Koje povrće je najzdravije? Dijetetičari na prvo mesto stavljaju ono koje mnogi nisu voleli u detinjstvu
Cvekla
![cvekla, sok od cvekle cvekla, sok od cvekle](https://xdn.tf.rs/2019/12/10/cvekla2-460x0.jpg)
Ono što cveklu čini jedinstvenom je količina nitrata koju sadrži. Ovo jedinjenje pomaže u širenju krvnih sudova, omogućavajući da krv bolje teče, poboljšava krvni pritisak i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Osim toga, kada krv bolje teče, dobijate bolju oksigenaciju mozga.
Karfiol
![Karfiol Karfiol](https://xdn.tf.rs/2022/10/07/shutterstock1716705577-460x0.jpg)
Osim što je laka zamena za pirinač, krompir i testo za picu, karfiol se može pohvaliti brojnim potencijalnim zdravstvenim prednostima. Pokazalo se da sulforafan u karfiolu usporava proces starenja, štiti mozak od bolesti i potencijalno čuva kognitivne sposobnosti kod ljudi sa određenim poremećajima.
Pečurke
![pečurke, pranje pečuraka, kuhinja pečurke, pranje pečuraka, kuhinja](https://xdn.tf.rs/2023/07/11/shutterstock2322906481-460x0.jpg?ver=951123)
Pečurke su mnogo više od preliva za salatu ili dodatak jelu. Bogate su esencijalnim vitaminima i mineralima i mogu biti značajan izvor vitamina D. Osim toga, određena jedinjenja u pečurkama, posebno beta-glukan, imaju antiinflamatorne, antioksidativne i antidijabetesne efekte.
Crni luk
![crni luk, seckanje luka crni luk, seckanje luka](https://xdn.tf.rs/2022/06/08/shutterstock1023707407-460x0.jpg)
Crni luk je mnogo više od samog dodatka hrani. Izuzetno je bogat vrstom vlakana zvanom inulin koja ima prebiotičku aktivnost. Prebiotici su izvor goriva za korisne bakterije u crevu. Kao takvi, oni doprinose zdravom crevu i upravljanju holesterolom, zapaljenjem i regulacijom raspoloženja, koje kontroliše crevni mikrobiom.
Prokelj
![Prokelj Prokelj](https://xdn.tf.rs/2022/10/03/shutterstock119045215-460x0.jpg)
Prokelj u sebi sadrži vitamin C, vlakna, karotenoide i sulforafan. U poređenju sa starijim ženama koje su jele malo ovog povrća, one koje su konzumirale veće količine imale su manje nakupljanja kalcijuma u arterijama, što je pokazatelj ishoda srčanih bolesti.
Kukuruz
![foto Pixabay foto Pixabay](https://xdn.tf.rs/2021/08/02/corn-43182961920-460x0.jpg)
Dok se kokice, tortilje od celog kukuruza i drugi slični proizvodi smatraju celim žitaricama, kukuruz u klipu i njegova zrna su skrobno povrće. Glavni karotenoidi u kukuruzu, jedini su karotenoidi koji se nalaze u zrnu, a istraživanja su otkrila da ova jedinjenja štite oči i odlažu napredovanje određenih problema sa vidom, uključujući kataraktu.
Bundeva
![Bundeva u ishrani mačke Bundeva u ishrani mačke](https://xdn.tf.rs/2022/10/25/macka-i-bundeva-3-460x0.jpg)
Šolja konzervirane, nezaslađene bundeve sadrži sedam od 25 do 38 grama vlakana koja su vam potrebna dnevno. Sadrži više od 10 odsto dnevne vrednosti kalijuma, magnezijuma, vitamina C, vitamina K i vitamina A. Plus, karotenoidi u bundevi povećavaju prirodnu zaštitu tela od sunca.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Uz ovaj jednostavan trik brokoli će ponovo biti svež
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.