• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako da se rešite prehlade u najkraćem roku: Od najboljih tretmana do uobičajenih mitova koje treba izbegavati

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

I zašto su tablete vitamina C potpuno besmislene

  • 0
zena, devojka, temperatura, prehlada, bolest, krevet, lezi u krevetu groznica Foto: Shutterstock

Ako vas ove zime nije mučila prehlada - blago vama.

Prehlađivanje je neverovatno uobičajeno, odrasli mogu da je očekuju najmanje dva do tri puta svake godine, dok deca mogu da je imaju i do 10 ili više puta. A trenutno je baš rasprostranjena.

Svi odmah prepoznaju simptome: bol u grlu, kašalj i curenje iz nosa su samo neki koje odmah osetimo. Pa iako ne postoji dokazan način kako lako da se rešite prehlade, nekoliko metoda mogu da vam pomognu da ublažite ove simptome, kako objašnjava farmaceut Torun Govind.

Devojka žena lekovi krevet prehlada sinusi nos maramica Foto: Shutterstock

Tretmani koji deluju

- Ključ je u puno odmora, sna i tečnosti. Ovo će vašem imunološkom sistemu dati najbolju šansu - ističe Govind za "The Sun" i dodaje: - Ukoliko niste ljubitelj vode, pokušajte da popijete malo voćnog soka ili čaj, jer je veoma važno da izbegnete dehidraciju. Hidratacija je uvek važna, ali je još više bitna kada ste prehlađeni ili imate grip.

Glavni razlog da obratite posebnu pažnju na unos tečnosti kada ste bolesni je taj što verovatno zanemarujete svoje normalne navike u ishrani i piću. Povrh svega, mnogo tečnosti se gubi usled temperature i groznice.

Za ostale simptome preporučuje nekoliko tretmana.

- Probajte sa malo soli i vode da izlečite upalu grla - predlaže farmaceut i objašnjava kako.

Pre svega, rastvorite pola kašičice soli u čaši tople vode. Izgrgućite rastvor, a potom ga ispljunite. Ponovite ovo onoliko često koliko želite. Slana voda može da pomogne u ubijanju bakterija, ublažava bol i opušta sluzi, što sve ukupno pomaže u ublažavanju simptoma bolova u grlu.

Za one koji žele da se oslobode začepljenog nosa, pokušajte sa nekim dekongestivnim lekovima.

- Sprejevi za nos deluju mnogo brže od tableta jer dekongestiv skoro trenutno stiže do začepljenog nosa - objašnjava Govind i podseća da su zdravstveni stručnjaci u SAD nedavno utvrdili da dekongestivi kada se koriste u oralnim lekovima (a ne u sprejevima za nos) zapravo ne deluju: - Uverite se da ne koristite ove sprejeve duže od pet dana, jer ako ih duže koristite, vaš nos može da se začepi još više, čak i nakon što se infekcija očisti.

Najbolji način da ublažimo bolove koje često imamo kod prehlade je da prihvatimo malo bola i jednostavno popijemo paracetamol ili ibuprofe.

- Možete da uzmete oba u isto vreme, ali vodite računa o tome koliko ih uzimate kako ne biste uzimali previše - ističe stručnjak.

prehlada Foto: Freepik

Mitovi koje treba izbegavati

- Neki ljudi uzimaju vitamin C, ali postoji vrlo malo dokaza koji ukazuju na to on uopšte pomaže kod prehlade - naglašava Govind: - Neke studije sugerišu da bi vitamin mogao da pomogne u bržem uklanjanju prehlade, ali dokazi su još uvek neubedljivi. Još jedan popularan proizvod za prehladu i grip među pacijentima je ehinacea, ali nema mnogo dokaza koji bi sugerisali da ona čini bilo šta.

Ehinacea je biljka za koju su stručnjaci nekada mislili da stimuliše imuni sistem da se efikasnije bori protiv infekcija. Nedavne studije su otkrile da ovaj dodatak u ishrani malo skraćuje vreme kada se osećate bolesno.

Govin takođe upozorava da se nikako ne traže ili ne koriste preostali antibiotici koji bi mogli da se nađu po kući.

- Ne treba vam antibiotik ako ste prehlađeni, jer su prehlade virusi, a antibiotici su efikasni samo protiv bakterija - podvlači ona.

Bolje sprečiti nego lečiti

Kao i kod svih bolesti, kada je prehlada u pitanju, bolje je sprečiti nego lečiti.

- Da biste izbegli prehladu, redovno perite ruke, posebno pre nego što dodirnete nos ili usta i rukujete hranom - naglašava farmaceut.

Ukoliko živite sa nekim ko je prehlađen, nemojte da delite sa njima stvari poput peškira ili šolje.

Potrebno je da posetite zdravstvenog radnika samo ako simptomi prehlade traju duže od tri nedelje ili ako se naglo pogoršaju. Međutim, uvek tražite pomoć ako imate poteškoća sa disanjem, bol u grudima ili počnete da iskašljavate krvavu sluz.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Istina o vitaminu D3 i zašto moramo da ga unosimo suplementacijom svaki dan

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje