• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

9 načina da ubrzate metabolizam nakon 40. godine: Vratite se u odličnu formu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ako vam se dešava da redovno trenirate i isprobavate dijete, a ne primećujete promene, onda vas možda spor metabolizam sprečava u dostizanju cilja

  • 0
vlakna, hrana, ishrana, fitnes Foto: Shutterstock/Tijana Moraca

Uvek je dobro doneti odluku da se počne sa zdravim načinom života, ali ipak postoji vreme kada godine sabotiraju viziju fit linije.

Sasvim je prirodno da s godinama naš metabolizam postaje sporiji i da mu treba više "pomoći" kako bi se ubrzao.

Metabolizam je proces u kom vaše telo pretvara hranu u energiju. To je složen proces koji uključuje nekoliko hemijskih reakcija i igra ključnu ulogu u održavanju vašeg ukupnog zdravlja i blagostanja. Međutim, kako starite, vaš metabolizam počinje da se usporava, zbog čega se dešava da se pojave nepoželjni kilogrami, da postajete sve umorniji, ali i da se javljaju neki zdravstveni problemi, kao propratna "pojava", navodi "Theperectworkut.com".

Ako ste stariji od 40 godina, možda ste primetili da je teže smršati nego što je to bilo ranije, uprkos zdravoj ishrani i redovnom vežbanju. Ali ne brinite, postoji nekoliko načina da ubrzate metabolizam i poboljšate opšte zdravlje, čak i nakon 40. godine.

1. Povećajte unos proteina

Protein igra ključnu ulogu u izgradnji i popravljanju mišićnog tkiva. Takođe je ključni faktor u jačanju vašeg metabolizma. Studije su pokazale da ishrana bogata proteinima može pomoći da dobijete mišiće, što je idealno i za vaš metabolizam.

Da biste maksimalno iskoristili unos proteina, težite da konzumirate oko gram proteina po kilogramu telesne težine dnevno. Dobri izvori proteina uključuju nemasno meso, ribu, živinu, jaja, mlečne proizvode i biljke poput sočiva ili pasulja.

2. Pijte više zelenog čaja

Zeleni čaj sadrži moćan antioksidant epigalokatehin galat (EGCG), za koji se pokazalo da ubrzava metabolizam. Zato, potrudite se da vam zeleni čaj postane deo svakdnevice. Stručnjaci savetuju dve do tri šolje dnevno.

Zeleni čaj, začin Foto: Pixabay

3. Naspavajte se

Nesanice, loš "tempo" spavanje i nekvalitetan san mogu izuzetno da sabotiraju vašu misiju ka bržem metabolizmu. Ako ste neispavani, to vrlo usporava rad vaših creva i čitavog metabolizma, a čak i dobijate na kilaži, kako tvrdi istraživanje.

Potrebno je da spavate minimum sedam do osam sati kako biste sve "doveli u red".

4. Treninzi snage

Ovi treninzi su najviše fokusirani na izgradnju i razvitak vaših mišića. Zato je odlična ideja da u svoje treninge ubacite malo izazova, poput dizanja tegova ili pokušajte da uradite pokoji zgib. I u ovom slučaju je jedno istraživanje utvrdilo da, kada je samo ovaj trening u pitanju, osobe koje su ubacile vežbe snage imale su znatno brži metabolizam nakon 24 nedelje. Naravno, ovo se odnosi na učesnike koji su ispitivali poboljšanje metabolizma samo preko treninga snage.

5. Intenzivni treninzi

Visoko intenzivni treninzi su odlični metodi da pokrenete rad vašeg tela i metabolizma. Ovi treninzi se još nazivaju i HIT-treninzima, što predstavlja poseban trening. Kada radite HIT-treninge, dobijate dobre rezultate, a da ne preterate. Ovakvi treninzi su ređi, ali jači u odnosu na ostale.

Fokus je na mišićima i koliko oni mogu da izdrže. To otprilike izgleda ovako: svaku vežbu radite uz povećavanje težine sa kojom radite. Vežbate do momenta kada vaši mišići ne mogu da pomere određenu težinu, bilo da je zbog velike težine ili zbog mnogo ponavljanja.

Vaši mišići dobijaju najviše koristi od jednog ovakvog seta. Mišići nastavljaju da postaju jači tokom vremena kroz progresivno preopterećenje. Ovo uključuje stalno povećanje zahteva koji se postavljaju na mišiće tokom treninga. HIT to postiže čak i minimalnim povećanjem težine.

Grupno vežbanje Foto: Shutterstock

6. Pijte dosta hladne vode

Sigurno ste već bezbroj puta čuli o unosu dovoljno tečnosti na dnevnom nivou, što ne možemo osporiti,  jer je voda neophodna za zdravo funkcionisanje metabolizma. Imajte na umu da, osim što je u pitanju dobra hidratacija, voda je veoma bitan faktor u varenju hrane.

Hladna voda posebno dobro utiče na naše telo, jer onda ima zadatak da tu vodu zagreje. Jedna studija je potvrdila to, stavivši na test učesnike, koji su pili 500 mililitara hladne vode, nakon čega su posle izvesnog vremena imali brži metabolizam od onih koji su pili topliju.

7. Izbegavajte stresne situacije

Hronični stres često dovodi do povećanja nivoa kortizola, što može usporiti rad vašeg metabolizma i nasuprot vašem cilju, dodati kilograme. Zbog toga je veoma važno da rad na telu, bude ispraćen i radom na svom mentalnom zdravlju, studija pokazuje.

8. Ubacite začine u ishranu

Pokazalo se u istraživanju da određeni začini kao što su kajenski biber, đumbir i kurkuma imaju pozitivni uticaj i pomažu vam da ubrzate metabolizam. Potrudite se da koristite ove začine kada pripremate hranu.

9. Smanjite alkohol

Studije su pokazale da alkohol usporava metabolizam, tačnije, ima negativne efekte na vaš metabolizam i usporava proces mršavljenja i sagorevanja kalorija.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Top 5 vežbi za oblikovanje ruku i topljenje masti sa nadlaktica

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje