mašinskog učenja

Već je jasno da će AI pokretati budućnost zdravstvene zaštite. Iako su veštačka inteligencija (AI) i mašinsko učenje termini koji se često koriste, da li znate šta oni zapravo znače?

Za početak, AI je širok koncept stvaranja mašina koje mogu da obavljaju zadatke koji bi obično zahtevali ljudsku inteligenciju. Mašinsko učenje je podskup veštačke inteligencije. Fokusira se na razvoj algoritama koji omogućavaju računarima da uče i donose predviđanja ili odluke na osnovu podataka.

U industriji zdravlja i fitnesa, AI stalno dobija na snazi. Ono što su nekada bile generičke rutine vežbanja i planovi obroka pretvara u hiperpersonalizovana iskustva, piše "Makeuseof.com".

Magija velikih podataka za AI i fitnes

Veliki podaci su "tajni začin" koji daje AI i mašinskom učenju "supermoći". Odnosi se na ogromnu količinu informacija prikupljenih, skupljenih i generisanih iz različitih izvora.

Izvori podataka mogu uključivati objave na društvenim mrežama i upite za pretragu na mreži, ali takođe mogu da se razviju tako da uključuju podatke koje prikupljaju uređaji za nošenje i fitnes uređaji za praćenje. Može se čak razviti i uključiti vaše genetske podatke.

U kontekstu zdravlja i fitnesa, veliki podaci mogu pružiti vredan uvid u vaše navike, preferencije i fiziologiju.

AI i mašinsko učenje se već koriste u primeni aplikacija za zdravlje i fitnes, menjajući način na koji pristupamo zdravlju. Neke aplikacije koje pokreće veštačka inteligencija nadgledaju vaše zdravlje, a druge deluju kao virtuelni treneri i mogu kreirati personalizovane rutine vežbanja. U međuvremenu, modeli učenja jezika kao što je ChatGPT već vam mogu pomoći da kreirate zdrave planove obroka.

Izazovi sa personalizacijom fitnesa

Personalizovanje planova fitnesa i ishrane je izazov, jer se vaše potrebe i preferencije u velikoj meri razlikuju od druge osobe.

Štaviše, tela i načini života ljudi se stalno menjaju, što znači da planovi zahtevaju stalna prilagođavanja i usavršavanja da bismo bili što efikasniji.

AI ima neuporedivu sposobnost da rukuje složenim varijablama i obrađuje velike skupove podataka. I ne samo to, to može da uradi sa neverovatnom brzinom i preciznošću. Ovo omogućava AI da identifikuje suptilne obrasce i korelacije u podacima o zdravlju i fitnesu. Na taj način, računari mogu shvatiti bezbroj faktora koji utiču na vaše zdravlje i dobrobit.

Analiza u realnom vremenu i prilagođavanje planova fitnesa i ishrane

Jedna od najznačajnijih prednosti rešenja za fitnes i ishranu zasnovana na veštačkoj inteligenciji je njihova sposobnost da obezbede analizu i prilagođavanja u realnom vremenu. AI alati već mogu da prate vaš napredak u realnom vremenu, nude trenutne povratne informacije i vrše automatska prilagođavanja na osnovu promena u vašoj ishrani ili preferencijama.

Na primer, ako jedete previše ugljenih hidrata, a premalo proteina da biste postigli svoje ciljeve izgradnje mišića, aplikacija kao što je Macro Factor identifikuje vaš deficit proteina praćenjem vaše težine.

Kako AI dobija pristup sve većem broju vaših podataka, moć personalizacije planiranja fitnesa i ishrane će rasti. 

fitnes Foto: Shutterstock

Integracija podataka sa nosivih uređaja sa veštačkom inteligencijom

Nosivi fitnes uređaji postaju sve popularniji, prikupljajući mnoštvo biometrijskih podataka koji vam mogu pomoći da fino podesite svoje planove za fitnes i ishranu. Očekujte da će proizvodi AI nezavisnih proizvođača moći da analiziraju i tumače ove podatke i da ih koriste za davanje preporuka koje su u skladu sa vašim specifičnim potrebama koje se stalno razvijaju.

Na primer, korišćenjem podataka prikupljenih sa vašeg pametnog sata, proizvodi i usluge veštačke inteligencije će moći da preporuče sledeći najbolji obrok kako bi se osigurali da se brzo oporavite nakon duge vožnje biciklom i kada da ga pojedete kako biste se što bolje naspavali!

U širem smislu, sistemi veštačke inteligencije bi mogli da koriste ogromno skladište podataka sadržanih u vašoj genetskoj sekvenci da bi otključali personalizaciju sledećeg nivoa. Analizom vaših sirovih DNK podataka, AI algoritmi će moći da kreiraju fitnes programe prilagođene vašim genetskim snagama i slabostima.

Genetsko testiranje će takođe informisati planove obroka na osnovu toga kako vaše telo može da obradi određene hranljive materije (ili ne) i proceni vašu predispoziciju za netoleranciju na hranu. Nema više gubljenja vremena pokušavajući da pronađete na mreži recepte bez glutena, prilagođene veganima ili one sa malo ugljenih hidrata...

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 3 vežbe, 5 minuta dnevno, prvi rezultati već posle 7 dana: Struk na kom će vam svi pozavideti

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje