• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Saveti nutricioniste kako se hraniti zimi: Jedna vrsta ribe se posebno izdvaja uz, naravno, kiseli kupus

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tokom hladnog perioda obratite pažnju na ishranu

  • 1
mediteranska hrana, hrana, salata Foto: Shutterstock/Okrasiuk

Kao što tokom leta posežemo za hladnim pićima, misleći da će da nas rashlade, isto tako treba da obratimo pažnju i koju hranu i piće uzimamo tokom zime - da bi nas ugrejali.

Pitali smo nutricionistu Milku Raičević koja hrana je najpoželjnija u ovim danima.

- Sva ona pravila koja važe za zdrav život i ishranu, važe i sada tokom hladnih dana. Moja preporuka je da se uzimaju čajevi (zeleni i nana), kompoti, supe, čorbe. Kuvanje treba da bude prioritet, a mirisi te hrane takođe mogu pozitivno uticati na telo - priča za Ona.rs Milka Raičević.

Tokom zime na pijacama i u prodavnicama nije nam ponuda toliko raznolika i šarena kao u drugim godišnjim dobima. Ipak, raznovrsnost u ishrani i dalje je neophodna.

- Treba jesti ono što trenutno imamo u ponudi poput bundeve, šargarepe, celera, peršuna, blitve, spanaća. Takođe, izdvojila bih žitarice, pre svega heljdu i ovas, a kada je reč o ribi na prvom mestu je po mom mišljenju - tolstolobik. Zašto? Zato što ima dosta kostiju koje su zdrave jer se on hrani planktonima kao i plava riba koju takođe preporučujem. Ne bi bilo loše da napravite paštetu. Moj je savet da ne kupujete ribu koja nema etiketu, već treba da budete sigurni odakle ona dolazi - kaže naša sagovornica.

Namaz, pašteta Foto: Shutterstock

Milka Raičević je istakla i jednu veliku i bitnu stvar, a to je da tokom dana treba da imamo u tanjiru hranu crvene, žute, zelene i bele boje. Jako je važno da na kraju dana budemo sigurni da smo uneli namirnice ovih boja.

- Neizostavni su beli luk kao i blanširana pšenica. Ako uzimate neku vrstu žitarica, najbolje je da u jednom danu uzimate samo jednu, recimo, žito samleveno sa orasima, bademima ili lešnicima, a sutradan uzmete ovas ili raž. Kiseli kupus koji smo ostavili kao zimnicu je prirodni probiotik i moj savet je da se začini limunom i maslinovim uljem. Ništa vam više od toga ne treba - jasna je Milka Raičević.

Ona je takođe istakla i cveklu kao zdravu namirnicu, ali nikako kuvanu jer će izgubiti sve kvalitete, već je najbolje da je jedete sirovu, bilo u soku sa, recimo, šargarepom i jabukom ili rendanom cveklom u salati.

Za imunitet je osim hrane izdvojila i tuširanje hladnom pa toplom vodom za bolju cirkulaciju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nutricionistkinja Ana Petrović o modernim supernamirnicama

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Srb

    12. januar 2024. | 17:22

    Sve sami "stručnjaci". A tolstolobik se hrani planktonom? To je neko novo "naučno" otkriće? Moja baba Stana je za ovu doktor nutricionizma.

    Podelite komentar