• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jutjub zvezda umrla u 36. godini: Nije na vreme uočen rak grlića materice trećeg stadijuma

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lekari su prethodno mislili da ima fibroide

  • 0

Džesika Petvej (36), zvezda "Jutjuba", umrla je od raka grlića materice, nakon što su joj lekari prvobitno postavili pogrešnu dijagnozu.

Prošle godine dijagnostikovan joj je rak grlića materice u trećem stadijumu, a lekari su prethodno mislili da ima fibroide, rekla je njena sestra za E! News, prenosi "Thesun.co.uk".

Fibroidi su nekancerozne izrasline u materici koje mogu izazvati obilne menstruacije, bol u donjem delu leđa ili stomaka, potrebu za redovnim mokrenjem, zatvor i bol u intimnim odnosima.

Simptomi raga grlića materice

Svake godine u Velikoj Britaniji oko 3.200 žena oboli od raka grlića materice, a oko 850 ih umre. Većina pacijenata je u 30-im godinama i dobijaju operaciju za uklanjanje tumora ako je moguće, pri čemu je oko četiri od 10 takođe podvrgnuto radioterapiji, a trećina na hemioterapiji.

Uključuju neobično vaginalno krvarenje tokom polnih odnosa i nakon njih, promene vaginalnog iscedka, bol tokom odnosa i bol u donjem delu leđa, karlici ili donjem delu stomaka.

Majka dvoje dece Džesika otkrila je da joj je dijagnostikovan rak grlića materice u objavi na "Instagramu" u julu prošle godine.

„Dijagnostikovan mi je rak trećeg stadijuma. Ne znam ni odakle da počnem, ali želim da podelim zašto me nije bilo tako dugo, u nadi da će bar jedna osoba biti ohrabrena mojom pričom" - napisala je i dodala:

"Sve ovo vreme su mi postavljali pogrešnu dijagnozu".

Rekla je da joj je u početku pogrešno dijagnostikovan miom nakon što je prvi put potražila medicinsku pomoć zbog „intenzivnog vaginalnog krvarenja“ u junu 2022.

Džesika je otišla kod onkologa 8. februara 2023.

Rekla je: „Uradio mi je ambulantnu biopsiju. Kada sam se probudila iz anestezije, nehajno mi je rekao: „Da, imate rak grlića materice trećeg stadijuma“.

„Ispostavilo se da to nije bio fibroid, već rak. Sve ovo vreme su mi postavljali pogrešnu dijagnozu.

„Sećam se da sam to čuo i odmah sam sebi rekala: „Odbijam da se dogovorim sa tom dijagnozom“. I tako nisam.”

Džesika se borila sa bolešću od postavljanja dijagnoze, ali je tragično umrla.

Rak grlića materice se najčešće dijagnostikuje kod žena u ranim 30-im godinama, sa oko 3.200 novih slučajeva i 850 smrtnih slučajeva svake godine u Velikoj Britaniji. Petogodišnja stopa preživljavanja je oko 70 posto - i što se ranije uhvati, to bolje.

Programi skrininga grlića materice i HPV vakcine spasavaju 4.000 života svake godine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Operacija skraćivanja želuca: Hirurg objašnjava ko je kandidat i koliko možete da smršate

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje