• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto žene češće obolevaju od autoimunih bolesti?

O. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je odgovor u hromozomima?

  • 0
Žena, muškarac, izdaja Foto: Shutterstock

Autoimune bolesti predstavljaju bolesti u kojima ćelije našeg imunog sistema pogrešno prepoznaju ćelije nekog od tkiva ili organa kao strano telo i počinju da ga napadaju i uništavaju. Po učestalosti, autoimune bolesti se nalaze na trećem mestu, odmah posle karcinoma i kardio-vaskularnih bolesti. Ono što je zanimljivo jeste činjenica da od autoimunih bolesti mnogo češće obolevaju žene u odnosu na muškarce.

Recimo, kod sistemskog lupusa eritematozusa odnos je 9 : 1 u korist žena, odnosno tek svaka deseta obolela osoba je muškarac. Kod Sjogrenovog sindroma odnos je čak 19 : 1, odnosno na svakih 20 obolelih osoba, njih 19 su žene. Naučnike je uvek zanimalo zašto je tako?

U novoj studiji, naučnici su došli do zaključka da je jedan od verovatnih uzroka činjenica da žene imaju dva X hromozoma. Naime, svi mi imamo ukupno 46 hromozoma koji su raspoređeni u 23 para hromozoma. Dvadeset i dva od njih su somatski hromozomi, dok jedan par, 23 po redu čine polni hromozomi. Kod žena 23. par čine XX hromozomi (dva X hromozoma), dok se kod muškaraca radi od XY hromozima (jedan X i jedan Y hromozom). Pošto žene imaju dva X hromozoma, logično bi bilo da prozivode dva puta više X proteina (onih za čije je stvaranje potreban X hromozom) u odnosu na muškarce koji imaju samo jedan X hromozom. Međutim, nije tako. Naime količina X proteina je ista. Zbog čega je tako?

Naime, kod žena je samo jedan X hromozom aktivan. Drugi je „ućutkan“. Kako se to dešava? Postoji, naime, jedan molekul koji su naučnici nazvali Xist. Ućutkavanje se dešava na način da stotine Xist molekula zapravo obavije drugi X hromozom i potpuno ga isključi odnosno ućutka. Ovo je mehanizam koji je vrlo značajan. Ukoliko drugi X hromozom ne bi bio ućutkan onda bi žene stvarale previše X proteina od kojih bi neki, u takvim koncentracijama, mogli da ugroze zdravlje žena.

Više o ovome pročitajte na "Vitality.rs".

(Ona.rs/Vitality.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje