Koje povrće je najzdravije? Dijetetičari na prvo mesto stavljaju ono koje mnogi nisu voleli u detinjstvu
Raznovrsna ishrana je kod svakog čoveka jako bitna, dovoljan unos vitamina, minerala i ostalih nutrijenata koje su potrebne telu.
Istina je da manje u organizam unosimo povrće, svakako ne onoliko koliko je potrebno za optimizaciju zdravlja. U nastavku pogledajte listu od 14 najzdravijih vrsta povrća prema dijetetičarima. Na prvo mesto stavljaju upravo ono koje mnogi od nas nisu voleli u detinjstvu.
Spanać
Spanać zauzima glavnu nagradu kao najzdravije povrće zbog niza hranljivih materija i prednosti koje nosi. On sadrži brojne vrste antioksidanata koji štite od raka, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Ujedno je i pun drugih esencijalnih vitamina i minerala, uključujući folat, vitamin A, K i C, piše "Today".
Kelj
Kao i ostalo lisnato povrće, kelj ima antioksidante koji smanjuju oksidativni stres koji oštećuje ćelije - fenomen koji doprinosi nizu hroničnih problema. Između ostalog uključuju i 25 odsto dnevnih potreba za kalcijumom.
Brokoli
Ovo povrće krstaša prepuno je jedinjenjima koja se bore protiv raka. Među mnogim drugim hranljivim sastojcima, brokoli je bogat vitaminom C, antioksidantom koji igra ulogu u zdravlju kože, apsorpciji gvožđa i funkcionisanju imuniteta.
Slatki krompir (batat)
Narandžasta boja slatkog krompira govori vam da je bogat beta-karotenom, hranljivom materijom sa antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima. Pokazalo se da on štiti od oštećenja od sunca i drugih stresora kože iz okoline.
Šargarepa
Ovo povrće vam može pomoći da upravljate težinom bolje od drugih vrsta. Jedna studija je pokazala nižu stopu gojaznosti među ljudima sa visokim unosom šargarepe u poređenju sa onima koji jedu puno spanaća, brokolija i drugog zelenog povrća.
Paradajz
Iako je paradajz tehnički voće, mi ga tretiramo kao povrće. Jedna studija je otkrila da je mešavina antioksidanta uključujući karotenoide paradajza dovela do preokretanja bora i poboljšanja tonusa kože dok je štitila kožu od štetnih UVB zraka sunca.
Crvene paprike
Crvena paprika ima najveću količinu vitamina C od svih paprika. Jedna studija je otkrila da je nedostatak vitamina C povezan sa većim stopama depresije i kognitivnih oštećenja. Druga studija je otkrila da pomaže u boljem fokusu i radnom memorijom.
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Uz ovaj jednostavan trik brokoli će ponovo biti svež
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.