• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zašto je gvožđe važno tokom trudnoće?

A. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Uvođenje novog života u svet je jedan od najčudesnijih trenutaka u životu svake žene. Međutim, taj period takođe zahteva pažljivo vođenje i brigu o zdravlju kako majke, tako i nerođenog deteta

  • 0
Dr Dragoslav Šekularac Dr Dragoslav Šekularac/ Foto: Privatna arhiva

Jedan od ključnih faktora u tome je pravilna ishrana, koja uključuje i adekvatan unos gvožđa. Gvožđe igra ključnu ulogu u trudnoći, pružajući podršku zdravlju majke i razvoju bebe. Kolika je važnost upotrebe gvožđa u trudnoći, koja je njegova funkcija i koje se komplikacije javljaju usled nedostatka, razgovaramo sa Dr Dragoslavom Šekularcem iz KC Srbije sa klinike sa ginekologiju i akušerstvo.

Prvo, treba razumeti važnost gvožđa u trudnoći. Gvožđe je mineral koji je neophodan za proizvodnju hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji prenosi kiseonik iz pluća u ostatak tela. Tokom trudnoće, potrebe za gvožđem se povećavaju jer se volumen krvi povećava radi podrške rastućoj bebi. Takođe, gvožđe je važno za razvoj bebinog mozga i nervnog sistema. Nedostatak gvožđa može dovesti do anemije u trudnoći, što može rezultirati umorom, slabostima, povećanim rizikom od prevremenog porođaja, niskom težinom novorođenčeta i drugim komplikacijama.

Dalje, važno je razmotriti efekte nedostatka gvožđa u trudnoći. Anemija u trudnoći može imati ozbiljne posledice po zdravlje majke i bebe. Majke koje su anemične mogu imati povećani rizik od komplikacija tokom porođaja, kao što su prevremeni porođaj, nizak nivo hemoglobina i komplikacije sa placentom. Takođe, nedostatak gvožđa može oslabiti imunitet i povećati rizik od infekcija. Što se tiče bebe, nedostatak gvožđa može dovesti do niskog nivoa kiseonika u krvi, što može uticati na rast i razvoj, posebno mozga i nervnog sistema.

Sada kada smo razumeli značaj gvožđa u trudnoći i potencijalne posledice nedostatka, važno je istražiti strategije za održavanje optimalnog nivoa gvožđa. Prva i najvažnija strategija je unos hrane bogate gvožđem. To uključuje crveno meso, ribu, mahunarke, orašaste plodove, žitarice obogaćene gvožđem, lisnato povrće poput spanaća i kelja, suvo voće poput suvih šljiva i kajsija, i drugo. Pored toga, važno je kombinovati ove namirnice sa izvorima vitamina C, poput citrusnog voća, paprike i paradajza, kako bi se povećala apsorpcija gvožđa.

Međutim, ponekad unos hrane nije dovoljan da nadoknadi povećane potrebe organizma za gvožđem tokom trudnoće, posebno u slučajevima kada trudnica ima već postojeći nedostatak gvožđa ili kada je u pitanju višeplodna trudnoća. Ne smemo zaboraviti i situacije kada trudnice jednostavno ne mogu da jedu određenu vrstu hrane ili imaju mučninu i nagon na povraćanje tokom prvih meseci trudnoće, a neretko i tokom cele trudnoće.

U takvim slučajevima, često se preporučuju suplementi gvožđa kako bi se osiguralo adekvatno snabdevanje ovim važnim mineralom.

BiVits gvožđe Foto: Promo

Ono na šta češto nailazimo u praksi kada propisujemo suplemente gvožđa jesu neželjeni efekti koje srećemo kod većine suplemenata gvožđa - mučnina, pečenje u stomaku i bolovi, zatvor ili dijareja, kao i slaba ili nedovoljna apsorpcija aktivne supstance.

Zato je moj izbor za trudnice baš BiVits® ACTIVA Gvožđe Booster – zbog svoje jedinstvene i patentirane formulacije ovaj preparat ima izuzetno dobru apsorpciju. U odnosu na ostale preparate na tržištu procenat iskoristljivosti aktivnih sastojaka je i do 2 puta veći, te su i rezultati mnogo brže uočljivi. Neželjeni efekti sistema za varenje (npr. zatvor) su svedeni na minimum jer BiVits® ACTIVA Gvožđe Booster dolazi u formulaciji s proteinima surutke koja štiti gvožđe od oksidacije i pomaže da se spreči pojava ovih neželjenih efekata. Značajna pozitivna strana ovog preparata je da se može se uzimati na prazan stomak bez nuspojava u digestivnom traktu. Još jedna prednost Bivits ACTIVA Gvožđe Booster je što dolazi u pakovanju od 60 kapsula koje je dovoljno za dvomesečnu primenu jer jedna kapsula dnevno pokriva potrebe organizma za suplementnom gvožđa. Praktičan je i za trudnice koje su osetljive na gluten jer je gluten-free.

Uzimajući u obzir sve navedeno gvožđe igra vitalnu ulogu u proizvodnji hemoglobina, transportu kiseonika, i razvoju bebinog mozga i nervnog sistema. Nedostatak gvožđa može imati ozbiljne posledice po zdravlje majke i bebe, uključujući anemiju, komplikacije tokom porođaja i poremećaje u razvoju. Stoga je važno da trudnice održe adekvatan unos gvožđa kroz ishranu, ali i suplementaciju.

Pored toga, važno je naglasiti i značaj redovnih kontrola nivoa gvožđa tokom trudnoće. Pravovremeno otkrivanje i tretiranje nedostatka gvožđa može sprečiti ozbiljne komplikacije i obezbediti optimalno zdravlje majke i bebe.

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje