• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je suvo voće zdravo i korisno za svakodnevni unos? Nutricionista Jovana upozorava na broj kalorija

Vreme čitanja: oko 2 min.

U proseku, 100 grama bilo kog suvog voća - suva banana, smokva, kajsija, grožđe, brusnica imaju oko 300 do 400 kalorija, a nešto i 500

  • 0
Jovana Živić, Nutricionsita, Roditeljstvo u fokusu Foto: Nikola Tomić, Shutterstock

Suvo voće može povećati vaš unos vlakana i hranljivih materija i snabdeti vaše telo velikim količinama antioksidanata. Ali to je takođe hrana sa visokim sadržajem ugljenih hidrata, koja sadrži šećer i mnogo kalorija i može izazvati probleme ako preterate sa unosom.

Ukoliko ste ga ovih dana jeli "s nogu", možda ste uneli daleko više kalorija nego što mislite, što nam i potvrđuje nutricionista Jovana Živić u razgovoru za Ona.rs.

U procesu sušenja iz voća se izvuče voda, što je i te kako korisno jer se automatski nutritivne materije iz voća lakše koriste. Voće samim tim ima više antioksidanata koji su bitni za organizam, znatno je bogatije vlaknima, ima folnu kiselinu, mnogo više vitamina, posebno vitamina B, a tu je izražen i kalcijum i magnezijum - oni lakše ulaze u organizam.

- Međutim, kada se izvuče voda, raste broj kalorija. Osobe koje imaju dijabetes i koje imaju insulinu rezistenciju zaista moraju da paze. Na primer, jedna šolja grožđa ima oko 104 kalorije, 20 i nešto grama šećera. Suvo grožđe, jedna šolja, kada se izvuče ta voda, ima oko 500 kalorija i 160 grama šećera, što je skoro pet puta veća količina šećera - objašnjavam nam Jovana.

U proseku, 100 grama bilo kog suvog voća - suva banana, smokva, kajsija, grožđe, brusnica imaju oko 300 do 400 kalorija, a nešto i 500.

- Evo, na primer, ananas ima oko 250, banana 280, suvo grožđe ima 256 kalorija u 100 grama, kajsija 300, jabuka 200. Dok, na primer, urme imaju 280. Ako se gledaju orašasti plodovi - kikiriki ima na 100 grama oko 550 do 600 kalorija, zavisi koji. Lešnik 650 kalorija. Suvo voće jeste nutritivno zdravo i treba ga jesti, zato što organizam mnogo lakše iskoristi suvo voće, te antioksidante, kalcijum, magnezijum, folnu kiselinu, vitamin D, ali ima više kalorija i ima više šećera i samim tim treba paziti na količinu unosa, a posebno ljudi koji imaju dijabetes i insulinsku reistenciju - upozorava Jovana.

Sušeno voće je pak dobro jer podstiče peristaltiku creva i pomaže kod zatvora. Neka preporučena kombinacija jesu suve šljive i lan, sa jogurtom. Što se tiče čuvanja sušenog voća, trebalo bi ga čuvati u posudi koja ne zadržava vlagu kako voda ne bi ponovno prodrla - što rezultira većim udelom šećera.

Kako Jovana kaže, ne cela šala, već deo šake je dovoljan za dnevni unos. Kada su u pitanju osobe sa dijabetesom i insulinskom rezistencijom, ne bi trebalo da jedu suvo grožđe, smokve i urme same, već 15 grama u kombinaciji sa orašastim plodovima.

Nutricionista dodatno upozorava da pazimo sa kandiranim voćem jer ono sadrži dodatni šećer. 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tipovi dijabetesa, insulinska rezistencija i pravilna ishrana

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje