• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Menopauza i posao: Kako se izboriti sa simptomima na radnom mestu

O. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Trećina ispitanica izjavila je da se teže koncentriše na radne zadatke, više od polovine oseća povećanje stresa i nervoze, dok njih 52 posto zaključuje da im je menopauza donela manjak tolerancije za klijente i kolege

  • 0
Menopauza Foto: Shutterstock

Povećani stres i nervoza, teža koncentracija na radne zadatke kao i manjak tolerancije za klijente i kolege samo su neki od problema sa kojima se žene u menopauzi suočavaju u svom radnom okruženju

Iako bezbolni i deo prirodnog procesa u životu žene, simptomi perimenopauze i menopauze mogu da donesu brojne izazove. To posebno važi za gubitak memorije, nedostatak koncetracije, valunge te nervozu, koji u radnom okruženju mogu da izazovu različite nelagodne situacije.

Jedno od istraživanja koje je obuhvatilo 16 hiljada žena iz 11 zemalja pokazalo je da njih 61 odsto smatra da bi poslodavci morali da imaju veće razumevanje za žene u periodu peri i menopuze. Ovo je posebno važno ako se uzme u obzir da žene starije od 45 godina čine veliku i moćnu kadrovsku snagu. Trećina ispitanica izjavila je da se teže koncentriše na radne zadatke, više od polovine oseća povećanje stresa i nervoze, dok njih 52 posto zaključuje da im je menopauza donela manjak tolerancije za klijente i kolege.

Neretko, žene se u ovom periodu odlučuju za česta bolovanja, skraćeno radno vreme, pa i davanje otkaza u nemogućnosti da usklade promene u svom telu, simptome i osećanja sa poslovnim obavezama čime je, između ostalog, ugrožena njihova finansijska stabilnost što ih dodatno uvodi u začarani krug stresa i anksioznosti. Da je ovo problem i za poslodavce, govore i podaci da se posledice manje produktivnosti usled simptoma menopauze mere u milijardama dolara na godišnjem nivou.

menopauza, vrućina, žena, perimenopauza Foto: Shutterstock/SpeedKingz

U čekanju da ova tema postane više od statističkih podatka i da se problem prepozna od strane poslodavaca i kompanija te stvore bolje uslovi za žene u menopauzi, evo saveta kako se izboriti sa nekim od simptoma na radnom mestu.

Napadi vrućine, odnosno valunzi, mogu biti regulisani propisanom hormonskom terapijom. Za one sklonije prirodnim izvorima, alternativa može da leži u fitoterapiji.

Nesanica je česta prateća pojava menopauze, pa regulisanje sna treba shvatiti kao prioritet – tako ćete ukloniti začarani krug umora, nervoze i stresa koji će umanjiti vašu radnu efikasnost i koncentraciju.

Preporučuje se višeslojno oblačenje uz odeću od prirodnih materijala. Ukoliko postoji strogo propisani način oblačenja ili ste, pak, u obavezi da nosite uniformu, odaberite broj veću, a u rezervi držite rezervni komad odeće ukoliko dođe do preteranog znojenja.

Ukoliko niste u mogućnosti da regulišete temperaturu u radnom prostoru, u dogovoru sa kolegama odaberite mesto u kancelariji gde je ona najniža.

Ukoliko je moguće, pravite što češće a kraće pauze. Redovno pijte vodu kako biste izbegli dehidrataciju koja takođe može imati ulogu u „zamagljenosti uma“, pišu "Menopausefoundationcanada.ca""Ncbi.nlm.nih.gov".

(Ona.rs / Tamara Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Budite fit sa Mirom: Brzi set vežbi za gornji deo leđa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje