• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Devojke, budite oprezne: Koje sve rizike nose UV zraci tokom rada gel-laka?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nije bezazlen odlazak kod kozmetičara

  • 0
Predrag Poleksić aparat za nokte, lakiranje noktiju nadogradnja Foto: Shutterstock/UfaBizPhoto, Privatna arhiva/Predrag Poleksić

Svakoj ženi je važno da bude lepa, doterana pa se onda poseban fokus stavlja na svaki segment tela. Jedan od tretmana koji uglavnom kratko traju i daju lep izgled noktima jeste gel-lak.

Lepi i negovani nokti, kažu, podižu samopouzdanje, a da li ste uopšte razmišljale o tome, ukoliko idete na tretmane pod UV lampom, da li je i koliko to opasno?

Dermatolog Predrag Poleksić za Ona.rs objašnjava za početak kako UV zraci utiču na našu kožu i do kojih promena može da dovede.

- UVa, UVb, UVc i infra red zraci povećavaju osetljivost kože koja se brani eritemom, to jest crvenilom, stanjuje se kolagen i elastin, koža brže stari, dobija veći broj bora i fleka, i povećava se opasnost od melanocitnih i nemelanocitnih tumora kože - rekao nam je sagovornik.

Iako vam može delovati da minimalno vreme provedeno pod UV lampom prilikom gel-laka ne može ugroziti vaše zdravlje, znajte da se varate. Čak i retkim odlascima kod kozmetičarke možete ugroziti svoju kožu. Zato ima razlike kada izlažete kožu i kada izlažete nokte UV lampi.

- Veliki broj pacijentkinja koje su radile gel-lak su posle imale problema sa gljivičnim, bakterijskim, virusnim i drugim oboljenjima noktiju i okolne kože. Koža teže podnosi UV zrake od noktiju jer je tanja, nokti su čvršći, imaju više keratina, što ne znači da nisu skroz imuni na UV zrake, ali treba više vremena da bi se pojavile distfofične promene - kaže doktor Poleksić.

UV lampa Foto: Shutterstock

Naš sagovornik nam objašnjava i koje probleme oni mogu da proizvedu na koži i koje promene možemo prvo uočiti i naravno, obratiti se stručnjaku.

- Zbog UV zraka i hemikalija koje se stavljaju na nokat, povećava se rizik od nastanka alergijskih reakcija do promena kao što su glomus tumor nokatne ploče. Inače, od UV zraka na koži mogu nastati bazocelularni, skvamocelularni, planocelularni tumor i melanom, pogotovo ko kombinuje vestačke UV zrake i sunčevo zračenje. Prvi znaci kožnih promena su efelide ili fleke, melasma ili chloasma, tojest veće fleke, solarne keratoze i tada treba da se radi dermatoskopija - kaže on.

On takođe dodaje i da nema mnogo razlike u UV zracima na lampama i UV zracima u solarijumu. Sve su to koncentracije UV zraka i zavisi od veličine površine koja emituje te zrake i od same koncentracije.

Šta doktor Poleksić savetuje kao preporuku da radimo kada primetimo prve znake promene na koži, odnosno i šta treba da uradimo da bismo se zaštitili?

- Treba se kloniti sunca kada je u zenitu, solarijuma i UV lampi za nokte, jer sve to generalno narušava imunitet i povećava rizik od tumora kože, treba uzimati beta karoten, likopen i hlorofil, zeolit i druge detoksikatore i antioksidante - jasan je naš sagovornik.

Za kraj dodaje i da kod manikira treba ići po ličnom izboru, ali treba koristiti što manje agresivne preparate i da nije zgoreg znati da su u nekim zemljama Zapadne Evrope UV lampe za nokte i kožu zabranjene ili su u procesu zabrane.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Stavlja se ispod gel laka, ima pristup internetu, a podatke sam menjaš: Manikir sa mikročipom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje