• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

One su preživele rak dojke i javno su pričale o tome: Njihova snaga se ogleda u njihovim delima

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Danas obeležavamo Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

  • 0
Poznate koje su preživele rak dojke Foto: Splash/Profimedia, Tanjug/AP, TatianaK/Backgrid USA/Profimedia, Profimedia/SGP/Max Montingelli/lfonso Catalano

Danas se obeležava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke i nažalost, brojke su svake godine sve gore.

Rak dojke je najčešće dijagnostikovano maligno oboljenje kod žena širom sveta i predstavlja najčešći maligni tumor u obolevanju i umiranju kod žena u Srbiji. Srećom, ako se otkrije na vreme u 90 odsto slučajeva se može izlečiti, lečenje je kraće i efikasnije, piše "Zjzpa.org.rs".

Put izlečenja nije lak, a upravo ove žene su samo neke od onih koje su otvoreno pričale o tome, pokušavajući da skrenu pažnju na to koliko je preventiva bitna.

Šenon Doerti - rak otkrila sa 44 i 48 godina

Shannen Doherty Šenon Doerti Foto: Instagram/theshando
U avgustu 2015. godine ova glumica, nama najpoznatija po ulogama u serijama "Beverli Hils" i "Čari", potvrdila je da se leči od raka dojke. Ona je otkrila da je po otkrivanju takođe saznala i da njen poslovni menadžer nije uplaćivao zdravstveno osiguranje, što je rezultiralo kasnijim otkrivanjem raka.

Ona se dve godine kasnije izlečila od raka dojke, ali joj se 2020. vratio i dostigao je metastazu, piše "Everyday health".

- Naš život se ne završava onog trenutka kada dobijemo dijagnozu - rekla je jednom prilikom u jednoj emisiji.

Sintija Nikson - sa 40 godina

Cynthia Nixon, Sintija Nikson Foto: Cindy Ord / Getty images / Profimedia

Posle rutinske kontrole mamografa, glumica serije "Seks i grad" otkrila je strašne vesti. To je i nije toliko začudilo jer je i njena majka preživela isto, pa je u neku ruku možda i očekivala. Kada joj je 2006. godine dijagnostikovan rak dojke, imala je lumpektomiju, a onda i šest i po nedelja terapije zračenjem. Uspela je da ga pobedi.

Rita Vilson - sa 58 godina

Tom Hanks, Rita Wilson Tom Henks i Rita Vilson; Foto: Tanjug/AP

Glumica i supruga glumca Toma Henksa priznala je da se i ona suočila sa ovom pošasti. Ona je govoreći za "People" 2015. godine izjavila da je imala dvostruku mastektomiju posle dijagnoze invanzivnog lobularnog karcinoma. Interesantno je da je ona radila test na ovu vrstu raka koji joj je rekao da je - negativna. Međutim, ona je verovala da nešto nije u redu i otišavši kod drugog stručnjaka, saznala je pravu istinu.

Kajli Minog - sa 39 godina

Kylie Minogue, Kajli Minog Foto: TatianaK / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Na sreću ove australijske pevačice, njoj je rak dojke otkriven u ranom stadijumu 2005. godine. Samo četiri dana kasnije ona je povrgnuta operaciji koja se završila srećno.

Martina Navratilova - sa 53 godine

Martina Navratilova Foto: Tanjug/AP

Ova bivša teniserka poziva sve žene da ne odlažu preglede kod lekara i da moraju da vode računa o svom zdravlju. Njoj je 2010. godine dijagnostikovan rak, a to je bilo pet godina posle njenog poslednjeg pregleda na mamografu. Tri nedelje kasnije imala je lumpektomiju, a samo dve nedelje kasnije takmičila se u biciklističkom triatlonu na Havajima.

Linda Evanđelista - sa 53 godine

Linda Evangelista Evanđelista Foto: VEGAN / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Poznata manekenka je otišla na rutinski pregled mamografa. Iako uopšte ne voli taj osećaj, kaže, odugovlačila je koliko je mogla, ali na kraju je prelomila i otišla. Po otkrivanju tumora imala je dvostruku mastektomiju.

Anđelina Džoli - sa 37 godina iz preventivnih razloga imala mastektomiju

Angelina Jolie Anđelina Džoli Foto: Robert O'Neil / SplashNews.com / Splash / Profimedia
Zvezda filma "Gospodin i gospođa Smit" nije krila od javnosti da je imla dvostruku mastektomiju, nakon lekarske procene da ima 87 odsto šansi da dobije rak dojke i 50 odsto šansi za rak jajnika. Pre devet godina uklonjeni su joj i jajnici i jajovodi kao dodatna preventivna mera.

Jedna je od poznatih ličnosti koje svim snagama istupaju u borbi protiv raka dojke, posebno nakon što je njena majka preminula od ovog kancera.

upaju

Drage dame, čuvajte sebe i svoje zdravlje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sve što je potrebno da znate o prevenciji raka dojke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje