• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li možemo da smršamo ako pijemo više vode? Evo šta kažu eksperti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Studije su se pozabavile mitovima koji vlladaju savremenim dijetama i otkrile šta stoji iza velikh količina vode, koje nam preporučuju

  • 0
voda, fitnes Foto: Shutterstock

Sa različitih strana možemo čuti koliko je voda zaslužna za održavanje zdravstenog stanja, ali i dobrog izgleda kože i fit linije.

Iako je već poznato da je dobro unositi minimum dva litara vode dnevno, neke dijete se oslanjaju na dvostruko veće količine vode. Ipak, pitanje je da li su ovo samo mitovi ili su dijete koje su potkovane ovim unosom vode istinite?

Mnogi koji se vode dijetama koje u osnovi imaju da se unose velike količine vode, govore da voda, pored toga što zauzima prostor za hranu, pomaže u sagorevanju kalorija i masti. Nažalost, malo je studija koje bi to potvrdile.

Prvi mit: Voda sagoreva kalorije

Jedna kratka studija, u kojoj je učestvovalo 14 osoba, pokazala je da unošenje 500 mililitara vode povećava potrošnju energije dok mirujemo, za oko 24 procenta. To se odnosi i na vreme pre treninga.

Iako ovo možda zvuči odlično, ovaj efekat je trajao samo sat vremena. Prosečna odrasla osobu od 70 kilograma koristila bi samo dodatnih 20 kalorija, poput četvrtine keksa, na svakih 500 mililitara vode koju popije.

Još jedno istraživanje na osmoro mladih odraslih pokazalo je povećanje potrošnje energije samo kada je voda bila hladna i iz frižidera. Usledilo je skromno povećanje sagorelih kalorija od četiri procenta. To može biti zato što telo treba da koristi više energije da bi se voda podigla na telesnu temperaturu ili zato što je potrebno više energije da telo filtrira povećanu zapreminu tečnosti kroz bubrege.

I opet, ovaj efekat je primećen samo oko sat vremena.

Dakle, iako bi to naučno moglo biti moguće, stvarno neto povećanje sagorelih kalorija je malo. Recimo i da popijete dodatnih 1,5 litara vode dnevno, uštedeli biste manje kalorija nego što ima u jednom parčetu hleba.

Žena devojka pije vodu voda čaša Foto: Shutterstock

Drugi mit: Voda smanjuje apetit

Ovo je delimično tačno, uzimajući u obzir da, ako je vaš stomak barem delom napunjen vodom, manje ima mesta za hranu. To potvrđuju i brojne studije, pogotovo kada su u pitanju starije osobe. Isto tako, ljudima koji su bolesni ili imaju problema sa ishranom, ne savetuje se da piju vodu pre obroka.

Jedna studija je pokazala da su stariji ljudi izgubili dva kilograma u roku od 12 nedelja kada su pili vodu pre jela. S druge strane, mlađi učesnici (do 35 godina) nisu izgubili na težini, bez obzira na to da li su pili vodu pre obroka ili ne. Dakle, iako može uticati na smanjenje apetita, najverovatnije se ta nova kilaža neće dugo zadržati.

Ako pokušavate da jedete manje i da smršate, unos prevelikih količina vode možda nije odlično rešenje, tvrdi "Sciencealert.com".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Više nikada nećete držati dijetu: Nutricionista Ana Petrović o jedinom zdravom načinu za mršavljenje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje