• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Žene ne shvataju da je nekontrolisano curenje iz bešike simptom menopauze: Retko razgovaraju o tome

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Poznata britanska voditeljka Mariela Frostrup pridružila se akciji edukacije žena

  • 0
Nekontrolisano mokrene, menopauza Foto: Shutterstock

Mnoge žene u srednjim godinama, nažalost, ne shvataju da su "curenje" iz bešike i nekotrolisano mokrenje zapravo simptomi menopauze i, kako sugeriša nova studija, one neće ni sa kim da razgovaraju o tome.

Skoro polovina žena koje su u perimenopauzi ili u menopauzi ne žele da pričaju o tom problemu, a među 2.000 ispitanih žena čak njih 19 odsto smatra da je to "sramotno".

Pored toga, njih šest od 10,57 odsto takođe uopšte ne zna kako da radi vežbe koje jačaju karlično dno, dok čak 87 procenata žena smatra da o tom činu treba mnogo više da se priča.

Poznata britanska voditeljka Mariela Frostrup, stoga, udružila se poznatom brendu uložaka u kampanji "Stisni dan", čiji je cilj da svakodnevne vežbe za karlično dno tokom menopauze postanu navika koju će svaka žena da usvoji kako bi sprečila curenje bešike.

- Podrška ženama tokom menopauze je nešto oko čega se osećam neverovatno. Predugo su se žene koje prolaze kroz ovu prirodnu fazu života stidele i zbog toga nerado dele svoje simptome, a na dugačkoj listi simptoma curenje iz bešike je veoma značajan. Verujem da je važno ukloniti stigmu i normalizovati neželjene efekte kako bi žene osećale da nisu same. Zato se zalažem za kampanju "Stisni dan", kako bismo mogli da podržimo žene tako što će se razbiti tabui i osnažiti ih da svoje vežbe karličnog dna učine dnevnom rutinom - istakla je voditeljka, kako prenosi "The Sun".

Menopauza, vežbanje, sredovečna žena Foto: Pexels

Skoro dve trećine ispitanih žena, njih 61 odsto, reklo je da se ne osećaju spremnim kada su u pitanju znaci i simptomi menopauze. Glavni razlozi su zato što postoji opšti nedostatak obrazovanja o ovoj temi (24 procenta), 22 procenta je reklo da ne prepoznaju da su njihovi simptomi zapravo menopauza, a 19 procenata se nije osećalo spremnim da prođe kroz to, ni fizički ni psihički.

Čak 76 procenata je reklo da bi verovatno redovno vežbalo karlično dno ako bi imali bolje savete i smernice o ovoj temi, a četiri od 10 žena su priznale da im bešika često malo curi kada se smeju, kašlju ili kijaju. Dodatnih 29 procenata je reklo da nenamerno mokri dok trče, skaču ili rade vežbe. Iz tog razloga čak 17 odsto žena je već smanjilo aktivnosti koje izazivaju curenje iz bešike kod njih, zbog čega se odriču nekih od stvari u kojima uživaju.

Od onih koji su učestvovali u ovoj studiji, 71 odsto njih želi da su učinili više da ojačaju svoje karlično dno kada su bili mlađi.

Stoga, ne samo da je potrebno podići svest o svakodnevnim vežbama za karlično dno, već i pokazati vežbe i uključiti ih u dnevnu rutinu kad god je to moguće.

Kako se rade Kegelove vežbe?

Kegelove vežbe su jednostavne vežbe stiskanja i otpuštanja koje možete da uradite da biste ojačali mišiće karličnog dna. Vaša karlica je područje između kukova koje drži vaše reproduktivne organe, a mnogi faktori mogu da ga oslabe kod žena, kao što su trudnoća, porođaj, starenje i povećanje telesne težine.

Mišići karličnog dna podržavaju matericu, bešiku i creva. Ako su mišići slabi, ovi karlični organi se mogu spustiti u vaginu žene. Osim što je izuzetno neprijatno, ovo može izazvati i urinarnu inkontinenciju.

Uvek ispraznite bešiku pre izvođenja Kegelovih vežbi.

Kao početnica, trebalo bi da pronađete tiho, privatno mesto da sednete ili legnete pre izvođenja vežbi. Dok vežbate, videćete da ih kasnije možete raditi bilo gde i bilo kad.

Kada prvi put počnete da radite Kegelove vežbe, zategnite mišiće u karličnom dnu pa izbrojite do tri, a zatim ih opustite dok brojite do tri. Nastavite tako dok ne uradite 10 ponavljanja.

Tokom narednih nekoliko dana, vežbajte dok ne budete mogli da držite mišiće napetim brojeći do 10. Vaš cilj bi trebalo da bude da uradite tri serije od 10 ponavljanja svaki dan.

Nemojte se obeshrabriti ako ne vidite rezultate koje želite odmah. Prema klinici Maio, kako prenosi "Healt Line",  Kegelove vežbe mogu da potrajaju i nekoliko meseci pre nego što počnu da utiču na urinarnu inkontinenciju.

Takođe imaju drugačiji uticaj i na svaku osobu. Neke žene dožive veliko poboljšanje u kontroli mišića i urinarne kontinencije, neke ne, ali je jedno sigurno ove vežbe mogu da spreče da se vaše stanje pogorša.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: MenoFit novi trening program za žene u srednjim i poznijim godinama

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje