Koje povrće je najzdravije? Dijetetičari na prvo mesto stavljaju ono koje mnogi nisu voleli u detinjstvu
Cvekla

Ono što cveklu čini jedinstvenom je količina nitrata koju sadrži. Ovo jedinjenje pomaže u širenju krvnih sudova, omogućavajući da krv bolje teče, poboljšava krvni pritisak i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Osim toga, kada krv bolje teče, dobijate bolju oksigenaciju mozga.
Karfiol

Osim što je laka zamena za pirinač, krompir i testo za picu, karfiol se može pohvaliti brojnim potencijalnim zdravstvenim prednostima. Pokazalo se da sulforafan u karfiolu usporava proces starenja, štiti mozak od bolesti i potencijalno čuva kognitivne sposobnosti kod ljudi sa određenim poremećajima.
Pečurke

Pečurke su mnogo više od preliva za salatu ili dodatak jelu. Bogate su esencijalnim vitaminima i mineralima i mogu biti značajan izvor vitamina D. Osim toga, određena jedinjenja u pečurkama, posebno beta-glukan, imaju antiinflamatorne, antioksidativne i antidijabetesne efekte.
Crni luk

Crni luk je mnogo više od samog dodatka hrani. Izuzetno je bogat vrstom vlakana zvanom inulin koja ima prebiotičku aktivnost. Prebiotici su izvor goriva za korisne bakterije u crevu. Kao takvi, oni doprinose zdravom crevu i upravljanju holesterolom, zapaljenjem i regulacijom raspoloženja, koje kontroliše crevni mikrobiom.
Prokelj

Prokelj u sebi sadrži vitamin C, vlakna, karotenoide i sulforafan. U poređenju sa starijim ženama koje su jele malo ovog povrća, one koje su konzumirale veće količine imale su manje nakupljanja kalcijuma u arterijama, što je pokazatelj ishoda srčanih bolesti.
Kukuruz

Dok se kokice, tortilje od celog kukuruza i drugi slični proizvodi smatraju celim žitaricama, kukuruz u klipu i njegova zrna su skrobno povrće. Glavni karotenoidi u kukuruzu, jedini su karotenoidi koji se nalaze u zrnu, a istraživanja su otkrila da ova jedinjenja štite oči i odlažu napredovanje određenih problema sa vidom, uključujući kataraktu.
Bundeva

Šolja konzervirane, nezaslađene bundeve sadrži sedam od 25 do 38 grama vlakana koja su vam potrebna dnevno. Sadrži više od 10 odsto dnevne vrednosti kalijuma, magnezijuma, vitamina C, vitamina K i vitamina A. Plus, karotenoidi u bundevi povećavaju prirodnu zaštitu tela od sunca.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Uz ovaj jednostavan trik brokoli će ponovo biti svež
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.