• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Učenica (11) trpela bol, hirurzi nisu mogli da veruju šta su videli: "Rekli su da će prestati kada rodim"

J. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako su godine prolazile, bol je napredovao, a ona je nastavila da se konsultuje sa lekarima u nadi da će je neko saslušati

  • 0
endometrioza Foto: Shutterstock

Devojčica Indi Vulard je stajala pogrbljena pod tušem, vrištala i plakala u agoniji. Njena mama je bespomoćno stajala u kupatilu znajući da je tačan uzrok nesnosnog bola svoje ćerke - endometrioza.

Učenica iz Melburna išla je sa svojom majkom od lekara do lekara, tražeći uzrok bola.

- Doktor mi je rekao da treba da imam bebu - kaže Indi, koja sada ima 21 godinu, za "7Life".

- Svaka žena koja dobije bebu kaže da bol prestaje - bile su doktorove reči.

Osim što Indi nije bila žena, imala je samo 11 godina i tek je krenula u srednju školu. Indi je imala 10 godina kada je dobila menstruaciju.

Svakog meseca bi bila u agoniji, a bol bi trajao duže od prosečnog ciklusa. Gledajući njenu borbu, njena mama je znala uzrok.

- Mama ima endometriozu i samo me jednog dana pogledala i rekla: "Imaš sve što ja imam" - kaže Indi, objašnjavajući njihove slične simptome.

Sa 11 godina se javila lekaru, koji joj je rekao da je jedino "rešenje" zapravo rađanje deteta. Kako su godine prolazile, bol je napredovao, a ona je nastavila da se konsultuje sa lekarima u nadi da će je neko saslušati.

Sa 12 godina, prepisan joj je lek protiv bolova zasnovan na opioidima koji izaziva zavisnost i koristi se za umerene do jake bolove. Takođe pod nadgledom svog lekara opšte prakse, počela je da uzima pilule za kontracepciju kako bi joj pomogle u regulisanju menstrualnog ciklusa, nadajući se da bi to moglo smanjiti težinu njenog bola.

Ali Indi je nastavila da pati.

endometrioza Foto: Shutterstock

Dobila je na težini, što je bio neželjeni efekat pilule i kao rezultat toga, njeno mentalno zdravlje je počelo da pati. Više doktora joj je reklo da laže ili da umišlja bol, da bi na kraju i sama počela u to da veruje.

Ali sa 16 godina, konačno je pronašla ginekologa koji je preporučio laparoskopiju - operaciju koja omogućava specijalistima da identifikuju i potencijalno uklone izvor bola.

- Hirurzi nisu mogli da veruju šta su videli. Moj jajovod je pao i jedan od mojih jajnika se smežurao.

Otkrivši kako izgleda njen reproduktivni sistem, takođe joj je zvanično dijagnostikovana endometrioza, koja je verovatno bila osnovni uzrok njenih problema.

Na njenu sreću, operacija je uspela i njen bol je počeo da se smiruje.

Pet godina je uspešno podnosila bol i živela je lakše. Ali početkom 2023. godine imala je problema sa zdravljem. Uklonili su joj krajnike, žučnu kesu i slepo crevo. U početku je pretpostavila da je u pitanju loša sreća, ali onda se jednog dana tuširala kada je osetila oštar ubod. U Hitnoj su joj skenirali stomak i otkrili da ima cistu od tri centimetara.

Uspeli su da drže bol pod kontrolom, a cista nije bila opasna po život, pa je Indi otpuštena iz bolnice, da bi se vratila četiri nedelje kasnije.

- Bila je to "paučina" od ožiljnog tkiva, crevo mi se zalepilo za jajovod, levi jajnik mi je bio iskrivljen - govori ona.

Indi je takođe dijagnostikovana endometrioza trećeg stadijuma. Bez izlečenja, iscrpljujuće stanje je uticalo na svaki aspekt života 21-godišnjakinje.

Možda najvažnije - mladoj ženi je rečeno da ne može imati decu. Lekari su joj preporučili da zamrzne jajne ćelije, tako da bi VTO  mogla biti opcija u budućnosti. Međutim, njen novi problem je finansijske prirode, jer zamrzavanje košta pri samoj intervenciji, ali i svake godine dok se jajne ćelije ne iskoriste.

Ona se nada da bi deljenje njene priče moglo pomoći drugim ženama koje možda prolaze kroz istu stvar.

- Žene nisu same. Videla sam više od 30 doktora koji ne slušaju - samo vam treba jedan da je na vašoj strani.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ispovest Gorice, koja je pobedila kancer jajnika: "Gledala sam kako ljudi umiru od straha, ne od raka i rekla sebi: Ja ću da ozdravim

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje