• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mislila je da je u snu ugrizla jezik, a pravi košmar je tek počinjao: Deci je snimila glas, da ga ne zaborave

M. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Uspela je bes da pretvori u snagu i izbori se

  • 0

Život Džejmi Pavel, 37-godišnje mame iz Kalifornije, tekao je savršeno, sve do jednog jutra.

U decembru 2019. godine, probudila se sa kvržicom na jeziku, za koju je mislila da je nastala tako što se ujela u toku noći.

Kao i većina što bi uradila, požalila se malo na neprijatan bol, pa nastavila dalje sa svojim danom. Međutim, dani su se uskoro pretvorili u dve nedelje od kako ima tu neobičnu, bolnu kvržicu. Postajala je sve veća i već je krenula da je zakačinje zubima. Tada je Džejmi već krenula da se zabrinjava.

U januaru 2020. godine je otišla na pregled kod zubara i odmah mu pokazala čudnu pojavu. Ipak, on nije video razlog za brigu i rekao je da se strpi, da će se povući.

- Nije mi dalo mira, pa sam počela da pretražujem pomalo na internetu šta bi moglo ovo da bude, ali nisam uspela da nađem ništa slično ovome. Čudan osećaj da nešto nije u redu, naterao me je da odem kod lekara. Doktor je odmah tražio da se odradi biopsija, čim su mi uzeli delić kvržice kao uzorak - govori ona, piše "Metro".

Nedelju dana kasnije, u martu, Džejmi je javljeno da joj je dijagnostikovan agresivni rak jezika. Kako ona govori, bila je besna, jer je vodila jedan poprilično zdrav život.

- Nekoliko nedelja kasnije, više nisam znala ko sam i osetila sam da me telo izdaje. Posle svih zdravih stvari koje sam radila dan za danom, ipak sam dobila rak. Bila sam ljuta, ali sam taj bes pretvorila u snagu. Ubrzo mi je zakazana delimična glosektomija - operacija uklanjanja zahvaćenog dela jezika - nastavlja ona.

Priseća se da, kada je saznala da će joj odstraniti deo jezika, pričala je dokle god su je glasne žice podržavale. Kako kaže, nekada je čak i noću sedela i samo pričala naglas sama sa sobom, tiho, da neprobudi sinove.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Tongue Cancer Survivor (@jamieraepowell)

Njen jezik je "obnovljen" korišćenjem kože skinute sa njene noge, a takođe je imala disekciju vrata nakon što je skeniranje pokazalo da se rak proširio na njene limfne čvorove. Džejmi je provela nedelju dana u bolnici i nije mogla ni da govori, ni da jede. Bila je pričvršćena za cev za hranjenje i nije joj bilo dozvoljeno da prima posete zbog pandemije.

Nakon testiranja tkiva raka koje su uklonili, doktori su otkrili da se rak nastanio i u njen nervni sistem i da joj je bilo potrebno oko trideset terapija zračenja glave i vrata. Džejmi je dobila i upozorenje da možda neće moći da govori ili zvuči isto posle zračenja i da će pretrpeti teške opekotine unutrašnjeg dela usta i vrata. Čak je snimila i audio-snimke na kojima priča, samo da bi mogla deci da pušta kao podsetnik kako joj zvuči glas.

- Zračenje je bila najteža stvar koju sam ikada uradila. Pokušala sam da zadržim pozitivan način razmišljanja i stalno sam sebi govorila da je ovo samo trenutak u vremenu, a da to radim da bih mogla da ostanem ovde, na ovoj zemlji sa svojom decu. Prošla je operacija i lečenje, a na meni je bio težak zadatak - da naučim ponovo da pomeram i kontrolišem jezik, a o govoru još nisam ni želela da razmišljam - kaže ona.

Sa logopedom je radila redovno vežbe govora i jedenja. Zbog zračenja, Džejmi će do kraja života imati suva usta i mora stalno da se hidrira vodom. Takođe će imati poteškoća da guta, govori i jede do kraja života.

Iako njen glas ne zvuči isto kao pre raka, ona je zahvalna što može da priča. Džejmi je počela da deli svoju priču na društvenim mrežama u martu nakon što nije uspela da pronađe nikoga sa kim bi mogla da se poveže sa svojom dijagnozom. Otkrila je da je njen tip raka povezan sa starijim muškarcima sa istorijom pušenja, nešto što nikada nije radila.

- Nikada u životu nisam zapalila cigaretu, a ipak sam prošla kroz ovo. Rak je isto toliko mentalna borba koliko i fizička. Osećala sam se toliko ružno i bilo mi je neprijatno kako izgledam i zvučim. Usta su mi bila opuštena sa leve strane gde nisam imala osećaj i izgubila sam dosta kilograma, jer nisam mogla da jedem. Međutim, preživela sam to i plan mi je da budem tu još dugo, da odgajam svoje dečake - kaže hrabra Džejmi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sve što je potrebno da znate o prevenciji raka dojke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje