Top 5 benefita šunke: Znajte prednosti konzumiranja ove ukusne prerađevine, ali imajte na umu i umerenost
Šunka se obično jede zbog svog odličnog ukusa, ali je u poslednje vreme veoma tražena i u sklopu raznih dijeta zarad laganije, zdravije i izbalansirane ishrane, jer sadrži daleko manje kalorija od ostalih suhomesnatih proizvoda.
Bez obzira na vrstu, veruje se da unos šunke ima određene zdravstvene prednosti.
A s obzriom na to da je idealna za doručak, večeru, užinu, kao deo sendviča, salata, omleta, za konzumaciju u kući i van kuće, reč je o odličnom izboru za brzi obrok ako vodite računa o svom zdravlju, fizičkom izgledu i ishrani.
1. Bogata je korisnim hranljivim materijama
Šunka ima značajnu količinu cinka i zadovoljava devet odsto dnevnih potreba za njim. Istraživanja pokazuju da je cink važan mikronutrijent za ljudski metabolizam koji katalizuje mnoge enzimske reakcije i pomaže u regulaciji gena.
Šunka je bogata i proteinima, za koje je dokazano da nude niz zdravstvenih prednosti. Istraživanja pokazuju da proteini, u kombinaciji sa dijetama sa visokim sadržajem kalcijuma, mogu da budu od koristi za zdravlje kostiju.
2. Može pomoći u održavanju BMI
Neka istraživanja sugerišu da ljudi koji konzumiraju crveno meso (uključujući i šunku) mogu da imaju niži BMI kada u ishranu uključe i više povrća. Unos crvenog mesa takođe je bio obrnuto povezan sa krvnim pritiskom.
Međutim, preporučljivo je konzumirati šunku u umerenim količinama. Onima sa sedentarnim načinom života preporučuje se da je ređe konzumiraju.
Za ovu namenu idealan izbor su Yuhorove šunke. S obzirom da je Yuhor kompanija koja je na tržištu prisutna više od 120 godina i nudi asortiman više od 130 visokokvalitetnih proizvoda, nema od čega sve ne možete da napravite vaš obrok. A u ponudi je nekoliko vrsta šunki kao što su standardna stišnjena šunka, delikates pečenica u omotu, pica-šunka, šunka u foliji, ćureći ili pileći file.
Osim što su ukusne i napravljene od pažljivo odabranih i kvalitetnih sirovina, po tradicionalnoj recepturi, Yuhor šunke imaju čak 25 odsto manje soli, pravljene su bez glutena, veštačkih boja i dodate soje.
3. Može da pomogne u smanjenju rizika od bolesti štitaste žlezde
Bogata selenom, cinkom, fosforom, kalijumom i gvožđem, šunka može da bude korisna komponenta za podržavanje funkcije štitaste žlezde, imuniteta, zdravlja kostiju i proizvodnje energije.
Selen je mineral u tragovima potreban za različite metaboličke procese u telu. Poznato je da selen u 85 grama šunke zadovoljava čak 76 odsto dnevnih potreba za hranljivim materijama. Studije su pokazale da nedostatak selena može da izazove bolest štitaste žlezde. Visok sadržaj selena u šunki može da pomogne u ovom pogledu. Međutim, umerena konzumacija je veoma preporučljiva.
4. Promoviše sitost
Šunka je dobar izvor dijetetskih proteina. Studije su pokazale da ishrana bogata proteinima može značajno da podstakne sitost i da pomogne u gubitku težine. Visok unos proteina takođe može da pomogne i kod lečenja metaboličkog sindroma i donekle u rešavanju gojaznosti.
Međutim, umerena konzumacija šunke je ključna zbog njene kalorične prirode. Opravdano je više istraživanja o zasićujućim efektima šunke.
5. Može da pomogne u održavanju mišićne mase
Visok sadržaj proteina u šunki takođe može da pomogne u održavanju mišićne mase. Istraživanja pokazuju da unos proteina ishranom, čime se povećava dostupnost aminokiselina u plazmi, stimuliše sintezu mišićnih proteina. Povećana sinteza mišićnih proteina može da dovede do poboljšanja mišićne mase, snage i funkcije tokom vremena.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
NS
Kad načnem domaći šunku sa tavana, odmah se skupe gosti..
Podelite komentar
Mileva
Takodjer je zanimljivo navesti i sve blagodeti pašteta i virsli.
Podelite komentar