• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Solarijum koristi od 14. godine, dva puta je imala rak: Živi u strahu da bi preplanulost mogla da je ubije

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Živi u strahu od otkrivanja novog kancerogenog mladeža

  • 0

Fingual Maguire (35), počela je da odlazi u solarijum sa 14 godina, a na vrhuncu onoga što bismo mogli nazvati kao zavisnost, koristila ga je sedam dana u nedelji - bez primene bilo kakve SPF zaštite.

Nastavila je da ih koristi čak i nakon što je njenoj mami dijagnostikovan rak kože. I nakon svih molbi i upozorenja na važnost prevencije, ova Irkinja iz Belfasta nije želela da čuje za život bez tamnog tena.

Sve se promenilo kada je 2020. godine uočila jedan sumnjiv mladež za koji se ispostavilo da je kancerogen, što joj je preokrenulo život naglavačke i dovelo do imunoterapije.

Uprkos uspešnom lečenju, ona je morala nazad u bolnicu na lečenje krajem 2021. godine, nakon što je pronađen drugi kancerogeni mladež.

Sada se podvrgava laserskoj terapiji svakih šest do osam nedelja kako bi uspela da zaleči ispucale kapilare na licu, što je čest neželjeni efekat imunoterapije i ostavlja lice prekriveno crvenim mrljama.

Ona se nada da će laserska terapija pomoći da oporavi svoju kožu i, iako je sada potpuno izlečena od raka, uplašena je da će se pojaviti još jedan kancerogen mladež i da će je njena zavisnost od sunčanja na kraju koštati života.

- Korisnica sam solarijuma od otprilike 14. godine. Tada nije bilo toliko starosne granice. Preplanulost mi je dala puno samopouzdanja. Ako sam izlazila u subotu uveče ili išla na odmor, koristila bih ga svaki dan da dobijem ten. Tokom zimskih meseci bilo je to oko dva ili tri puta nedeljno, a onda bih povećala leti. Verovatno sam koristila solarijum hiljadu puta u svom životu. To je bila zavisnost, u to nema sumnje. Mojoj mami je dijagnostikovan rak kože i morala je da  ukloni nekoliko tumora i govorila mi je da prestanem da koristim solarijum, ali ti tada ne slušaš, misliš da si nepobediv.

Ona kaže da je na Božić 2021. mislila da će umreti, nadbubrežne žlezde su prestale da rade, pa je morala da bude hitno hospitalizovana.

- Odmah sam dobila steroid hidrokortizon i tokom te noći sam se osećala kao potpuno druga osoba. Opet sam se osećala normalno.

Sada živi u strahu od otkrivanja sledećeg kancerogenog mladeža. Kako ona kaže za "Metro.co.uk", postoji velika verovatnoća da bi se rak kože mogao vratiti u svakom trenutku.

- Sada sam bledobela. Ne ličim na sebe, sve se svodilo na želju za preplanulom kožom koju bukvalno možete kupiti iz boce. Osećam se tako ljuto na sebe. Dva puta sam bila na samrti i moj sin je mogao da ostane bez mame. Ovo nije uticalo samo na moj život, već i na živote cele moje porodice. Preplanulost nije vredna onoga što bi se potencijalno moglo dogoditi. Uzimate svoj život u svoje ruke. Još uvek se plašim da bi me želja za preplanulim tenom na kraju mogla ubiti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jedan odlazak u solarijum može biti koban: Odgovori dr Aleksandre na bitna pitanja o koži

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje