• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li znate šta su "aktivne pauze" i zašto ih je važno praviti dok ste na poslu?

N. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Aktivne pauze su privremene pauze u toku radnog dana koje se izvode kroz fizičke i mentalne vežbe za oporavak energije

  • 0
Active break at the office Foto: Shutterstock

Za one koji svoj posao obavljaju u kancelariji od osam do četiri ili od devet do pet, izuzetno je važno da uzimaju "aktivne pauze" kako bi ubrzali cirkulaciju, umanjili bol u leđima, ramenima i vratu, smanjili stres, ali i poboljšali kardiovaskularni sistem na duge staze.

A šta su aktivne pauze?

Aktivne pauze su privremene pauze u toku radnog dana koje se izvode kroz fizičke i mentalne vežbe za oporavak energije.

Osnovni cilj aktivnih pauza je promovisanje zdravlja i bezbednosti na radu, a sastoji se od kratke rutine osnovne i funkcionalne pokretljivosti zglobova, vežbi istezanja, jačanja i opuštanja mišića tokom kratkih pauza u radnom danu. Traju između pet i 15 minuta i omogućavaju vam da povratite energiju i poboljšate performanse na poslu kroz različite tehnike koje pomažu u smanjenju zamora na poslu, posturalnoj nelagodnosti i sprečavanju stresa.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje vizuelne i mišićne pauze kao metod odmora. Mnoge organizacije su implementirale programe preventivne medicine za svoje zaposlene kao način da garantuju zdravlje i bezbednost na radu, poznate kao aktivne pauze, aktivne pauze na radu ili radna gimnastika. Ovi programi ukazuju na vežbe pokretljivosti zglobova, istezanja mišića i vežbe snage mišića, koje podstiču promene položaja i smanjuju mišićne tegobe izazvane ponavljanjem pokreta tokom radne rutine.

radnik, posao Foto: Shutterstock

Aktivne pauze deluju preventivno i terapeutski. Ove aktivnosti imaju za cilj aktiviranje disanja, cirkulacije krvi i telesne energije kako bi se sprečile psihofizičke promene izazvane fizičkim i mentalnim umorom i poboljšale funkcije mozga, povećavajući radni učinak.

Zašto su toliko važne?

Aktivne pauze su važne jer u radnom okruženju velika većina radnika provede najmanje osam sati dnevno, a u zavisnosti od posla često sede, uz minimalan nivo fizičke aktivnosti. Ovo pogoduje tome da ljudi nemaju optimalno fizičko zdravlje već dominira sedentarni stav direktno povezan sa metaboličkim i strukturnim promenama u ljudskom telu.

Bilo da se odlučite na istezanje svaka tri sata, kratku šetnju od deset minuta ili meditaciju - važno je da se pokrenete, prenosi "Cafetosoftware".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona.rs uplovila je u čaroban svet vazdušne joge: Nestvarne akrobacije dostupne su svima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje