• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li slezovi kolačići pomažu kod kašlja? Evo šta doktor kaže za ovaj viralni trend

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako imate problema da zaspite noću zbog bolnog kašlja, možda biste razmislili da pokušate da jedete marshmallov nakon što je žena tvrdila da joj je to preporučio lekar - ali to možda nije najbolji savet

  • 0
Slezovi kolačići, marshmallows Foto: Shutterstock

Ako vas užasan kašalj drži budnim noću, možda ćete pasti u iskušenju da isprobate najnoviji onlajn trend u kojem se tvrdi da konzumiranje slezovih kolačića pre spavanja može da vam pomogne da ublažite simptome.

Uporan kašalj zna da bude neverovatno iritantan, posebno ako ometa vaš raspored spavanja - i možda ćete poželeti da pokušate da sebi pomognete.

Upravo je tako Lindzi, žena koja je bila toliko frustrirana svojim kašljem, objavila na svom TikTok nalogu da je otišla kod doktora i dobila neverovatan savet da, ukoliko ne može da obuzda kašalj, pojede veliki slezov kolačić (tzv. "džambo marshmallow") pre spavanja.

@linzyloo18 Eat More Marshmallows #doctorsorders #marshmallow #homeremedy #sinusinfection #cough #bronchitis #throatcoat #sick #illness #emergencyroom #sickfor6weeks #fyp #viral ♬ original sound - Lindsay 🌙37

Kako je objasnila, nju je šest nedelja mučio kašalj koji nije prestao, a od lekara je dobila "neobičan" savet.

- Pojedite veliki slezov kolač pre spavanja. Zvuči suludo. Nema nauke iza toga. Ali to je ono što ja radim. Slez vam pomaže da još bolje obložite grlo nego med - navela je ova žena u video snimku koji je postao viralan za tren oka.

Ali, da li konzumiranje slezovih kolača zaista ublažava kašalj? Prema pisanju "Mirror-a" - ne!

Nažalost, prema rečima dr Debore Li - jedenje belog sleza ne samo da neće da smiri vaš kašalj, već bi, u stvari, to moglo i da pogorša vaše simptome.

- Teško mi je da poverujem da bi jedenje sleza pomoglo u lečenju bilo koje vrste infekcije gornjih disajnih puteva. U stvari, može pogoršati simptome. Beli slez sadrži želatin - protein koji potiče od kolagena. Pravi se od ključanja životinjskih kostiju, kože, tetiva i ligamenata u vodi - najčešće kravlje i svinjske kosti. Želatin sadrži velike količine aminokiselina glicina i prolina koje su potrebne za formiranje kolagen i druge vrste vezivnog tkiva - objašnjava dr Li i dodaje da je bilo "veoma malo istraživanja o zdravstvenim prednostima želatina": - Možda kolagen u želatinu ima neki antiinflamatorni efekat, ali to nije dokazano.

Stoga doktorka upozorava da slezovi kolačići pred spavanje mogu i da vam pogoršaju stanje.

- Želatin se zapravo koristi u mikrobiološkim laboratorijama. On čini deo agar ploče na kojima se uzgajaju bakterije u laboratoriji, jer je tako dobar medijum za kulturu. Ako jedete beli slez sa akutnom infekcijom, to bi moglo da obezbedi idealno okruženje za rast i razmnožavanje bakterija i pogoršanje situacije! - upozorava doktorka.

Pored toga, želatin može da izazove i druge neželjene nuspojave, kao što su nadimanje, žgaravica i podrigivanje. Pored toga, jedna porcija sleza od 28 g sadrži oko 90 kalorija, a pošto su namirnice sa visokim glikemijskim indeksom, to znači da brzo oslobađaju energiju, izazivajući skok šećera u krvi – što nikako nije idealno pre spavanja.

- Uz to nikoga ne bih ohrabrivao da pije kakao sa slezovim kolačićima kada ima bilo koju vrstu infekcije, jer će time narušiti i zdravlje svojih zuba - ističe dr Li, jer su ove poslastice bogate šećerom i mogu da izazovu i karijes – što je posebno rizično za decu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Deda Branislav pravi najtraženiji prirodni lek

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje