• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pitali smo pedijatra kako deca mogu da dobiju gliste: Evo koji su simptomi i terapija

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Deca unose neopranim rukama jaja parazita, koja se izbacuju kroz stolicu

  • 0
Parazitske gliste, deca, dečak, bol u stomaku Foto: Shutterstock

Gliste se dobijaju i prenose prljavim rukama.

Kako za Ona.rs objašnjava pedijatar dr Zoran Vujinović, to se najčešće dešava tako što dečica koja se igraju u parku, obično zemljom, unose neopranim rukama jaja parazita, koja se izbacuju kroz stolicu.

Ta jaja se potom spuštaju u digestivni trakt deteta i iz njih se izlažu odrasle jedinke koje, potom, tokom noći, izlaze kroz analni otvor i tu polažu svoja jaja. Zbog toga čega dolazi do uznemirenosti dece i izostanka sna.

- Kada su u pitanju paraziti enterobiusa, koji su najčešće na našem podneblju uzroci i izazivači infestacije digetstivnog sistema, njihovi simptomi, odnosno simptomi infestacijom ovim glistama su zapravo svrab u analnom predelu, nemirno spavanje, generalno promene u raspoloženju deteta, u smislu povećane razdražljivosti. Nekada mogu da budu prisutni i simptomi pojačanog meteorizma, odnosno nadustost trbuha i intezivno ispuštanje gasova - ističe pedijatar neke osnovne simptome.

Terapija se, kaže, obično sprovodi jednokratno.

- U pitanju je trodnevna terapija. Daje se lek koji se praktično ne apsorubuje i ne ulazi u organizam, već utiče na to da ubija gliste u crevima i one se izbacuju iz stolice. U slučaju da se simptomi ponove, može da se ponovi i terapija za dve do tri nedelje i takođe traje dva do tri dana preparatom koji deca lepo prihvataju i bez velikih problema - zaključuje dr Vujinović.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dečiji urolog i hirurg dr Predrag Milić savetuje kako tretirati fimozu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje