• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zovu je novom verzijom keto dijete: Popularna ishrana na mesu već ima milione fanova

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dozvoljena hrana koja sme da se jede su, naravno, mesne namirnice

  • 1
Devojka, meso, sirovo meso Foto: Shutterstock

Kako je počelo leto, tako se i mi brinemo da promenimo ishranu. Treba unositi laganu i lako svarljivu hranu, ali kako to mnogima ne uspeva, želeći brze i odmah vidljive rezultate, okrećemo se raznim dijetama.

Ona koja je uzela maha jeste i mesna dijeta. Na društvenim mrežama pod oznakom #carnivorediet već ima milione koji je prate, a mnogi tvrde da je modernija i nova verzija takođe popularne keto dijete.

Uz ovaj način ishrane, bez pridržavanja pravila tipičnih dijeta, može lako se da skine višak kilograma, posebno deo na stomaku i oko struka. Poneki kažu da utiče i na otklanjanje celulita.

Šta sme da se jede?

Iako postoje blaže i strože verzije, začetnik dijete Šon Bejker predlaže uživanje u širokom spektru proteina (od pilećih krilaca i rebaraca do iznutrica) i uživanje u umerenost svih proteinskih nusproizvoda (jaja, slanina i mlečni proizvodi sa malo laktoze, poput putera).

Ovaj način ishrane podrazumeva da se jede samo meso i to sva tri obroka dnevno. Količina mesa koju možete da pojedete je relativna stvar, pošto će se apetit menjati, a u suštini se može pojesti i do kilogram dnevno!

Traje mesec dana, a u pojedinim slučajevima može trajati i tri meseca.

pršuta, meso, prosciutto Foto: Shutterstock

Šta je zabranjeno?

U ovoj dijeti zabranjeni su povrće, voće, cele žitarice, mlečni proizvodi, orašasti plodovi, semenke, biljna ulja. Ne piju se sokovi, alkohol, kafa, čaj, mleka, a slatkiši i grickalice ne dolaze u obzir.

Ipak, iako se koristi za mršavljenje, tu su i nedostaci ovog plana prehrane.

- Ova dijeta nema nikakve koristi za organizam, a može mu štetiti - rekla je dijetetičarka Sue Elen Anderson Hejnes, a kao jedan od najočitijih nedostataka dijete navodi manjak vlakana - piše "Huffpost.com".

Nedostatak vlakana može ugroziti urednu probavu. Zato su voće, povrće, orašasti plodovi i cele žitarice, bogati vlaknima, gorivo koje je crevnim bakterijama potrebno za napredovanje, proizvodeći kratkolančane masne kiseline koje štite i sprečavaju upale debelog creva.

Svakako je na vama izbor koju dijetu ćete početi da primenjujete, pronađite onu koja vam najviše odgovara.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Relaks-vežbe za istezanje leđa: Prijaće vam kao da ste bili na masaži

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • BASA

    18. jul 2023. | 08:29

    Pored svih , Dijeta , postoji ona koja je teško primenljiva a mnogi Nutricionisti je Predlažu tj . Savetuju : S M Ž ! Samo Manje Žderi tj . Samo Manje Jedi !

    Podelite komentar