• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rani znak Alchajmerove bolesti može da se otkrije u vašim očima: Stručnjaci izdaju novo upozorenje o demenciji

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo stanje utiče na oblasti mozga odgovorne za zadatke kao što su pravopis, proračuni, prostorna percepcija i složena vizuelna obrada

  • 0
Očni lekat, doktor, oftamolog, pregled, pacijent Foto:Shutterstock

Rani znak demencije može da se primeti u promenama vida, daleko pre pojave gubitka pamćenja.

Zdravstveni istraživači sa Univerziteta Kalifornije u San Francisku veruju da bi očni lekari mogli da otkriju početne znake demencije ako znaju kako da uoče stanje poznato kao posteriorna kortikalna atrofija (PCA), koja se takođe naziva Bensonov sindrom.

Ovo stanje utiče na oblasti mozga odgovorne za zadatke kao što su pravopis, proračuni, prostorna percepcija i složena vizuelna obrada, a ponekad se opisuje kao vizuelna varijanta Alchajmerove bolesti.

Demencija, Alchajmerova bolest, zaboravnost, doktor, pregled, zabrinutost, zabrinut čovek Foto:Shutterstock

Dr Marijana Čapleu, neurolog sa Odeljenja za neurologiju istog univerziteta, predložila je da bi brža i češća dijagnoza PCA mogla da bude korisna za mnoge pacijente koji su u primarnim stadijumima razvoja Alchajmerove bolesti.

- Većina pacijenata vidi svog oftamologa kada počnu da doživljavaju vizuelne simptome. Potrebni su nam bolji alati u kliničkim okruženjima da bismo rano identifikovali ove pacijente i dobili prednost u lečenju - ističe dr Čapleu.

Znaci PCA, ključni indikator za ranu dijagnozu demencije, obično se pojavljuju pre 60. godine, što je mnogo ranije od prvih znakova gubitka pamćenja i konfuzije kod onih koji razvijaju Alchajmerovu bolest, prenosi "Mirror".

Ljudi sa PCA obično posete lekara oko tri i po godine nakon pojave simptoma, kada su blagi ili umereni simptomi demencije već evidentni.

- Mnogi pacijenti koji pate od PCA pokazuju znake konstruktivne dispraksije, deficita percepcije prostora i simultanagnozije - upozorava dr Čapleu i dodaje:

- Ovi termini se odnose na poteškoće pri kopiranju crteža, identifikovanju lokacije objekata i fokusiranju na više od jednog objekta u isto vreme. Skoro polovina se takođe bori sa jednostavnom matematikom i čitanjem.

Istraživači veruju da je PCA nedovoljno dijagnostikovan i žele da podignu svest o poremećaju i njegovim vezama sa ranom dijagnozom demencije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ćerka je dozivala, ali ona nije reagovala, a onda joj je prepoznala glas i briznula u plač

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje