• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Danas se obeležava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke: Ne smemo zaboraviti na redovne preglede

M. M.

Vreme čitanja: oko 4 min.

U Srbiji rak dojke je vodeći maligni tumor

  • 0
Svetski dan borbe protiv raka dojke Foto: Shutterstock

Rak dojke je najčešći tip kancera kod žena i bolest koja je odnela stotine hiljada duša širom sveta.

Svetski dan borbe protiv raka dojke obeležava se svake godine 24. oktobra, a naš, Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, u Srbiji beležimo svakog 20. marta.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, tokom 2022. godine kod 2,3 miliona žena dijagnostkovan je rak dojke, dok je 670.000 slučajeva imalo smrtni ishod. Kako se ovaj rak javlja u svakoj zemlji na svetu kod svih žena, u bilo kom uzrastu nakon puberteta, ali sa sve većom stopom rasta u kasnijem dobu, globalne procene otkrivaju upadljive nejednakosti.

Na primer, u zemljama sa veoma visokim indeksom humanog razvoja (HDI), jedna od 12 žena će dobiti dijagnozu raka dojke tokom svog života, a jedna od 71 će i da premine od njega. Nasuprot tome, u zemljama sa niskim HDI, jedna od 27 žena će doživeti dijagnozu, dok će jedna od njih 48 i da umre od raka dojke.

U Srbiji rak dojke je vodeći maligni tumor. U pitanju je jedan od vodećih uzroka prevremene smrti žena u Srbiji, kao i treći uzrok smrti kod žena uzrasta od 45. do 64. godine (posle cerebrovaskularnih bolesti i ishemijske bolesti srca). Prema poslednjim podacima (za 2022. godinu) Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u Republici Srbiji registrovano je 4. 368 novoobolelih i 1.782 umrlih žena od raka dojke.

Kako smo nedavno saznale u razgovoru sa specijalistom radiologije koja se bavi pregledima dojki u MediGroup-u dr Natašom Pujić-Stanisavljev - naša zemlja je, nažalost, prva u Evropi po stopi smrtnosti od karcinoma dojke, ali nismo prvi po stopi obolevanja. Zapravo, mnogo je zemalja ispred nas po broju obolelih, zbog čega je nažalost jasno da na prevenciji ne radimo dovoljno.

Kako je doktorka istakla Pujić-Stanisavljem istakla za Ona.rs ovako visoka stopa smrtnosti uzrokovana je time što jako mali broj žena odlazi na preventivne preglede i što se većina karcinoma dojke otkrije u nekim uznapredovalim fazama bolesti. A tada su lekarima mogućnosti za potpuno izlečenje pacijenata veoma ograničene.

- Imamo dobre terapije kojima možemo izlečiti karcinom dojke kada se on otkrije u ranoj fazi. A imamo i metode da ih otkrijemo u ranoj fazi, a to su preventivni pregledi. Ostaje samo još da steknemo dobru zdravu naviku da na te preglede i idemo - ističe dr Pujić-Stanisavljev.

Protiv čega se borimo?

Rak dojke je bolest u kojoj dolazi do abnormalnog rasta ćelije dojke koje su van kontrole i formiraju tumore. Ako se ne kontrolišu, tumori mogu da se prošire po celom telu i da budu fatalni.

rak dojke Foto: Pexels

Prve ćelije raka formiraju se unutar mlečnih kanala i/ili lobula dojke koji proizvode mleko. Najraniji oblik nije opasan po život i može da se otkrije u ranim fazama. Ćelije raka, međutim, mogu da se prošire u obližnje tkivo dojke (tzv. invazija), što stvara tumore koji izazivaju kvržice ili zadebljanje. Ovi invazivni karcinomi se mogu proširiti na obližnje limfne čvorove ili druge organe (odnosno da metastaziraju), a metastaze mogu biti opasne po život i da dovedu do smrti.

Većina osoba neće osetiti nikakve simptome kada je rak još u ranoj fazi, pa je stoga važno da se rano i otkrije. Kada uznapreduje, neki od simtoma mogu da budu kvržica ili zadebljanje dojke, često bez bola, promena veličine, oblika ili izgleda dojke, crvenila ili drugih promena na koži, promene na bradavici ili kože oko areola, abnormalna ili krvava tečnost iz bradavice.

Lečenje zavisi od osobe, vrsta raka i njegovog širenju, ali se uglavnom kombinuju operacija, zračenje i lekovi.

Ko je u opasnosti?

Ženski pol je najviše na udaru od rizika od raka dojke. Otprilike 99 procenata karcinoma dojke javlja se kod žena.

Određeni faktori povećavaju rizik od raka dojke, uključujući starenje, gojaznost, zloupotrebu alkohola, porodičnu istoriju raka dojke, istoriju izlaganja zračenju, reproduktivnu istoriju (kao što je starost u kojoj su menstrualni periodi počeli i starost pri prvoj trudnoći), upotreba duvana i hormonska terapija u postmenopauzi.

Određene nasledne mutacije gena visoke penetracije u velikoj meri povećavaju rizik od raka dojke, a najdominantnije su mutacije u genima BRCA1, BRCA2 i PALB-2. Žene za koje je utvrđeno da imaju mutacije u ovim glavnim genima mogu razmotriti strategije smanjenja rizika kao što su hirurško uklanjanje obe dojke ili strategije hemoprevencije.

Strategija borbe protiv raka dojke

Smrtnost od raka dojke u zemljama sa visokim dohotkom opala je za 40 procenata od 1980-ih godina do 2020. godine. Cilj Globalne inicijative Svetske zdravstvene organizacije je da se smanji globalna smrtnosti od raka dojke za 2,5 procenata godišnje, čime bi se sprečilo 25 procenata smrtnih slučajeva od raka dojke do 2030. i 40 procenata do 2040. godine među ženama mlađim od 70 godina.

Ovaj cilj stoji na tri glavna stuba - promocija zdravlja za rano otkrivanje, pravovremena dijagnoza i sveobuhvatno lečenje raka dojke.

rak dojke Foto: Shutterstock

Prateći preporuke SZO i iskustva evropskih zemalja u Republici Srbiji je u decembru 2012. godine započet program organizovanog skrininga raka dojke koji ima za cilj smanjenje smrtnosti i unapređenje kvaliteta života žena obolelih od ove bolesti. Organizovani skrining raka dojke se kontinuirano sprovodi u ukupno 35 opština na teritoriji Republike Srbije, u kojima se mamografsko snimanje obavlja u samim zdravstvenim ustanovama, a dodatno u 21 opštini, u kojima se snimanje vrši mobilnim mamografom.

Zdravstveno obrazovanje je osnova kako bi se poboljšala svest žena o znacima i simptomima raka, kako bi se razumele važnost ranog otkrivanja i lečenja, i kako bi se što više njih konsultovalo sa lekarima kada se prvi put posumnja na ovo oboljenje. Što ranije otkrivanje daju veću šansu od izlečenja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Teuta je u lokdaunu otkrila promenu na dojci: “Radovala sam se lečenju, znala sam da ću ozdraviti”

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje