• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kopriva i njeni benefiti: Može sniziti pritisak ali i biti pomoć u regulisanju šećera u krvi

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve češće se ova biljka koristi u narodu

  • 0
Kopriva Foto: Pixabay

Kopriva je hranljiva biljka popularna u zapadnoj biljnoj medicini, ali sve češće postaje i kod nas. Možda niste znali, ali njeno konzumiranje može imati nekoliko benefita.

Može pomoći u smanjenju upala, simptoma polenske groznice, krvnog pritisak i nivoa šećera u krvi, piše "Health line". Drevni Egipćani su koristili koprivu za lečenje artritisa i bolova u donjem delu leđa, dok su je rimske trupe trljale na sebe kako bi se zagrejale.

Istina je da u prevodu sa latinskog znači "goreti" pošto njeni listovi mogu izazvati peckanje pri kontaktu. Međutim, kada se preradi u suplement, osušena, zamrznuta ili kuvana, kopriva se može bezbedno konzumirati.

odmor, uživanje, kafa, prva jutarnja kafa, čaj Foto: Shutterstock

Listovi i koren koprive pružaju širok spektar hranljivih materija, uključujući vitamina A, C i K, kao i nekoliko vitamina B, kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum i natrijum, aminokiseline, beta-karoten, lutein, a mnogi od ovih hranljivih sastojaka deluju kao antioksidanti u telu.

Kopriva može smanjiti i upalu i izboriti se protiv infekcija. U studijama na ljudima, primena kreme od koprive ili konzumiranje proizvoda od koprive čini se da ublažavaju upalna stanja, kao što je artritis. Na primer, u jednoj studiji od 27 osoba, nanošenje kreme od koprive na područja zahvaćena artritisom značajno je smanjila bol, u poređenju sa placebom.

Može da pomogne u tretiranju simptoma uvećane prostate, koja se obično naziva benigna hiperplazija prostate (BPH). Zanimljivo je da nekoliko studija sugeriše da kopriva može pomoći u lečenju BPH. Studije kod ljudi sa BHP pokazuju da ekstrakti koprive pomažu u lečenju kratkoročnih i dugotrajnih problema sa mokrenjem - bez neželjenih efekata.

Može biti uspešna i u lečenju polenske groznice kao i upale sluzokože nosa. Istraživanje u epruvetama pokazuje da ekstrakti koprive mogu inhibirati upalu koja može izazvati sezonske alergije. Ovo uključuje blokiranje histaminskih receptora i zaustavljanje imunih ćelija da oslobađaju hemikalije koje izazivaju simptome alergije.

Može pomoći u snižavanju krvni pritiska kao i u kontroli šećera u krvi jer ova biljka sadrži jedinjenja koja mogu oponašati efekte insulina. U tromesečnoj studiji na 46 ljudi, uzimanje 500 mg ekstrakta koprive tri puta dnevno značajno je snizilo nivo šećera u krvi u poređenju sa placebom.

Da li ste već probali nešto od koprive?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kada trešnja ružičasto procveta u zelenoj bašti čaja: Ovo je nestvarnije od snova i nežnije od svile

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje