• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od čega boluje supermodel Kristi Brinkli (70)? Sve o operaciji melanoma nakon što je primetila tačku na licu

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo može da se izbegne ako se redovno štite od sunca

  • 0

Supermodelu Kristi Brinkli (70) dijagnostikovan je rak kože.

Ona je u potresnoj objavi na "Instagramu" u sredu veče, otrkila da je podvrgnuta operaciji nakon što su lekari otkrili postojanje "karcina bazalnih ćelija" na njenom licu. Tom prilikom podelila je i fotografije rane od uklanjanja raka i iskoristila svoju situaciju da pozove sve svoje fanove da se redovno pregledaju i proveravaju svoja tela kako bi na vreme otkrili pojavu bilo kakvih abnormalnosti.

- Dobra vest za mene je da smo rano uhvatili karcinom bazalnih ćelija. I imala sam sjajne doktore koji su uklonili rak i sašili me do savršenstva kao Dior visoke mode. Još bolja vest je da sve ovo može da se izbegne ako se redovno štitite od sunca! Malo sam zakasnila, pa ću sada naneti SPF 30, i ponovo nanositi po potrebi, nositi duge rukave i šešir sa širokim obodom - napisala je Brinkli, kako prenosi "Daily Mail".

Lekari su otkrila rak kod supermodela sasvim slučajno. Naime, nakon što je otpratila jednu od svojih ćerki na rutinski pregled zamolila je doktora da joj pogleda i "malu tačku" na licu.

- I redovno obavljanje totalnih pregleda... to je pod "morate"! Imala sam sreću da sam našla svoju, jer sam pratio jednu od svojih ćerki na njen pregled.  Doktor mi je gledao svaku pegicu pomoću lupe… To nije bio moj termin, tako da nisam htela ništa da kažem ni da pomenem, ali sam ipak na kraju pitala da li može da pogleda malu tačkicu koju sam mogla da osetim dok sam se šminkala. Pogledao je i odmah je znao da mu je potrebna biopsija! Uradio je to tada i tamo! Zato stvorite sami sebi svoju sreću tako što ćete danas zakazati termin za pregled! - zaključila je supermodel Kristi Brinkli.

Šta je karcinom bazalnih ćelija?

Karcinom bazalnih ćelija (BCC) je vrsta nemelanomskog karcinoma kože. Nemelanom znači da ne uključuje pigmentne ćelije kože. Često pojavljuje u vidu kraste koje krvare i čini više od 80 odsto svih oblika raka kože.

Zapravo, oko 5,4 miliona bazalnih i skvamoznih karcinoma kože se dijagnostikuje se svake godine u SAD i oko 100.000 u Velikoj Britaniji. To je uglavnom uzrokovano prekomernim izlaganjem UV svetlu od sunca ili solarijuma.

Rak bazalnih ćelija može da se pojavi bilo gde na telu, ali je najčešći na područjima izloženim suncu, kao što su lice, vrat i uši.

Neki ljudi su ugroženiji od drugih. Oni sa svetlom kožom ili kosom, ili pak oni koji rade na otvorenom. Tu su i osobe koje koriste solarijume i oni sa ličnom istorijom bolesti

Nažalost, karcinom bazalnih ćelilja je obično bezbolan i teško ga je detektovati. Rani simptomi često uključuju samo krastu koja povremeno krvari i ne zarasta.

Neki se pojavljuju kao ravni, crveni, ljuskavi tragovi ili imaju obod nalik biseru. Nekada može da erodira u čir. Drugi su kvrgavi sa sjajnim čvorićima koje prelaze krvni sudovi.

Dobra vest je da većina tumora bazalnih ćelija može da se izleči, međutim, lečenje je složeno ako se zanemari duže vreme. Tretman obično uključuje uklanjanje kanceroznog tumora i neke okolne kože.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Masaža koja vraća sjaj i mladalački izgled kože: Sa svojih 10 prstiju izbrišite godine sa lica

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje