• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Dijagnostikovana joj je "jedna od najgorih" bolesti na svetu: Počelo je sa glavoboljama i bolovima u vilici

M. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Od ovoga oboli jedna u milion osoba

  • 0

Život mlade Eli Saget naglo se zdravstveno zakomplikovao poslednjih par godina, a njena priča polako postaje sve poznatija u svetu.

Eli živi sa bolešću koju mnogi nazivaju i "jednom od najgorih" koje postoje, a veoma je retka - Takajašu arteritis. Na svom profilu na "Fejsbkuku" objavila je svoju priču, kako kaže, nakon mnogo vremena premišljanja i skupljanja hrabrosti.

- Trebalo mi je mnogo da ovo objavim, bukvalno sam nedeljama išla napred-nazad pokušavajući da odlučim da li objaviti ili ne, ali mislim da je važno i da su ove priče za ceo svet. Znam koliko je meni značilo da pročitam nečije iskustvo nalik mom.

Sve je počelo u novembru 2022. sa ponavljajućim bolom u levoj strani slepoočnice i vilice. Ovaj bol je trajao tri nedelje, nisam razmišljala o tome i ubrzo je nestao. Došla je nova 2023. godina, a sa njom je počeo i veliki umor. Jedini način na koji mogu da ga opišem je da sam se osećala kao 90-godišnjakinja u telu 21-godišnjakinje. Stalno sam  išla kod lekara, znajući da nešto nije bilo u redu i stalno su mi govorili da sam anemična i da mi je vitamin D falio, pa sam nastavila da razmišljam kako je sve u redu i u normali - započinje ona u objavi na svom profilu.

Otprilike u aprilu, Eli je ponovo počela da oseća bol u vilici i slepoočnici, ali ovaj put je bol bio i u levoj ruci. Jedva je mogla išta da uradi sa levom rukom i još uvek se bori sa tim. Ubrzo apetit kao da je nestao u potpunosti. Izgubila je više od šest kilograma za nekoliko nedelja, što je po njeno zdravlje bilo opasno. Njena majka je jednom prilikom opisala da je izgledala poput "hodajućeg skeleta".

- Moje mentalno zdravlje je počelo da se pogoršava, jer sam zaista mislila da imam anksioznost i da su svi ovi simptomi  bili samo u mojoj glavi. Postala sam zavisna od ibuprofena, jer je to bila jedina stvar koja je za nijansu umanjivala bol.

Vratila sam se kod lekara opšte prakse u maju, uradili su testove krvi i moji CRP nivoi su se stalno vraćali kao previsoki. Rečeno mi je da se verovatno javila nekakva infekcija, pa sam dobila različite antibiotike, koji mi nisu unormalili rezultate. Posavetovali su me da idem u bolnicu na detaljan pregled.

Otišla sam u bolnicu, gde su mi rekli da nemam puls na levoj ruci, zbog čega sam uradila brojne skenere. Najvažniji bi bio CT koji je pokazao moju dijagnozu - nastavlja ona.

Dana 31. maja 2023. dijagnostikovan mi je Takajašu arteritis, retka bolest od koje oboli jedan u milion ljudi. Takajašu je redak oblik vaskulitisa koji uključuje upalu zidova najvećih arterija u telu: aorta i njene glavne grane. Upala dovodi do sužavanja arterija, a to može smanjiti protok krvi u mnoge delove tela.

Primljena je na odeljenje i rečeno joj je niz strašnih informacija, koje su za 21-godišnju Eli zvučale kao najcrnje vesti, a mnoge nije ni razumela. U bolnici je ostala nedelju dana, a za to vreme je sve bilo pod kontrolom. Samo što je emocionalno nedelja bila poprilično teška. Svi su plakali, osim nje, jer i dalje neke stvari nije shvatala.

- Još uvek prolazim kroz teško psihičko stanje, o čemu ne volim da se otvaram svojim prijateljima i porodici, ali učim da to unapredim. Steroidi koje uzimam uporedo sa lečenjem imaju mnogo fizičkih nuspojava, moje lice i telo su se potpuno promenili i sa 22 godine, ovo je velika stvar koju treba pokušati i prihvatiti. Tako sam zahvalna na lekovima koji mi spasavaju život, ali i dalje imam neki bes zbog viška kilograma koje mi donesu s vremena na vreme.

Takođe mi je oslabljen imunitet, što znači da sam u ozbiljnom riziku od infekcije, što znači da ne mogu da idem nigde gde ima velike gužve. U prevodu, ništa od društvenog života u 22. godini. Nisam nikada preterivala u izlascima i noćnim klubovima, ali sam uživala da budem sa prijateljima negde zabavno.

Sada sam pronašla lepotu u uživanju u jednostavnim životnim stvarima.

Pozitivnije gledano, čini se da tretman i lekovi do sada funkcionišu i nisam imala komplikacija. Moj cilj za 2024. je da uđem u potpunu remisiju, živim svoj život i ponovo volim sebe. Želim da kažem veliko hvala mojim voljenima što su me proveli kroz moje dosadašnje putovanje i ljudima koji su mi poslali poruke - čak i potpuni stranci. Nadam se da će moja priča proširitii nekome svest, ako mislite da nešto nije u redu sa vašim zdravljem / telom, nemojte odustati! - završava ona.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ana Dornik o borbi sa rakom dojke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje