• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Studija otkriva ko će se najverovatnije "prepustiti" i dobiti "srećne kilograme" nakon ulaska u brak

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako ljubav utiče na kilograme?

  • 0
krupan muškarac, mršava žena Foto: Shutterstock

Muškarci češće dobijaju na težini od žena nakon što stupe u brak.

Prema novoj studiji, objavljenoj u časopisu Economics & Human Biology, brak ima značajan pozitivan uticaj na indeks telesne mase (BMI) među muškarcima, posebno u prvih pet godina od sklapanja braka. U međuvremenu, nije bilo jasne korelacije za žene.

Istraživači Kineske akademije društvenih nauka analizirali su podatke iz deset rundi kineskog istraživanja zdravlja i ishrane u periodu od 1989. do 2015. godine, kako bi otkrili su da je brak povezan sa povećanjem prevalencije pretilosti za muškarce od 5,2 procenta i porastom gojaznosti za 2,5 procenta.

Stručnjaci su primetili da je do ovog skoka BMI došlo jer su muškarci imali tendenciju da jedu više i manje vežbaju kako se njihov brak nastavljao.

- Muškarci se suočavaju sa značajnim rizikom od gojaznosti kako stare, tako da je nakon braka važno da se ne "prepuste" održavajući zdrave navike u ishrani i redovno vežbajući - izjavio je Šiven Kuan sa Kineske akademije društvenih nauka, kako prenosi "NY Post".

Prethodno istraživanje je otkrilo da osobe koje su u braku obično imaju značajno veći BMI od nevenčanin osoba, sa posebnim akcentom na to da je neko zadovoljniji u njihovoj intimnoj vezi, veća je verovatnoća da će postati gojazan. Ovaj fenomen obično se naziva "srećna debljina".

brak burme Foto: Shutterstock

Međutim, ovi rezultati variraju u zapadnom svetu.

- Standardi za izbor partnera, ciljevi braka, običaji svadbenih ceremonija i raspodela kućnih obaveza nakon braka znatno se razlikuju od onih koji preovladavaju u zapadnim društvima. Dakle, uticaj braka na BMI može da varira između istočne i zapadne populacije - navodi se u studiji.

Naučnici su otkrili da romantične veze ne utiču samo na vaše fizičko zdravlje, već mogu i da preokrenu vaš mozak. Studija koja je nedavno objavljena u časopisu "Behavioral Sciences" prva je objasnila vezu između sistema aktivacije ponašanja uma i osećanja romantične ljubavi.

Iako se dugo razumelo da romantična ljubav podstiče oslobađanje takozvanog "hormona ljubavi" odgovornog za euforiju koju osećate kada se zaljubite, ova nova studija je otkrila da zaljubljenost može da prouzrokuje da se deo mozga pokvari tako da vaš partner postane centar vašeg sveta.

Međutim, i stručnjaci priznaju da imaju još mnogo toga da razumeju o ljubavi.

- Zapravo znamo vrlo malo o evoluciji romantične ljubavi - rekao je vodeći istraživač Adam Bode.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Budite fit sa Mirom: Brzi set vežbi za vrat

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje