• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koji hleb je najzdraviji? 4 vrste se posebno izdvajaju, evo šta treba prvo da čitate na deklaraciji

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stručnjaci kažu da se izdvajaju po hranljivim sastojcima

  • 0
hleb, vrste hleba, testo Foto: Shutterstock/Caftor

Hleb je nezaobilazan u našoj ishrani. Ipak, ne bi trebalo da ga jedemo u većim količinama, a ako ipak ne možemo da mu odolimo, onda je najbolje da odaberemo onaj najzdraviji.

A kako da znamo koji hleb je najzdraviji?

- Zdrava osoba treba da ima na umu da bi polovina unetih kalorija trebalo da bude upravo ugljeni hidrati - smatra Tereza Đentile, registrovani dijetetičar i portparol Akademije za ishranu i dijetetiku.

Takođe, ističe se da je hleb odličan izvor vlakana, proteina i esencijalnih vitamina i da jedna kriška može da sadrži oko tri grama vlakana, a možda i više, piše "Today". Ipak, ima on i neke loše sastojke.

Koje su preporuke stručnjaka?

Generalno oni preporučuju konzumiranje hleba od celog zrna koji se pravi od brašna koje sadrži, jelte, celo zrno pšenice. Konzumiranje celih žitarica podržava zdravlje creva, mozga i srca i glavni je deo najbolje ocenjenih mediteranskih, DASH i MIND dijeta. Dodatni savet je da odaberete hleb od celog jezgra jer to znači da hleb ne mora da prolazi kroz dodatnu obradu.

hleb, kupovina hleba, prodavnica, kupovina, šoping, market Foto: Shutterstock/Ground Picture

Koja je najzdravija vrsta hleba?

Hleb od celog zrna

Hleb od celog zrna sadrži brašno od celog zrna, tako da će vam dati hranljive sastojke sadržane u celom jezgru, uključujući dobru količinu vlakana koja su zdrava za creva, puni proteina i dobrih ugljenih hidrata.

Kada kupujete hleb od celog zrna, birajte onaj kojem je prvi sastojak na etiketi "brašno od celog zrna". Na nekom od proizvoda može pisati "100% integralno pšenično" što je takođe poželjno. Boja hleba nije pouzdan pokazatelj količine celih zrna koje on sadrži.

Proklijali hlebovi

Neki ljudi više vole proklijali hleb, koji sadrži integralne žitarice kojima je dozvoljeno da proklijaju pre nego što se pretvore u brašno. Ovi hlebovi obično imaju sličan profil hranljivih materija sa visokim sadržajem vlakana i proteina kao hleb od celog zrna, ali postoje neki dokazi da proces klijanja povećava bioraspoloživost nekih od tih hranljivih materija.

pekara, hleb, pecivo Foto: Shutterstock/PeopleImages.com - Yuri A

Hleb sa semenom

Verovatno ćete pronaći različite vrste hleba od celog zrna sa dodatkom semenki, što može još više povećati hranljivi sadržaj tih proizvoda.

Semenke mogu biti pune dobrih masti i predstavljaju još jedan način za dodavanje vlakana i proteina. Preporuka je da tražite hleb koji sadrži laneno i čia seme koja su prepuna hranljivih materija. Znajte da semenke mogu promeniti teksturu hleba ali i imati dodatne kalorije.

Hlebovi bez glutena

U prodavnicama je ovih dana dostupno mnoštvo opcija hleba bez glutena, a mnoge su napravljene sa alternativnim skrobom, poput kukuruznog, kao i leblebija, ovsa, prosa ili pirinčanog brašna.

Ta alternativna brašna obično daju manje vlakana od brašna od celog zrna. I pošto je gluten ono što hlebu daje karakterističnu sunđerastu teksturu, hleb bez glutena može se više mrviti nego hleb od drugih vrsta. Hleb bez glutena se takođe može napraviti od bademovog brašna, koje obezbeđuje neke dodatne proteine i zdrave masti, kaže Gentile.

Pored toga, hleb od kiselog testa prirodno sadrži manje glutena od drugih vrsta hleba jer se gluten razgrađuje tokom procesa pravljenja hleba, što može biti odlična opcija za konzumiranje hleba.

Da li vi jedete neku od ovih vrsta hlebova?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako da procenimo koji je hleb kvalitetan i kako nas marketinški obmanjuju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje