• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čuvena "Perikone" dijeta: Ne izaziva samo gubitak kilograma, već se smatra i da usporava proces starenja

N. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dijeta je dizajnirana da smanji hronične upale eliminacijom hleba, pržene hrane, voćnih sokova, testenina, grickalica, sode i hrane sa visokim sadržajem šećera, dok se fokusira na povećanje unosa hrane bogate proteinima i antioksidantima

  • 0
Peru Foto: Shutterstock

Doktor Nikolas Perikone je dermatolog koji je napisao nekoliko knjiga o nezi kože, gubitku težine i dobrobiti dijete koju propagira, a koja je postala poznata pod nazivom "Perikone" dijeta.

On tvrdi da održavanje zdrave ishrane promoviše zdravlje kože i sprečava znake starenja. Njegov 28-dnevni program, zvanično nazvan "28-dnevna antiinflamatorna dijeta dr Perikonea", obećava da će poboljšati mentalnu jasnoću, povećati nivoe energije i unaprediti opšte fizičko zdravlje kroz ishranu, suplemente, vežbu i režim nege kože.

Kako dijeta funkcioniše?

Dijeta je dizajnirana da smanji hronične upale eliminacijom hleba, pržene hrane, voćnih sokova, testenina, grickalica, sode i hrane sa visokim sadržajem šećera, dok se fokusira na povećanje unosa hrane bogate proteinima i antioksidantima.

Doktor je posebno veliki ljubitelj lososa. On daje prednost ovom proteinu jer je bogat antiinflamatornim omega-3 mastima i antioksidantima, iako dozvoljava onima koji ne vole ovu vrstu ribe da naprave substituciju sa živinom ili tofuom.

Ova dijeta se sastoji od dosta hrane bogate proteinima, povrćem bez skroba (špargla, kupus, celer, paradajz), voćem (dinja), orašastim plodovima (posebni akcenat se stavlja na makadamiju, brazilski orah i badem), jogurtom, maslinovim uljem i celim žitaricama.

Šta izbegavati?

Trebalo bi da izbegavate kafu, alkohol i hranu sa visokim sadržajem šećera, kao i visoko prerađenu hranu i rafinisane žitarice kao što su testenine, žitarice i pica.

Dijeta ograničava hranu sa visokim glikemijskim indeksom (GI) - merom efekta hrane na šećer u krvi - kako bi se podstakla regulacija šećera u krvi. Na primer, beli krompir, koji ima GI 82, smatra se visokim GI i stoga je zabranjen.

Takođe treba da pijete osam do deset čaša izvorske vode dnevno, zeleni čaj, kao i da uzimate određene suplemente poput omege-3 i vitamina B.

Suplementi Foto: Shutterstock

Gubitak kilograma i uticaj na kožu

S obzirom na to da je ova ishrana bogata proteinima i vlaknima, to vam omogućava duži osećaj sitosti. Konzumiranje više vlakana i proteina može vam prirodno pomoći da smanjite unos kalorija.

Dijeta je takođe deficitnija u kalorijama od većine dijeta. Dnevni plan obroka obezbeđuje oko 1.600 kalorija, što je mnogo manje nego što većina ljudi jede na dnevnoj bazi, a opet nedovoljno malo da bude definisana kao "niskokalorična dijeta". 

Stoga, deficit je tu, bez mogućnosti za gubitak zdravlja.

Iako je malo verovatno da će kratkoročne dijete dovesti do značajnih promena u zdravlju kože, povećanje unosa vode, konzumiranje hrane bogate hranljivim materijama, smanjenje šećera i visoko obrađene hrane tokom 28 dana mogu poboljšati izgled vaše kože, prenosi "Healthline".

Čuvena Samanta Džouns koja nas je oduševljavala svojim izgledom u kasnim četrdesetim i pedesetim, a koju je maestralno tumačila Kim Katral, je neko ko se kleo u "Perikone" dijetu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dijeta koja smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje