• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Imao sam zubobolju koju sam zanemarivao, a onda sam morao na operaciju od 17 sati"

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Od običnog bola završio na operacionom stolu

  • 0

Tokom bilo kakvog bola na telu, čovek se oneraspoloži. Nema ništa gore nego kada se iznebuha pojavi bol, a ništa ne pomaže.

Vejn Rajmer je podelio svoju priču iz 2006. godine.

Naime, njega je jednog jutra počeo da boli zub, ali nije preduzimao ništa specijalno po tom pitanju jer ga je čekao naporan dan. On je menadžer velikog međunarodnog aerodroma i konstantno je bio na nekim sastancima.

Sve što je uradio bilo je uzimanje aspirina u narednim nedeljama jer bol nije jenjavao. Ubrzo je uspeo da "ignoriše" tu zubobolju i svoj dnevni raspored drži pod kontrolom, piše "News week". Na njegovu trenutnu sreću, zubobolja je prestala pa je pomislio i da neće ni morati da ide kod zubara.

I tako su prolazili meseci i iako ga zub nije boleo, čovek je ipak slutio da nešto nije u redu ali je bio prezauzet poslom da bi mogao da misli o zubu.

Tokom jednog putovanja, zubobolja ga je ponovo uzela pod svoje. Kada se vratio sa puta, konačno je rešio da poseti zubara. Stručnjak je otkrio da je kanal u korenu zubu zadavao bol toliko jak da je bilo potrebno izvaditi ga. Posle izvršenog zahvata, zubar je "promenio ploču". Odmah je pacijenta uputio ka oralnom hirurgu i dao mu recept za lekove protiv bolova, ne rekavši ništa Vejnu šta je posredi.

Posle samo 48 sati kasnije, urađena je biopsija. Oralni hirurg mu je rekao da je verovatno u pitanju granulom, ali ne maligni. Otišao je čovek kući ali nimalo rasterećen niti opušten.

Dva dana kasnije, dok je bio na sastanku, zazvonio mu je telefon - bio je to oralni hirurg koji mu je saopštio loše vesti, a to je da ima rak.

- Rak usne šupljine je agresivan i moramo što pre da vam zakažemo operaciju - rekao mu je hirurg.

Operacija se realizovala već sledećeg meseca i prisustvo svog potrebnog osoblja je povećavalo brigu ovog nesrećnog čoveka. Najviše ga je brinulo kako će se to odraziti na njegovu porodicu. Rečeno mu je da će operacija trajati od pet do šest sati, a na iznenađenje svih - ona je trajala 17 sati!

lekari bolnica klinika pacijent operacija Foto: Shutterstock/Spotmatik Ltd

Prilikom oporavka od operacije, doživeo je zastoj u disanju, a potom i srčani udar zbog oticanja lica i vrata. Zbog svega toga mu je urađena traheotomija, odnosno cev za hranjenje i stavljen je na respirator ali i u indukcionu komu u kojoj je bio dve nedelje.

Kada je počeo da dolazi sebi, pokušali su da mu objasne šta se desilo i kako je operacija prošla.

Zbog lokacije tumora, izgubio je pola vilice koja je bila obnovljena uz pomoć fibule leve noge. Zubi su mu bili uklonjeni kao i većina tkiva u ustima. To je nadomestio uz pomoć tkiva sa podlaktice. Greška tokom operacije dovela je do opekotina na levoj nozi što je bio toliko loše da je bilo pitanje da li će biti mobilan. I pored svega što ga je zadesilo, on je bio pozitivan i optimističan da će sve proći u najboljem redu.

Mesec dana je morao da ide na radijaciju, ali na sreću sve je išlo kako treba. Posle nekoliko meseci se vratio na posao i to nije bio lak period.

- Imao sam neviđenu mučninu i strašne opekotine na licu, ustima, nosu i ušima. Zbog stotine šavova, nisam smeo da se brijem, ali nisam ni želeo - iskreno kaže ovaj čovek.

Kretao se uz pomoć kolica u kojima mu je glava morala biti zaštićena. Nije mogao da jede zbog opekotina i otoka u čemu mu je pomogla sonda za hranjenje i zbog ovakvog načina hranjenja je izgubio četvrtinu svoje težine. Pono je morao da uči da jede, pije, hoda. Usledile su još operacija i zahvata - ukupno 51.

Za prvu godišnjicu od prve operacije, sve što je tražio bilo je fotografisanje sa porodicom.

Kako je rak uspeo da se "prikrije"?

Ova vrsta raka njie tako dobro shvaćen i obično se kasno dijagnostifikuje. Jedan od načina na koji se skrivao bio je umrtvljivanje drugih nerava u ustima i licu. Bol je nestao, ali je tumor nastavio da raste.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zubar pokazao šta se dešava sa vilicom ako ne čistite kamenac

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje