• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

3 mita o kalorijskom deficitu u koja neosnovano verujemo: Mršavljenje nije samo igra brojki

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je deficit unosa kalorija zaista neophodna komponenta u mršavljenju?

  • 0
holistički pristup mršavljenju Foto: Shutterstock

Kalorijski deficit je kamen temeljac mnogih modernih dijeta i fitnes programa. Ako ste ikada istraživali kako da smršate, verovatno ste naišli na tumačenje koncepta kalorijskog deficita koji nastaje kad je količina kalorija unesenih u toku dana manja od količine onih koje ste potrošili.

Ovo se može postići ishranom, vežbanjem ili kombinacijom ta dva faktora.

Međutim, iako "jednostavna matematika" važi za mnoge scenarije, zdrav gubitak težine je malo komplikovaniji od jednostavnog brojanja i eliminisanja kalorija. A koji su mitovi o ovom fenomenu?

1. mit: Deficit je jedini način da smršate

Generalno, osnove gubitka težine svode se na smanjenje broja unetih kalorija i povećanje nivoa aktivnosti. Navodi se da je deficit od oko 500 kalorija zdrav, efikasan i održiv.

Međutim, svako ima jedinstveni bazalni metabolizam (BMR) koji ukazuje na broj kalorija potrebnih za obavljanje osnovnih funkcija kao što su sedenje, hodanje i disanje. BMR pojedinca varira na osnovu više faktora, uključujući starost, pol, visinu i težinu. Ovo otežava izračunavanje deficita zdravih kalorija bez uputstava stručnjaka.

Dok su kalorijski deficiti važan aspekt programa mršavljenja, od suštinskog je značaja prilagođavanje plana vašem individualnom BMR-u i načinu života.

2. mit: Deficit je zdrav način mršavljenja

Kad je u pitanju zdrav gubitak težine, to nije samo igra brojeva.

Mnoge dijete podstiču deficit kalorija bez znanja o hranljivim materijama koje su vašem telu potrebne za efikasno funkcionisanje. Na primer, jednostavno tumačenje kalorijskog deficita može biti sledeće: pojedete celo pakovanje kolačića i mislite da je to u redu sve dok ste ispod dozvoljenog dnevnog broja kalorija ili odmah nakon toga prionete na trening visokog intenziteta kako biste ih sagoreli. Nažalost, "dijeta sa kolačićima" neće pružiti sve što je vašem telu potrebno.

Postoje brojne komponente zdrave ishrane, uključujući makronutrijente, mikronutrijente, proteine, ugljene hidrate, masti, vitamine i minerale. Eliminisanje bilo kog od ovih elemenata samo da bi se stvorio deficit, na kraju će doneti više štete nego koristi. 

žene seče, povrće, zdrava hrana, ishrana Foto:Shutterstock

3. mit: Deficit je bezbedan za svakog

Iznenadna promena vaše dijete i aktivnosti može imati trenutne ali i dugotrajne efekte, tako da je važno da razumete potrebe svog tela pre nego što krenete sa zdravim životom.

Bez podrške dijetetičara i razumevanja vaših BMR i drugih individualnih nutritivnih potreba, rezultati se verovatno neće zadržati. Čak i ako vidite napredak, moguće je da je gubitak težine nezdrav u odnosu na sastav vašeg tela i potrebe za hranljivim materijama, prenosi "Profileplan".

Bez konsultacija ili znanja, teško je stvoriti održiv put ka napred.

Važno je naglasiti da postoje osobe koje boluju od određenih zdravstvenih stanja poput epilepsije ili dijabetesa, gde je bilo koja vrsta deficita zabranjena.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dijeta koja smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje