• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo su simptomi sifilisa: Pazite, jednom lečena bolest ne ostavlja trajni imunitet

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nije nimalo zanemarljivo oboljenje

  • 0
Zaljubljeni par momak dečko maldić i devojka žena, polno prenosive bolesti HIV sifilis hlamidija i gonoreja, polne Foto-kolaž: Shutterstock

Živimo u eri kada nam se ponovo javljaju neke bolesti koje su nekada bile uobičajene, pa iskorenjene, a danas opet aktuelne. Jedna od njih je i sifilis, hronična zarazna bolest uzrokovana bakterijom Treponema palidum.

Šta je sifilis?

Ova bolest spada u grupu polno prenosivih bolesti i zahvata različita tkiva i organe - kožu, koštani, centralni i krvni sistem, piše "Batut".

Koji su simptomi i prvi znaci da imate sifilis?

Postoje dva stadijuma: primarni (sifilis) i sekundarni (sifilis).

Ono što je karakteristično za primarni stadijum sifilisa jeste pojava pojedinačne primarne lezije, ali se mogu pojaviti i višestruke. U proseku vreme inkubacije može trajati od 10 do 90 dana, ali je to u proseku 21 dan.

Ta lezija koja se naziva i šankr je obično čvrsta, okrugla, malog oblika i bezbolna. Javlja se na mestu gde je infekcija ušla u telo, obično traje od tri do šest nedelja i ukoliko nije uključeno adekvatno lečenje, dolazi do sekundarnog stadijuma.

U ovom, sekundarnom stadijumu, javlja se osip po kože i lezije na mukoznim membranama, odnosno na sluzokoži. Razvija se osip na jednom ili više delova tela i nije praćem svrabom, pa se može javiti i nekoliko nedelja nakon što šankr zaraste. Osim ovog osipa, simptomi mogu uključiti i:


  • groznicu
  • otok limfnim žlezda
  • gubitak kose u pečatima
  • bol u grlu
  • glavobolju
  • slabost i gubitak težine.
ljubav, volim te, ljubavni par Foto: Unsplash/Allef Vinicius

Međutim, skriveni (latentan) stadijum sifilisa nastupa kada nestaju sekundarni simptomi. Bez lečenja, zaražena osoba će i dalje biti obolela od sifilisa, odnosno infekcija ostaje u telu.

U kasnom stadijumu sifilisa, a na ovo mislimo posle nekoliko godina, mogu biti oštećeni unutrašnji organi uključujući srce, oči, jetru, mozak, zglobove, nerve, krvne sudove.

Kako se prenosi?

Prenosi se direktnim kontaktom, odnosno putem nezaštićenog seksualnog odnosa sa obolelom osobom, a lezije se najčešće javljaju na spoljašnjim genitalijama, vagini, anusu ili rektumu. Međutim, promene se mogu videti i na usnama ili usnoj duplji.

Ono što treba napomenuti jeste da se ne može preneti preko toaletnih dasaka, kvake, bazena ali i toplih kupki, pozajmljene odeće ili pribora za jelo.

Na koji način se leči?

Ako govorimo o lekovima, onda je to penicilin, a treba reći i da lečene osobe moraju da se uzdržavaju od seksualnog odnosa dok sifilistička promene ne zaraste u potpunosti.

Jednom lečeni sifilis ne ostavlja trajni imunitet, što znači da osoba i posle izlečene infekcije može da dobije novu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prvi simptom sifilisa može biti nevidljiv ako je našem oku nepristupačno

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje