• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

10 trikova kako da se odviknete od šećera: Mnogima je ovo stara boljka

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pokušajte da istrajete u ovome

  • 1
Šećer Foto: Shutterstock

Mnogi od nas su navučeni na šećer i on je prosto svuda oko nas. Šećer nije samo u onom obliku u kom ga znamo, bele kocke ili kristal, već se nalazi i u brojnim namirnicama, na šta upućuje pažljivo čitanje deklaracija.

Jedan je od sastojaka hrane koji izaziva najveću zavisnost, pa i nije čudo zašto spada u jednu o "četiri bele smrti". Njegovo prekomerno konzumiranje može dovesti do dijabetesa, bolesti srca, ali i kancera.

Istraživanja su pokazala da prosečna osoba dnevno unese najmanje 22 kašičice šećera, što je šokantno kada se uzme u obzir da je preporučena dnevna količina šest kašičica.

Nažalost, neki šećeri su u ishrani skriveni ili nazvani različitim imenima, kao što su fruktoza, glukoza, saharoza, HFCS (High fruktozni kukuruzni sirup), dekstrin, dekstroza, pa ih nije uvek lako otkriti.

Kako izbaciti šećer iz ishrane?

Za zaustavljanje žudnje za šećerom biće potrebno otprilike 10 do 14 dana, mada neki smatraju da može trajati duže, a neki kraće. Snaga volje sama po sebi ne može zaustaviti žudnju za šećerom, mada sve zavisi od količine šećera koju osoba obično uzima.

krofna, slatkiš, šećer, poslastica Foto: Unsplash/Courtney Cook

Kao i u svemu, prvih nekoliko dana biće najteže, međutim, telo će se polako prilagođavati i posle nekoliko dana primetićete da vam se čulo ukusa već počelo menjati, piše "Healhy wealthy vida".

Kako izgledaju koraci odvikavanja?

1. Kao prvi korak, prestanite da kupujete šećer i zaslađivače. U vašoj kuhinji za njih više nema mesta.

2. Zamenite gazirana pića vodom, nezaslađenim čajevima ili razblaženim voćnim sokovima (voda sa nanom i krastavcem ili voda sa limetom ili limunom). Pažljivo sa pićima "bez šećera" jer većina ovih pića sadrži skrivene šećere ili hemijski zaslađivači koji nisu dobri za zdravlje.

3. Neka doručak bude bogat proteinima. Nivoi insulina su uvek veći ujutru, pa ako se napunite proteinima, a stomak vam je pun, izbegavate da vam šećer u krvi poraste i zbog toga imate manje žudnje za nečim slatkim tokom dana.

4. Jedite puno zdravih ugljenih hidrata. Nisu svi ugljeni hidrati loši, probajte sveže bobičasto voće i voće koje ima manje šećera poput kruške, šljive i jabuke. Ako se napunite zdravim ugljenim hidratima, smanjićete želju za šećerom, ali će vam takođe pomoći da smršate.

5. Jedite zdrave masti. Mit da masnoća čini masnoću nije tačan, na kilogramima se gomilaju uglavnom šećeri i brašno. Telu su potrebne masti da kontrolišu nivo šećera u krvi, a telo koristi masnoću za transport vitamina i minerala. Najbolje masti su kokosovo, maslinovo ulje, orasi i semenke, kao i omega-3 masti koje se nalaze u organskom mesu, jajima i organskim morskim plodovima.

Odštampani losos Foto: Revo Foods / Ferrari / Profimedia

6. Kuvajte domaće i izbegavajte prerađenu hranu jer ona izaziva veliku zavisnost i sadrži mnogo skrivenih šećera.

7. Probajte fermentisanu hranu i piće. Pića poput kefira, prirodnih i nezaslađenih jogurta ili jedenja sirovog kiselog kupusa su odličan način za detoksikaciju, a takođe će vam utoliti osećanja gladi i pomažu vam da izgubite težinu.

8. Unapred planirajte svoje grickalice i pobrinite se da ih uvek imate u torbi. Svi se ponekad upecamo i kupimo neke grickalice za koje kažu da su zdrave, ali kada bolje pogledate, ispostavlja se da su pune šećera. U torbu spakujte semenke, orašaste plodove, jabuke, bobice ili suvo meso.

9. Pokušajte da vežbate da biste povećali nivo serotonina poznatog kao "hormon sreće" i kada vežbate, žudnja za šećerom će se smanjiti. Viši nivoi serotonina pomažu da bolji spavate i da se osećate manje stresnim.

10. Pobrinite se da se dovoljno odmarate. Ako se osećate pod stresom ili ste uznemireni, nivoi kortizola će vam porasti i veća je šansa da ćete popustiti u žudnji za šećerom. Probajte vežbe disanja koje će vam pomoći da se opustite.

Da li ćete isprobati neki savet?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Evo koliko šećera realno troše građani prestonice i na šta ga najviše potroše

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Slatki

    7. decembar 2023. | 05:27

    Eto sad će moja žena da se odvikne mene Jer sam sladak ko šećer

    Podelite komentar