• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li je štetno piti hladnu vodu?

O. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Muškarci stariji od 19 godina bi dnevno trebalo da uzimaju 3,7 litara tečnosti, dok bi žene trebalo da uzimaju 2,7 litara tečnosti

  • 0
voda, čaša vode, devojka, devojka pije vodu Foto: Unsplash/engin akyurt

Koliko puta ste čuli da ne treba da pijete hladnu vodu ili hladne napitke? Ili da je bolje da voda bude mlaka? Da li je to istina i da li nam hladna voda stvarno smeta?

Prvo, treba reći da nam je voda, hladna ili ne, neophodna za život. Njena osnovna funkcija je da nas održava dobro hidriranim i omogućava odvijanje fizioloških procesa koji su neophodni za život. Ona pomaže da održavamo temperaturu tela normalnom, oslobađamo se toksina putem urina, održavamo zglobove funkcionalnim, štitimo osetljiva tkiva i ima mnoge druge funkcije u telu.

Prema preporukama, muškarci stariji od 19 godina bi dnevno trebalo da uzimaju 3,7 litara tečnosti, dok bi žene trebalo da uzimaju 2,7 litara tečnosti.

Naravno, ovo se odnosi na ukupnu tečnost koju treba da unesemo, i kroz vodu i napitke, ali i putem hrane. Takođe, ove preporuke se odnose na situacije kada vreme nije jako toplo i kada je fizička aktivnost koju imamo uobičajena. Ukoliko gubimo više tečnosti putem znoja, onda preporučeni unos treba povećati. Postavlja se i pitanje da li možemo da unesemo previše tečnosti. To je moguće, ali je izuzetno retko. Opisani su slučajevi kada su maratonci na trkama unosili prevelike količine obične vode (preporučen je unos sportskog pića koje u sebi sadrži elektrolite, pre svega natrijum) i zbog gubitka natrijuma (putem znoja) došlo je do prevelikog pada njegove koncentracije, što može da ima jako ozbiljne, pa čak i smrtne posledice.

Ako se vratimo na to da li voda treba da bude hladna ili ne, prvo je neophodno reći da ne postoje nikakvi dokazi da je hladna voda štetna. Postoji studija koja ukazuje na to da ispijanje hladne vode može izazvati napad migrene kod osoba koje boluju od nje.

Više o ovome pročitajte na "Vitality.rs".

(Ona.rs/Vitality.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kačamak na pirotski način - nije ono na šta ste prvo pomislili

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje