• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Edukativna radionica o oralnoj higijeni

O. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Radionica je pružila mladima uvid u različite tehnike održavanja oralne higijene tokom korišćenja fiksnih ortodontskih aparata

  • 0
Osmeh, zubi, zubar Foto: Shutterstock

Tokom nošenja fiksnog ortodontskog aparata većina njih doživi određeni stepen  karijesa ili upale desni usled nedovoljne higijene. Redovno održavanje oralne higijene postaje ključno, jer se oralni zdravstveni problemi mogu značajno ublažiti ili izbeći, što omogućava dugoročno očuvanje zdravlja zuba i desni.

Danas je održana izuzetno značajna edukativna radionica koja je istakla važnost pravilne oralne higijene tokom nošenja fiksnog ortodontskog aparata. Ova inicijativa je predstavljala ključni korak ka podizanju svesti o važnosti preventivnih mera u očuvanju oralnog zdravlja među mladima.

Savremeni način života često postavlja izazove u održavanju zdravlja zuba i desni, naročito među adolescentima koji nose ortodontske aparate. Kako bi se odgovorilo na ove izazove, Curaprox je, u saradnji sa stručnjacima iz oblasti stomatologije, organizovao ovu važnu radionicu.

Jedan od istaknutih gostiju i predavača na radionici bila je dr Nataša Martić, stomatolog sa bogatim iskustvom u oblasti paradontopatije I preventivne stomatologije. Dr Martić je istakla ključne principe održavanja oralne higijene tokom nošenja ortodontskih aparata, naglašavajući važnost redovnog čišćenja i nege zuba kako bi se sprečile potencijalne komplikacije.

- Uočavamo trend porasta broja mladih koji se odlučuju za upotrebu fiksnih ortodontskih aparata, što ukazuje na sve veću svest o važnosti pravilnog održavanja dentalnog zdravlja. U tom kontekstu, ključno je da mladi budu informisani o pravilnoj higijeni i održavanju oralne higijene tokom nošenja ortodontskih aparata kako bi se izbegle moguće komplikacije i očuvalo zdravlje zuba i desni. Edukacija o pravilnoj upotrebi četkica, interdentalnih četkica i zubnog konca tokom ove procedure ključna je za dugoročno očuvanje zdravlja zuba i desni. Stoga, kao deo naše odgovornosti prema pacijentima, kontinuirano radimo na podizanju svesti i edukaciji o pružanju neophodnih informacija mladima koji se odluče za ovaj korak - istakla je dr Martić u svom predavanju.

Radionica je pružila mladima uvid u različite tehnike održavanja oralne higijene tokom korišćenja fiksnih ortodontskih aparata. Kroz obuku koju su vodili doktori stomatologije specijalisti ortodoncije i interaktivne diskusije, mladi su imali priliku da saznaju kako pravilno održavati oralnu higijenu, suočavajući se sa izazovima kao što su pranje zuba pored bravica, čišćenje prostora iza ligatura ili kukica, kao i održavanje zdravlja desni.

Učesnici su dobili praktične savete o izboru četkica za čišćenje, pasti za zube i dodatnim sredstvima za očuvanje zdravlja zuba i desni. Kroz ovu edukativnu inicijativu, mladi su stekli samopouzdanje i veštine neophodne za redovno održavanje oralne higijene, što doprinosi dugoročnom zdravlju zuba i desni tokom perioda nošenja ortodontskog aparata.

Pored stručnog dela programa, prisutni su imali priliku da čuju i lična iskustva TikTok i Instagram influensera, mladog para Vuka Ivanovića i Aleksandre Đorđević, koji su podelili svoje savete i iskustva u vezi sa održavanjem oralne higijene tokom nošenja ortodontskih aparata.

Radionica, pod nazivom Meet&Smile, održana je u ekskluzivnom prostoru foto studija Phi, na adresi Cetinjska 15 u Beogradu, zahvaljujući inicijativi kompanije Curaprox i njihovih iTOP instruktora. Mladi su imali priliku da dobiju individualnu obuku o pravilnoj oralnoj higijeni tokom nošenja aparata, koju su sproveli doktori stomatologije specijalisti ortodoncije.

Ova radionica je samo jedan od koraka ka podizanju svesti o značaju oralne higijene među mladima i promovisanju zdravog osmeha kao važnog segmenta opšteg zdravlja. Curaprox, sa svojim dugogodišnjim iskustvom i posvećenošću unapređenju oralnog zdravlja, nastavlja da podržava ovakve inicijative i edukativne programe.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje