• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zdravstvene prednosti graška: 7 razloga da ga uvrstite u zimsku ishranu

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ova mahunarka u svakoj porciji obezbeđuje značajne hranjive materije koje mogu da poboljšaju zdravlje

  • 0
Grašak Foto: Pixabay

Malo seme graška iz mahune je veoma hranjiv plod, pun proteina, vlakana, antioksidanata, vitamina i minerala.

Baš zato, ukoliko želite da poboljšate varenje, da kontrolišete vašu težinu, poboljšate zdravlje srca, reguaciju šećera u krvi i zdravlje očiju - uključiet više graška u vašu zimsku ishranu.

Ova mahunarka, koju često greškom smatraju povrćem, u svakoj porciji obezbeđuje značajne hranjive materije koje mogu da poboljšaju zdravlje osoba, a prema pisanju "Very Well Healt", ovo je sedam osnovnih razloga zašto bi bilo pametno da ga jedete.

Grašak Foto: Marko Jovanović

Pun proteina

Grašak je jedan od najboljih izvora biljnih proteina. Telo koristi proteine za izgradnju i popravku mišića, kostiju, kože i hrskavice. Oni koji prate vegetarijansku ishranu i žele da konzumiraju dovoljno proteina možda će želeti da razmotre veći unos graška.

Za većinu odraslih preporučena dnevna količina proteina je od 10 do 35 odsto od njihovih ukupnih kalorijskih potreba, što znači da osoba na dijeti od 2000 kalorija može dnevno da konzumira oko 100 grama proteina, a jedna šolja graška sadrži 8,58 grama proteina.

Pomaže u varenju

U zelenom grašku ima puno vlakana. Studije pokazuju da vlakna podstiču rast dobrih bakterija u crevima, što smanjuje rizik od gastrointestinalnih  problema. Vlakna takođe povećavaju i volumen vaše stolice, što znači da ljudi koji konzumiraju ishranu bogatu vlaknima smanjuju šanse da dožive zatvor.

Podržava kontrolu težine

Grašak pripada niskokaloričnoj hrani. Pored toga, visok sadržaj proteina i vlakana u njemu čine da se osoba koja ga jede duže oseća sito, što takođe može da pomogne prilikom redukovane ishrane. Istraživanja pokazuju da je protein najzasitniji makronutrijent i da može da uspori varenje i izazove osećaj sitosti nakon konzumiranja. Pokazalo se i da ishrana bogata vlaknima podstiče gubitak kilograma.

Grašak Foto: Pixabay

Dobar za srce

I srce bi moglo da ima koristi od ove biljke. Kako sadrži nekoliko hranljivih materija za srce, uključujući vlakna, magnezijum i kalijum, pregledom 26 studija otkriveno je da oni koji imaju veći unos mahunarki, kao što je grašak, imaju 10 odsto manje šanse da razviju koronarnu bolest od onih koje ih ne jedu.  Otkriveno je da da unos mahunarki od 400 grama nedeljno pruža optimalnu kardiovaskularnu korist.

Može da reguliše šećer u krvi

Grašak ima nizak glikemijski indeks, što znači da šećer u krvi neće brzo da poraste nakon što ga pojedete. Još jednom i vlakna i proteini u grašku takođe mogu da spreče porast nivoa šećera u krvi, što dovodi dijabetes pod kontrolu. Pored toga, studije pokazuju i da magnezijum iz graška može da štititi od dijabetesa tipa 2.

Može da smanji rizik od raka

Neki dokazi sugerišu da hranljive materije u grašku mogu da smanje rizik od raka. Antioksidansi u grašku imaju i antiinflamatorna svojstva i svojstva koja se bore protiv raka. Grašak takođe sadrži i saponine, koji mogu da pomognu u prevenciji nekoliko vrsta raka.

Štiti vid

Grašak sadrži vitamin A, koji je dobro poznat po promovisanju zdravog vida. Takođe je bogat antioksidansima luteinom i zeaksantinom, koji su poznati po zaštiti od makularne degeneracije povezane sa starenjem.

Neželjeni efekti graška

Iako je konzumiranje graška povezano sa dugom listom zdravstvenih koristi, postoje i neki potencijalno neželjeni efekti. Tako grašak sadrži i antinutrijente, koji mogu da ometaju varenje i apsorpciju nekih hranljivih materija. Međutim, za većinu ovo nije razlog za zabrinutost jer je mnogo veća verovatnoća da će grašak negativno uticati samo na one pojedince koji konzumiraju mahunarke u velikim količinama.

Grašak takođe može izazove probavne tegobe ili nadimanje kod nekih ljudi.

Generalno, svi ovi neželjeni efekti mogu da se izbegnu smanjenjem veličine porcija ili korišćenjem određenih metoda pripreme, kao što je natapanje graška pre kuvanja, kao što se to radi u slučaju pasulja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Evo kako da brzo i lepo iseckate voće i povrće bez mnogo muke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje