• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ponovo ima život u svojim rukama: "Posle godina bola, povratila sam se među ljude i nije mi pomogla tableta"

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Neverovatna priča Hazel Borland

  • 0
starija žena, frizura Foto: Shutterstock

Hazel Borland (54) je posle rođenja ćerke dobila nesnosne bolove u leđima. To je trajalo godinama, a onda je posle neprekidne agonije, kada je imala 36 godina, od lekara saznala loše vesti - dijagnostikovana joj je fibromialgija, odnosno stanje hroničnog bola koje pogađa čak 2,5 miliona Britanaca, piše "Daily mail".

Pored bola u leđima, ostale simptome koje je imala su umor, problemi sa spavanjem, depresiju ali i anksioznost. Nažalost, lek za njeno stanje ne postoji jer, i ako bude uzimala neke lekove, oni neće praviti veliku razliku.

- Imam široko rasprostranjen bol koji je zapravo u pozadini, a onda moji nervni završeci počinju da bole, odnosno dobijam bol od "zapaljenih živaca". Moja najgora područja su donji deo leđa i noge - kaže Hazel.

Ona je ranije bila fizički aktivna, ali je morala da prekine sa vežbama, napustila je posao administratora i retko napušta svoj dom u Škotskoj. Međutim, njen život je doživeo neku vrstu transformacije. Naime, počela je da ide na kognitivno bihejvioralnu terapiju (CBT), odnosno to je oblik terapije razgovorom koji uči ljude da drugačije razmišljaju o bolu i kako da se nose sa njim.

starija žena ilustracija Foto: Pixabay

Probala je sve lekove, ali kako je istakla, ništa nije napravilo toliku razliku.

- Osećala sam se veoma uznemirenom. Videla sam svog lekara koji mi je prepisao lekove protiv bolova, antidepresive i fizioterapiju ali ništa od toga nije pomoglo - rekla je Hazel.

Nažalost, i njena ćerka Nikol ima fibromialgiju, odnosno da je preterana osetljiva nervnim sistemom i smatra se da postoji genetska veza.

Hazel je morala da promeni način života, prestala je da se viđa sa prijateljima i porodicom jer joj je život bio zaokupljen bolom. To je dovelo do depresije i anksioznosti. Međutim, posle CBT sve je došlo na svoje mesto. Počela je da prihvata sebe i svoje novo stanje. Strah od bola ju je sprečavalo da nastavi sa životom. I dalje ju je bolelo, ali je manje intenzivno. Počela je i da prihvata pozive prijatelja.

- CBT se zasniva na teoriji da ako promenite svoje ponašanje u odnosu na bol, to može da utiče na vašu percepciju o njemu. Rezultat može biti da vam je manje stalo do bola i da ne dozvolite da u istoj meri utiče na vaš dan - rekla je psiholog Maria Hedman Lagerlof koja je vodila studiju.

Naime, pacijenti sa fibromialgijom koji su išli na CBT su imali minimalno poboljšanje simptoma od 14 odsto, i to je nastavilo da se poboljšava i godinu dana posle završetka lečenja.

Klinički i zdravstveni psiholog doktor Patrik Hil je objasnio da "sav bol koji proizvode mozak i centralni nervni sistem u skladu sa onim što mozak misli da se dešava, ne proizvodi ga telo i ne otkriva se u mozgu".

- Vi na magnetnoj rezonanci ne možete videti bol, ali možete videti moždanu aktivnost koja je povezana sa bolom. Studija je pokazala da ova moždana aktivnost može biti niža kod ljudi sa fibromialgijom koji su imali CBT - rekao je doktor Hil.

Nova studija sugeriše da bi CBT mogao biti dvostruko efikasniji od lekova. Ali ne funkcioniše za sve, a takođe nije jasno koliko dugo efekti mogu da potraju. Mnogi pacijenti su skeptični da ga čak i pokušaju.

Potrebno je u proseku između dve i tri godine, ali često i do deset godina da se dijagnostikuje fibromialgija, često nakon što se pređe sa lekara opšte prakse na jednog specijaliste, a zatim na drugog.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Probali smo hipnoterapiju i prenosimo vam utiske

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje