• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

8 stvari koje vas sprečavaju da smršate: Greške koje pravite ne daju vam rezultate

Vreme čitanja: oko 3 min.

Saveti kako da promenite navike i ubrzate metabolizam

  • 0
devojka, dijeta, ishrana zdrava ishrana Foto: Freepik

Ne postoji osoba koja makar jednom u životu nije pokušala sa smrša ili makar promeni ishranu kako bi dovela svoju figuru u red.

Nekome to lako polazi za rukom, a nekome ne. Zavisi i od brzine metabolizma, ali i od još nekoliko stvari, koje možete pročitati u nastavku teksta.

1. Nemate dovoljno motivacije

Kao i većina ciljeva u životu, važno je imati „zašto“ koje je veće od „zašto ne“ ako želite da budete uspešni u gubitku težine. Ovo će pomoći u sprečavanju da se konačno pokrenete, bilo da je teretana u pitanju ili šetnja.

Novac je često motivator, pa zato razmislite o onome što vas tera da nastavite da se pojavljujete na poslu svaki dan čak i ako biste radije ostali u krevetu.

2. Preskačete doručak

I vrapci na grani znaju da je ovo najvažniji obrok dana. Potrebno je da on bude zdrav i hranljiv, a i da vam pomogne da povratite nivo glukoze koji će obezbediti dovoljno energije da izgurate dan, a ujedno i smanjite rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih problema.

Onaj ko preskače doručak najverovatnije će imati više problema da smrša jer će uglavnom u toku dana posezati za slatkim stvarima, piše "The million dollar mama".

smuti foto: pixabay.com

3. Pijete kalorije

U studiji koja je sprovedena u Americi, objavljeno je da energetski odnosno kalorijski unos iz pića „predstavlja 21 odsto ukupnog dnevnog energetskog unosa u opštoj američkoj populaciji“.

Šta to tačno znači?

To znači da 21 odsto kalorija koje unosite svaki dan ne dolazi od hrane, već od pića koje konzumirate. A velika količina ovoga su voćni sokovi, energetska pića i alkohol. Ove vrste napitaka ne sadrže hranljive materije i ne pružaju nikakvu sitost, što znači da ćete ostati gladni.

4. Nedovoljno sna

Preporučuje se od sedam do devet sati sna za optimalnu kognitivnu funkciju, ali često nam se desi da spavamo i manje od toga. Ovaj manjak sna dovodi do gojaznosti, usporava varenje i povećava nivo kortizola, što kasnije može dovesti do prejedanja.

kašnjenje, uspavati se, sanjati kašnjenje, spavanje Foto: Shutterstock

5. Previše kardio treninga, malo tegova

Redovni kardio trening je važan za gubitak težine i od suštinskog je značaja za pravilan rad srca, pluća i kardiovaskularnog sistema. Takođe, pomaže da se metabolizam ubrza, što utiče i na gubitak težine.

Ali može biti i previše treninga. Provoditi sate i sate znojeći se na traci za trčanje, a vaše telo ne pokazuje rezultate. To je zato što preterujete sa kardio treningom koji stvara kontraefekat. Previše kardio aktivnosti može dovesti do toga da vaše telo počne da koristi čistu mišićnu masu kao izvor goriva.

Redovni trening sa tegovima će pomoći da se izgradi čista mišićna masa, što znači da će se sagorevanje kalorija povećati, čak i kada ne vežbate.

6. Izbegavate ugljene hidrate

Verovanje je da ugljeni hidrati nisu dobri i da vas sprečavaju da izgubite kilograme. To i nije toliko tačno.

Prosti i "zavisni" ugljeni hidrati nisu zdravi, a telu su potrebni oni koji će nam pomoći da pravilno upotrebimo za gubljenje kilograma. U njih spadaju šećeri, testenina, beli hleb, beli pirinač i sokovi. Ako već morate da ih jedete, ključno je samo da se ne prejedate njima.

baget, hleb, doručak, testo Foto: Shutterstock/SMarina

7. Izgladnjujete se

Apsolutno pogrešan potez! Jedna je od najgorih stvari koje možete da uradite misleći da ćete smršati. Kada drastično smanjite količinu hrane, propuštate vitalne hranljive materije koje su telu potrebne za optimalno funkcionisanje.

Ženama je potrebno najmanje 1.200 kalorija dnevno, a muškarcima 1.500 kalorija samo da bi funkcionisali. Sve ispod ovoga ozbiljno ugrožava zdravlje i dugoročno može uzrokovati otkazivanje organa.

Izgladnjivanje će takođe staviti telo u režim gladovanja, što znači da će skladištiti masnoću i početi da razlaže mišiće. Ovo je suprotno od onoga što želite da vaše telo radi.

8. Jedete skriveni šećer

Kada pomislimo na šećer, prva zamisao su nam slatkiši, torte, kolači i slično. Ali da li ste znali da iza određenih namirnica vrebaju šećeri iako su "slane" stvari?

Skoro svaka prerađena, unapred upakovana hrana koju kupite verovatno ima dodat šećer u to. To su, na primer, nemasni voćni jogurt, prelivi za salate, aromatizovana pića od kafe, sokovi i slično.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vežbe za vitak struk: Kućni trening koji možete da radite dok gledate TV

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje