• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Koje povrće je najzdravije? Dijetetičari na prvo mesto stavljaju ono koje mnogi nisu voleli u detinjstvu

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Niz hranljivih materija krije se iza ove vrste hrane

  • 0
povrće, zdravo povrće Foto: Shutterstock/photobeps

Raznovrsna ishrana je kod svakog čoveka jako bitna, dovoljan unos vitamina, minerala i ostalih nutrijenata koje su potrebne telu.

Istina je da manje u organizam unosimo povrće, svakako ne onoliko koliko je potrebno za optimizaciju zdravlja. U nastavku pogledajte listu od 14 najzdravijih vrsta povrća prema dijetetičarima. Na prvo mesto stavljaju upravo ono koje mnogi od nas nisu voleli u detinjstvu.

Spanać

Spanać Foto: Pixabay

Spanać zauzima glavnu nagradu kao najzdravije povrće zbog niza hranljivih materija i prednosti koje nosi. On sadrži brojne vrste antioksidanata koji štite od raka, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Ujedno je i pun drugih esencijalnih vitamina i minerala, uključujući folat, vitamin A, K i C, piše "Today".

Kelj

Kelj, povrće Foto: Pixabay

Kao i ostalo lisnato povrće, kelj ima antioksidante koji smanjuju oksidativni stres koji oštećuje ćelije - fenomen koji doprinosi nizu hroničnih problema. Između ostalog uključuju i 25 odsto dnevnih potreba za kalcijumom.

Brokoli

brokoli Foto: Shutterstock

Ovo povrće krstaša prepuno je jedinjenjima koja se bore protiv raka. Među mnogim drugim hranljivim sastojcima, brokoli je bogat vitaminom C, antioksidantom koji igra ulogu u zdravlju kože, apsorpciji gvožđa i funkcionisanju imuniteta.

Slatki krompir (batat)

Batat, slatki krompir Foto: Pixabay

Narandžasta boja slatkog krompira govori vam da je bogat beta-karotenom, hranljivom materijom sa antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima. Pokazalo se da on štiti od oštećenja od sunca i drugih stresora kože iz okoline.

Šargarepa

šargarepe, salata, sveža šargarepa Foto: Shutterstock

Ovo povrće vam može pomoći da upravljate težinom bolje od drugih vrsta. Jedna studija je pokazala nižu stopu gojaznosti među ljudima sa visokim unosom šargarepe u poređenju sa onima koji jedu puno spanaća, brokolija i drugog zelenog povrća.

Paradajz

Paradajz Tomato Foto-ilustracija: Shutterstock

Iako je paradajz tehnički voće, mi ga tretiramo kao povrće. Jedna studija je otkrila da je mešavina antioksidanta uključujući karotenoide paradajza dovela do preokretanja bora i poboljšanja tonusa kože dok je štitila kožu od štetnih UVB zraka sunca.

Crvene paprike

paprike, rina Foto: RINA

Crvena paprika ima najveću količinu vitamina C od svih paprika. Jedna studija je otkrila da je nedostatak vitamina C povezan sa većim stopama depresije i kognitivnih oštećenja. Druga studija je otkrila da pomaže u boljem fokusu i radnom memorijom.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Uz ovaj jednostavan trik brokoli će ponovo biti svež

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje