• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog urasle dlake pao u komu i doživeo moždanu smrt: Lekari su Stivenu davali samo 4% šanse da preživi

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neverovatna istinita priča

  • 0

Svakakve slučajeve možemo čuti kada je zdravlje u pitanju. Nažalost, sve više je bolesti znanih i neznanih, a postoje i istinite priče o potpuno nesvakidašnjim situacijama, baš poput ove.

Stiven Spinale (36) je primetio da mu je urasla dlaka na preponama i nije mnogo davao tome na značaju. Ipak, to stanje ga je dovelo do trovanja krvi i do moždane smrti! Doktori su mu davali samo četiri odsto šanse da će preživeti.

Koliko god ovo retko zvučalo, nije jedini sa ovim problemom.

Krajem 2022. godine, njegova sestra Mišel je podelila snimke sa čime se on bori i da je stavljen u medicinski izazvanu komu da bi bio podvrgnut operaciji na otvorenom srcu, piše "The Sun".

Kada se javlja sepsa?

Ovo trovanje krvi je po život opasna infekcija, koja se javlja kada imuni sistem preterano reaguje i počinje da oštećuje tkiva i organe u telu. Upravo to se dogodilo Stivenu posle pokušaja da ukloni uraslu dlaku - koja se inficirala.

On se žalio na bolove i bio je prilično bolestan, ali su ga u bolnicama odbijali govoreći mu da izmišlja.

- Iako je počeo da povraća krv, njega su vratili kući. Već sledećeg dana sam morala da pozovem hitnu jer nije mogao da diše - tvrdi Stivenova sestra Mišel.

Kada su ga primili, doktori su bili zbunjeni simptomima i nisu mogli da shvate šta ih uzrokuje. Sve što su mogli da zaključe jeste da negde u organizmu ima krvarenje. Nisu znali da će to biti najmanja briga.

Ubrzo su otkrili da ima retku bakteriju u krvotoku koja "isključuje sve njegove organe". Te bakterije su dovele njegovo telo u septički šok, odnosno stanje kada krvni pritisak padne na opasno nizak nivo posle infekcije. Tada su Stivena "zahvatili" novi problemi.

Oboleo je od gripa A, dobio je upalu oba plućna krila i razvio je sindrom akutnog respiratornog distresa koji je onesposobio plućima da oabvljaju svoju funkciju. Doktori su otkrili i da je ta infekcija došla do njegovog srca i "uništila ga". Tada mu se dogodio i mali moždani udar, ali nije mogao da ode na operaciju jer mu je stanje organizma bilo kritično.

Tada su ga intubirali, dakle stavili su mu cev kroz nos i usta kako bi mogao da diše, i stavljen je u indukovanu komu. Saopštili su porodici da mu daju samo neverovatnih četiri odsto šans da preživi!

Spavao je u roto krevetu, specijalni krevet koji može da se okreće kako bi ublažio pritisak iz pluća ispunjenih tečnošću i poboljšao protok kiseonika.

Posle dve nedelje podvrgnut je operaciji na otvorenom srcu, gde mu je umetnut dren u grudi da bi mu se "pokupio" višak tečnosti.

Posle mesec dana izašao je iz kome bez oštećenja mozga i krenuo je da se oporavlja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Klinici za kardiohirurgiju urađena 100. operacija na otvorenom srcu pacijentu starom 65 godina

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje