• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Glumica Sintija Nikson obolela je od istog raka kao i njena mama: Odlučila je da se bori sama i uspela

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Pravi strah leži u izbegavanju projekcija zbog nespremnosti da se suočite sa istinom"

  • 0
Sintija Nikson, ćelava Foto: ADAM NEMSER / INSTAR Images / Profimedia

Sintija Nikson ima neverovatnu glumačku karijeru, ali malo njih je upoznato sa njenim ličnim teškoćama.

Naime, zvezda "Seks i grada" tiho se izborila protiv raka dojke, odlučivši da sve nedaće svoje borbe za zdravlje - zadrži za sebe. Kada su je pitali zašto je odlučila da nešto tako veliko sačuva samo za sebe, njen odgovor je bio zaista potresan.

Niksonova, nadaleko poznata po ulozi Mirande Hobs u popularnoj seriji, nije samo visokoostvarena televizijska glumica već i inspirativna osoba. Tokom svoje živahne karijere, bila je počašćena brojnim priznanjima, uključujući dva Primetime Emija, nagradu Toni, pa čak i nagradu Gremi.

Ipak, mnogi njeni obožavaoci ne znaju za njenu hrabru borbu iza kulisa, dok je istovremeno glumila u predstavi van Brodveja, čime je pokazala svoju neverovatnu snagu.

Glumica je prvi put otkrila da ima rak dojke kada je otišla na rutinski mamograf kada je napunila 40 godina. Pošto se i njena majka borila sa istom bolešću, što ukazuje na jaku porodičnu anamnezu, mamografe je radila svake godine od svoje 35. godine.

Prema njenim rečima,  kako prenosi "Brightside.me" tumor u njenoj dojci bio je izuzetno suptilan i bilo ga je teško otkriti.

- Znaš, ne bih ni pomislila na ovo. Tako je mali, osim što ga nije bilo ni na jednom od vaših prethodnih mamografa - rekao joj je doktor nakon što ju je obavestio o dijagnozi.

Ovo iskustvo navelo je Niksonovu da shvati važnost ranog skrininga za rak dojke. Zato oduvek ističe značaj redovnih mamografija. I sama veruje da nije počela da radi mamografe sa 40 godina, možda ne bi ni otkrili rak.

Ali nije se uplašila svoje dijagnoze.

Sintija Nikson, ćelava Foto: ADAM NEMSER / INSTAR Images / Profimedia

Dijagnostikovanje raka u mladosti bilo je potresno iskustvo za glumicu. Međutim, ona je veoma brzo prihvatila svoju dijagnozu i pomirila se sa njom. Bila je veoma zahvalna zbog ranog otkrivanja stanja, navodeći da je to omogućilo da se odmah preduzmu i mere.

- Naučila sam da, ako rano otkrijete rak dojke, velike su šanse i da ćete se izlečiti - objasnila je glumica koja tokom intervjua često poziva žene da se suoče sa svojim strahovima i daju prioritet redovnim mamografijama.

- Pravi strah leži u izbegavanju projekcija zbog nespremnosti da se suočite sa istinom - ističe.

Uprkos dijagnozi raka, glumica je ostala posvećena svojim profesionalnim angažmanima. Odlučila je da da prioritet svojim radnim obavezama, paralleno sa hitnom lumpektomijom kako bi uklonila tumor. Nedelju dana nakon intervencije - vratila se na posao.

Niksonova je odlučila da zadrži svoju operaciju pod velom tajne. Ovo je proisteklo iz njene želje da izbegne odvraćanje pažnje publike tokom predstave. Tačnije, kako je rekla, nije želela da ljudi znaju za njenu operaciju jer bi to moglo da utiče na njihov fokus. Da bi se prilagodila njenom pozorišnom rasporedu, medicinsku proceduru je zakazala za nedelju, kako bi se osigurala da neće da propusti nijednu predstavu.

- Jedino čega moramo da se plašimo je sam strah - bila je njena parola.

Nakon lumpektomije, Niksonova je prošla šest i po nedelja tretmana zračenjem. Međutim, prema njenoj izjavi, imala je sreće da izbegne hemioterapiju.

Njeno iskustvo sa rakom dojke svedoči o činjenici da dijagnoza raka ne definiše osobu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Teuta je u lokdaunu otkrila promenu na dojci: “Radovala sam se lečenju, znala sam da ću ozdraviti”

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje