• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li bi trebalo da jedemo kožu lososa? Obratite pažnju kada ga kupujete

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Savet kako da na najbolji način pripremite ovu vrstu ribe

  • 0
losos, koža lososa, riba, spremanje ribe Foto: Shutterstock/StockphotoVideo

Opšte je poznato da je preporuka lekara da makar jednom do dva puta sedmično jedemo ribu. Sve što ona sadrži je baš ono što nam je potrebno za optimalan rad organizma, a jedna od najboljih je i losos.

Ova vrsta ribe se može naći u vodama širom sveta što ga čini jednom od najpristupačnijih riba na svetu sa dovoljnom količinom proteina. Meso ove ribe je mekano i ukusno, a ono što mu ide u korist jeste da ga možete poslužiti čak i sirovo ako ga jedete kao suši ali ga možete i ispeći ili skuvati na pari.

U zavisnosti od načina na koji je spremljen, vi možete pojesti njegovu kožu iako je mnogima ona gadna, piše "Delish". Ali neki upravo izbegavaju njegovu kožu iz zdravstvenih ili bezbednosnih razloga. Kažu da postoji rizik od zagađenih voda, nehigijenskih uslova u kojima boravi ali i prisustva žive. Da li bi ovo trebalo ozbiljno da shvatimo?

Postavlja se pitanje da li je koža lososa zdrava?

Koža lososa je definitivno sigurna za jelo, a prema rečima Melise Fajfer, nutricioniste sa sertifikatom Stanfordske medicine, to je i jedan od najzdravijih delova cele ribe.

- Koža lososa sadrži najveću količinu omega-3 masnih kiselina, više nego meso, zajedno sa velikom dozom minerala, vitamina B i vitamina D. Ove omega-3 ne samo da pomažu u zaštiti od srčanih bolesti, već i smanjuju krvni pritisak i doprinose zdravijoj koži, kosi i noktima - kaže ona.

Ovaj esencijalni nutrijent igra značajnu ulogu u funkciji ćelija i doprinosi ukupnom kardiovaskularnom zdravlju. A pošto naša tela ne proizvode omega-3 masne kiseline sama, jedenje hrane koja ih ima je posebno važno.

Mačiji kolač od lososa i slatkog krompira Foto: Pixabay

Kako treba spremati kožu lososa?

Način na koji odaberete da spremate losos, može uticati na to koliko će biti zdrav. Hrskava koža lososa je možda najukusniji deo, ali ima svoju cenu: umanjuje deo njegove nutritivne gustine.

- Kada se losos kuva na višim temperaturama, on gubi neke od važnih vitamina D i omega-3 masti. Vaš najbolji izbor da zadržite najviše hranljivih sastojaka u lososu je pečenje sa sve kožom - kaže Fajfer.

Međutim, vredi napomenuti da visoke temperature ne čine lososa inherentno nezdravim. I dalje ćete moći da iskoristite neke od hranljivih materija i istovremeno uživate u hrskavoj teksturi, samo u nižim koncentracijama nego da je koža kuvana na nižoj temperaturi.

Osim toga treba paziti i odakle kupujete losos. Potrudite se da to bude provereno, da vaš prodavac zaista nabavlja kvalitetnu ribu. Preporuka je da uzimate divljeg lososa koji je nutritivno superiornije od uzgijenog lososa, sadrži manje kalorija, manje masti ali više vitamina i minerala.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Očistite ribu za 5 minuta bez muke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje