• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Adrenalni koktel je sve popularnije rešenje za umor: Da li ovi sastojci stvarno mogu da pomognu?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Adrenalni kokteli se preporučuju kao pomoć u uravnoteženju hormona kao što je kortizol i kako bi pomogli ljudima da imaju više energije

  • 0
ceđeni sok Foto: Shutterstock

Takozvani adrenalni koktel je svuda u trendu kao način lečenja nadbubrežnog umora, ali da li zaista funkcioniše?

Da li ste se ikada osećali toliko umorno da biste mogli da spavate ceo dan, ali kada odete u krevet, skoro je nemoguće zaspati?

Ako biste ove simptome ispričali svom lekaru opšte prakse, velike su šanse da će vam lekar reći da vaše nadbubrežne žlezde rade "prekovremeno", ali će vam takođe reći da ne postoji poseban medicinski tretman za ovo, kako kaže i samo istraživanje. Zbog toga brojni velnes praktičari preporučuju "koktele nadbubrežne žlezde", formulu soka koja pomaže u lečenju nadbubrežnog umora.

Šta je taj koktel?

Sve popularniji koktel promovišu stručnjaci za velnes širom sveta kao efikasan način da se izbalansira nivo hormona koji, zauzvrat, pomaže u smanjenju osećaja umora.

Adrenalni kokteli razlikuju se među stručnjacima, ali većina sadrži izbor redovnih sastojaka koji se koriste za pravljenje voćnih sokova, uključujući kokosovu vodu, sok od citrusa (bilo limuna ili pomorandže), đumbir, kao i druge dodatke poput soli.

Stručnjaci veruju da ova specifična mešavina sastojaka bogatih kalijumom i vitaminom C pomaže da se nadbubrežne žlezde neguju neophodnim hranljivim materijama koje su im potrebne da bi se izlečili od umora.

Adrenalni kokteli se preporučuju kao pomoć u uravnoteženju hormona kao što je kortizol i kako bi pomogli ljudima da imaju više energije.

Većina recepata uključuje kokosovu vodu, sok od citrusa kao što je sok od limuna ili pomorandže i so. Ostali sastojci koji se obično koriste u nadbubrežnim koktelima uključuju đumbir, kokosovo mleko i kremu od soli, koja je bogata kalijumom.

Razlog zašto neki ljudi preporučuju koktele nadbubrežne žlezde je taj što veruju da ova specifična kombinacija sastojaka pomaže da se "hrane" nadbubrežne žlezde i obezbede hranljive materije koje su nadbubrežnim žlezdama potrebne za "lečenje" od nadbubrežnog umora. Ovi kokteli se često preporučuju ljudima koji su pod visokim nivoom stresa ili imaju simptome poput ekstremnog umora i nesanice.

Iako neki sastojci u nadbubrežnim koktelima nude neke zdravstvene prednosti, nema dokaza da su ova pića korisna ili neophodna za zdravlje nadbubrežnih žlezda. Kao i većina trendova zdravlja i dobrog zdravlja, ideja o koktelu nadbubrežne žlezde nije zasnovana na zdravoj nauci.

Iako je tačno da vaše celo telo zavisi od vitamina i minerala kako bi funkcionisalo optimalno, hranljive materije koje se nalaze u receptima za koktele nadbubrežne žlezde nalaze se u mnogim drugim namirnicama. Štaviše, svi hranljivi sastojci iz bilo kog izvora su raspršeni u celom sistemu, što znači da se hranljivi sastojci u koktelima nadbubrežne žlezde neće koristiti isključivo za podršku nadbubrežnih žlezda.

Ako osećate da ste stalno u stanju visokog stresa ili imate simptome za koje se često kaže da su povezani sa umorom nadbubrežne žlezde, kao što su nesanica, anksioznost i netolerancija na hladnoću, koktel nadbubrežne žlezde neće izlečiti vaše simptome. Ovi i drugi simptomi često povezani sa umorom nadbubrežne žlezde mogu biti znak ozbiljnih zdravstvenih stanja, kao što su hipotireoza i dijabetes, koji zahtevaju medicinsku dijagnozu i odgovarajuću medicinsku negu, piše "Health".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje