• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Top 5 benefita šunke: Znajte prednosti konzumiranja ove ukusne prerađevine, ali imajte na umu i umerenost

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bez obzira na vrstu, veruje se da unos šunke ima određene zdravstvene prednosti

  • 2
Šunka Foto: Shutterstock

Šunka se obično jede zbog svog odličnog ukusa, ali je u poslednje vreme veoma tražena i u sklopu raznih dijeta zarad laganije, zdravije i izbalansirane ishrane, jer sadrži daleko manje kalorija od ostalih suhomesnatih proizvoda.

Bez obzira na vrstu, veruje se da unos šunke ima određene zdravstvene prednosti.

A s obzriom na to da je idealna za doručak, večeru, užinu, kao deo sendviča, salata, omleta, za konzumaciju u kući i van kuće, reč je o odličnom izboru za brzi obrok ako vodite računa o svom zdravlju, fizičkom izgledu i ishrani.

Šunka Foto: Shutterstock

1. Bogata je korisnim hranljivim materijama

Šunka ima značajnu količinu cinka i zadovoljava devet odsto dnevnih potreba za njim. Istraživanja pokazuju da je cink važan mikronutrijent za ljudski metabolizam koji katalizuje mnoge enzimske reakcije i pomaže u regulaciji gena.

Šunka je bogata i proteinima, za koje je dokazano da nude niz zdravstvenih prednosti. Istraživanja pokazuju da proteini, u kombinaciji sa dijetama sa visokim sadržajem kalcijuma, mogu da budu od koristi za zdravlje kostiju.

2. Može pomoći u održavanju BMI

Neka istraživanja sugerišu da ljudi koji konzumiraju crveno meso (uključujući i šunku) mogu da imaju niži BMI kada u ishranu uključe i više povrća. Unos crvenog mesa takođe je bio obrnuto povezan sa krvnim pritiskom.

Međutim, preporučljivo je konzumirati šunku u umerenim količinama. Onima sa sedentarnim načinom života preporučuje se da je ređe konzumiraju.

Za ovu namenu idealan izbor su Yuhorove šunke. S obzirom da je Yuhor kompanija koja je na tržištu prisutna više od 120 godina i nudi asortiman više od 130 visokokvalitetnih proizvoda, nema od čega sve ne možete da napravite vaš obrok. A u ponudi je nekoliko vrsta šunki kao što su standardna stišnjena šunka, delikates pečenica u omotu, pica-šunka, šunka u foliji, ćureći ili pileći file.

Yuhor, šunka Foto: Yuhor PR

Osim što su ukusne i napravljene od pažljivo odabranih i kvalitetnih sirovina, po tradicionalnoj recepturi, Yuhor šunke imaju čak 25 odsto manje soli, pravljene su bez glutena, veštačkih boja i dodate soje. 

3. Može da pomogne u smanjenju rizika od bolesti štitaste žlezde

Bogata selenom, cinkom, fosforom, kalijumom i gvožđem, šunka može da bude korisna komponenta za podržavanje funkcije štitaste žlezde, imuniteta, zdravlja kostiju i proizvodnje energije.

Selen je mineral u tragovima potreban za različite metaboličke procese u telu. Poznato je da selen u 85 grama šunke zadovoljava čak 76 odsto dnevnih potreba za hranljivim materijama. Studije su pokazale da nedostatak selena može da izazove bolest štitaste žlezde. Visok sadržaj selena u šunki može da pomogne u ovom pogledu. Međutim, umerena konzumacija je veoma preporučljiva.

4. Promoviše sitost

Šunka je dobar izvor dijetetskih proteina. Studije su pokazale da ishrana bogata proteinima može značajno da podstakne sitost i da pomogne u gubitku težine. Visok unos proteina takođe može da pomogne i kod lečenja metaboličkog sindroma i donekle u rešavanju gojaznosti.

Sendvič sa šunkom Foto: Shutterstock

Međutim, umerena konzumacija šunke je ključna zbog njene kalorične prirode. Opravdano je više istraživanja o zasićujućim efektima šunke.

5. Može da pomogne u održavanju mišićne mase

Visok sadržaj proteina u šunki takođe može da pomogne u održavanju mišićne mase. Istraživanja pokazuju da unos proteina ishranom, čime se povećava dostupnost aminokiselina u plazmi, stimuliše sintezu mišićnih proteina. Povećana sinteza mišićnih proteina može da dovede do poboljšanja mišićne mase, snage i funkcije tokom vremena.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • NS

    13. jun 2023. | 16:03

    Kad načnem domaći šunku sa tavana, odmah se skupe gosti..

    Podelite komentar

  • Mileva

    13. jun 2023. | 20:32

    Takodjer je zanimljivo navesti i sve blagodeti pašteta i virsli.

    Podelite komentar