• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sve što treba da znate o estetskim korekcijama zuba: Da li se zbog lepog osmeha žrtvuju zdravi zubi?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Stomatolog razbija mitove

  • 0
Iva Mihajlović, stomatolog Foto-kolaž: Shutterstock, Filip Plavčić

Estetika koja vlada internetom često se prenese na stvarni život. Sve što ona prikazujemo, uporno se trudimo da prenesemo i primenimo u našim životima.

To činimo i sa našim izgledom. Već nekoliko godina sve više mladih pribegava savršenom osmehu, a nimalo ne izostaje i želja za bisernobelim zubima.

Iako se sada čini da se navlake, porculanci, viniri i izbeljivanje rade zarad lepšeg izgleda, to nije sve čemu oni služe. Da bi se ova tema bolje razumela, pitali smo stomatološkinju dr Ivu Mihajlović za objašnjenje i koja su njena iskustva sa pacijentima koji traže ovako nešto.

Da li neko ko dolazi sa svojim zdravim zubima treba da podlegne navedenim zahvatima?

- Navlake ili krunice su veoma radikalan pristup u modernoj stomatologiji, pa se osobama sa punim zubnim nizom i zdravim zubima nikada ni ne preporučuju, odosno ne rade. Međutim, danas postoji mnogo tipova nadoknada poput vinira, luminira, onleja i overlejeva, koji dozvoljavaju potpuno minimalno invazivan pristup. Ako uporedimo debljinu ovih nadoknada, koja je u opsegu 0,3 do 1,2 milimetara, sa nekadašnjim materijalima za koje je trebalo preko dva milimetara, shvatamo da već govorimo o drugoj vrsti stomatologije u kojoj se ne žrtvuje zdravlje zarad izgleda.

Sa druge strane, mnogo mladih osoba koje dolaze imaju bruksizam, pojavu kada "škripe zubima", ili neke druge štetne navike koje su već dovele do značajnog gubitka zubne supstance, pa se u ovom slučaju i ne uklanja zubno tkivo već samo nadoknađuje. Za mlade osobe koje imaju zdrave zube a žele savršeniji osmeh uvek se preporučuje samo ordinacijsko beljenje i eventualno folije za ispravljanje zuba ili ortodontski aparat, ako je veća nepravilnost u položaju zuba - govori Mihajlović.

Da li se rađenjem ovakvih korekcija "žrtvuje" prirodan i zdrav zub?

Kako naša sagovornica dalje navodi, nijedna nadoknada nije "maska" za prirodne zube pacijenata, već je namenjena da nadoknadi deo zuba ili zube koji nedostaju i obezbedi prvenstveno bolju funkciju, a estetika je tu da isprati sve promene.

Nikada se ne dešava da se potpuno zdravi zubi zamene krunicama, odnosno da se "prirodan zub" ošteti zarad izgleda, kako nam otkriva dr Iva Mihajlović. Naprotiv, zubi oslabljeni usled velikih karijesa, velikih ispuna, traume, čuvaju se tako što se preostali deo zuba iskoristi za postavljanje krunice. One imaju ulogu da zaštite preostali deo zuba koji je ostao oslabljen i koji bi u funkciji vremena mnogo pre bio izgubljen.

Osmeh, zubi, zubar Foto: Shutterstock

Kako se neguju dorađeni zubi?

Ipak, rad na zubima se ne završava onda kada izađete iz stomatološke ordinacije. Na vaš novi osmeh treba paziti isto kao i na prethodni, ako ne i bolje. Kako nam otkriva naša sagovornica, pacijenti su verovatno su najmanje svesni činjenice da se implanti i zubi nakon vinira i krunica moraju čistiti dva puta dnevno minimum, kao i prirodni zubi. Takođe, obavezna je oralna higijena međuzubnih prostora koja se održava najefikasnije oralnim tušem ili interedentalnim četkicama.

Koliko često pacijenti traže bisernobele zube?

- Zahtevi pacijenata se definitivno razlikuju u skladu sa godinama, posla kojim se bave i podnebljem odakle dolaze, ali meni se čini da se polako vraćamo na estetiku koja je sličnija prirodnim zubima i da ono što je neprirodno i veštačko ostavljamo iza nas. Čini mi se da ovo nije samo trend u stomatologiji, već da prati i estetsku medicinu i plastičnu hirurgiju.

Da li svi pacijenti znaju šta sve donosi njihova želja za "savršenim" osmehom?

- Mislim da su društvene mreže učinile svoje kada govorimo o idealizovanju izgleda, uključujući i zube, odnosno osmeh. Na nama je da procenimo koja je to najmanje invazivna metoda kojom bi mogli da postignemo izgled i efekat koji pacijent želi. Nisu ni uvek viniri najbolja opcija, nekada je to zaista ortodontska terapija, iako se isprva ne dopadne mladim pacijentima jer žele odmah bolji osmeh, ali nakon razgovora i davanja pravih informacija zajedno dođemo do te odluke.

Stomatolog je tu da uputi pacijenta o svim opcijama koje su za njega najbolje, i naravno, nema kompromisa kada je u pitanju radikalno uklanjanje zdrave zubne supstance - zaključuje dr Iva Mihajlović.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako pravilno oprati zube?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje